Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Παρουσίαση υποψηφιότητας των Δελφών ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021(video)

http://www.dailymotion.com/video/x3brnbe_%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7%CF%82_news

delfoi

Με την υποστήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών καταθέτει την υποψηφιότητα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 ο Δήμος Δελφών.

Η επίσημη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα “Κωνσταντίνος Καραμανλής” του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου, στην ιστορική πόλη των Δελφών.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος τόνισε πως εάν θέλει η χώρα μας να στείλει ένα μήνυμα ευρύτερο πνευματικό και στοχασμού , αυτό μόνο οι Δελφοί μπορούν να το δώσουν.

Συγκινητική ήταν η παρουσία του αδερφού της αήμνηστης Μελίνας Μερκούρη Σπύρου Μερκούρης.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν σχεδόν όλοι οι αυτοδιοικητικοί της Στερεάς δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή τους στην προσπάθεια του Δήμου Δελφών να ανακυρηχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

http://www.lamiastar.gr/




"Είμαστε ήδη νικητές", ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της "μάχης" για την ανάληψη της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, ήταν η καταληκτική επωδός του Δημάρχου Δελφών


κατά την ομιλία του στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του φακέλου των Δελφών για το σημαντικό αυτό πολιτιστικό - κι όχι μόνο - ευρωπαϊκό θεσμό.


Την αποστροφή του αυτή ο Θαν. Παναγιωτόπουλος τη βάσισε στο γεγονός ότι ο φάκελος της υποψηφιότητας εδράζεται στην εκπόνηση ενός εν εξελίξει στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου Δελφών, αλλά και της Στερεάς γενικότερα, με επίκεντρο το πολιτιστικό συγκριτικό απόθεμα και πλεονέκτημα της περιοχής, το οποίο είναι σε θέση να αποτελέσει αναπτυξιακό "χάρτη" για τα επόμενα χρόνια.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Κων. Καραμανλής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την παρακολούθησε πλήθος πολιτών της περιοχής, ενώ το παρών έδωσαν και θεσμικοί εκπρόσωποι από το Δήμο Δελφών, την Π.Ε. Φωκίδας, πολλοί δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας, αρκετοί πολιτευτές του νομού κι άνθρωποι του χώρου των γραμμάτων, της διανόησης και των τεχνών.


Την παρουσίαση είχε η ηθοποιός Κλέλια Χαρίση συνθέτοντας σε μια σύντομη και λιτή εισαγωγή τον οικουμενικό κι ουμανιστικό συμβολισμό των Δελφών και της ιδέας τους και διανθίστηκε από τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη από τους Ν. Ξανθούλη και Γ. Γκιζδάκη και τη χορωδία της Ελ. Ιντέρνου. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς και Δήμαρχος Ορχομενού. Ο Λουκάς Υπερήφανος επισήμανε την ομόθυμη στήριξη στο εγχείρημα όλων των δήμων της Στερεάς Ελλάδας, η οποία εκφράστηκε και στο ομόφωνο σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε η Περιφερειακή Ένωση των δημάρχων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητα των Δελφών είναι υπόθεση όλης της Στερεάς Ελλάδας και κόμισε ισχυρό μήνυμα ενότητας όλης της περιφέρειας.


Τον απόντα Περιφερειάρχη εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κ. Μίχος μεταφέροντας το χαιρετισμό και τη θερμή συμπαράσταση του Κ. Μπακογιάννη στην υποψηφιότητα των Δελφών, ενώ τον επίσης απόντα Βουλευτή Φωκίδας αντιπροσώπευσε ο Α. Κοίβαρης. Ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετέφερε την επίσης θερμή δήλωση συμπαράστασης του Ηλία Κωστοπαναγιώτου, γνωστοποίησε ότη η περιφερειακή οργάνωση του κόμματος θα ζητήσει και θα λάβει τη στήριξη στη δελφική υποψηφιότητα όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη Στερεά.


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών κ. Μαρκόπουλος, ενώ η πλέον συγκινητική στιγμή ήταν η άνοδος στο βήμα του Σπύρου Μερκούρη. Ο αδελφός της Μελίνας Μερκούρη, η οποία καθιέρωσε πανευρωπαϊκά το θεσμό της Πολιτιστικής πρωτεύουσας τη δεκαετία του 80, εξέφρασε την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα κι επιχειρηματολόγησε αναλυτικά για τα συγκριτικά πλεονκτήματα των Δελφών για την ανάληψη της πολιτιστικής πρωτεύουσας του 2021.




Ιδιαίτερης σημασίας ήταν κι η τοποθέτηση του Γ. Παναγιάρη, εκ των επικεφαλής της εκπόνησης του φακέλου υποψηφιότητας και συντονιστή του όλου εγχειρήματος. Ο καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας, ο οποίος κατάγεται από το Γαλαξίδι, ανέλυσε τα κύρια στρατηγικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας των Δελφών και μέσω διαφανειών απάντησε στο ερώτημα "Γιατί οι Δελφοί Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021". Εξήρε δε τον κομβικό ρόλο των εθελοντών στην υποψηφιότητα του δήμου κι ανέλυσε την ιδιοπροσωπία των Δελφών και της συγκεκριμένης υποψηφιότητας.


"Οι Δελφοί κι η ιδέα που αντιπροσωπεύουν βρίσκονται στην καρδιά των ευρωπαϊκών αξιών" ανέφερε ο Θαν. Παναγιωτόπουλος ξεκινώντας τη δική του παρέμβαση στην εκδήλωση κι έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δελφική ιδέα των Αγγ. Σικελιανού κι Εύας Πάλμερ και στο συμβολισμό της ίδρυσης από τον Κων. Καραμανλή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στη στρατηγική ευρωπαϊκή επιλογή της χώρας, υπενθυμίζοντας τη βούλησή του να είναι οι Δελφοί μόνιμη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εν συνεχεία τόνισε ότι είναι εφικτή η επιλογή των Δελφών για το 2021 υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι "όλοι μαζί έχουμε το δυνατότητα να σηκώσουμε το βάρος της υποψηφιότητας" κι ανέλυσε το πλέγμα συμμαχιών που έχει ήδη επιτευχθεί και το οποίο επεκτίνεται προϊόντος του χρόνου.


Κεντρικοί πυλώνες, μεταξύ άλλων, αυτού του πλέγματος, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Δελφών, είναι η απόλυτα συμπαγής στήριξη από την Περιφέρεια και τους δήμους της Στερεάς, από το Πρυτανικό Συμβούλιο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς κι η γραπτή δήλωση της Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ. "Έχουμε φτάσει σε μια ισχυρή πρόταση κι υποψηφιότητα και θα την ενισχύσουμε περαιτέρω", κατέληξε στο θέμα αυτό ο Θαν. Παναγιωτόπουλος.




Επιπρόσθετα, διερωτήθηκε προς τους παρισταμένους για το ποια άλλη περιοχή είναι σε θέση να συμπυκνώσει με την αρτιότητα των Δελφών το μήνυμα και τον αξιακό συμοβλισμό της Ευρώπης και κάλεσε το Υπουργείο Πολιτισμού -  κριτή των υποψηφιοτήτων και του τελικού νικητή εντός του 2016 - να επιλέξει τους Δελφούς, καθώς "αν θέλει η χώρα να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα αναστοχασμού στη σύγχρονη εποχή και αντιμετώπισης των προκλήσεων του καιρού μας, αυτό το μήνυμα μόνο οι Δελφοί μπορούν να το δώσουν".


Δείτε φωτογραφίες εδώ


Δείτε video εδώ




http://amfissaface.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ?
ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ? ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑ........ΓΙΑΤΙ???? ΑΠΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΣΤΑ ΠΟΣΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ.......ΟΤΑΝ ΒΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΕΟΔΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΑ ΠΡΩΙΝ ΡΕΨΕΠΣΟΝΙΣΤ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕ ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.............
ΜΗΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΣΩΟΥ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΑΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΥ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.
ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2021 ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΔΕΛΦΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ?????
ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ......
ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΗ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΟΥΣ..............
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ........