Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη ετυμηγορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αλλαντικά και φρέσκο κόκκινο κρέας και δεν πρόκειται να χαροποιήσει καθόλου τους κτηνοτρόφους και τη βιομηχανία παραγωγής των εν λόγω προϊόντων.
Όπως μας μεταφέρει το BBC, τα επεξεργασμένα κρέατα –όπως μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν– συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου.
Η σχετική έκθεση του ΠΟΥ, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Lancet Oncology, αναφέρει πως 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα –δηλαδή λιγότερο από δύο φέτες μπέικον– αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%.
Όσον αφορά το φρέσκο κόκκινο κρέας, ο ΠΟΥ το χαρακτηρίζει «μάλλον καρκινογόνο» (probably carcinogenic), διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τα διαθέσιμα τεκμήρια που υποστηρίζουν τη θεωρία αυτή είναι περιορισμένα και ότι το κρέας έχει οφέλη για την υγεία.
Η επεξεργασία του κρέατος με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ευθύνεται για την καρκινογόνο δράση των αλλαντικών. Ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό βάσει συστάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τμήμα του ΠΟΥ το οποίο αξιολογεί τα πλέον ποιοτικά διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.
Έτσι, τα επεξεργασμένα κρέατα τίθενται πλέον στην ίδια κατηγορία με το πλουτώνιο (ραδιενεργό μέταλλο), τον αμίαντο αλλά και το αλκοόλ, όσον αφορά την επικινδυνότητά τους ως προς την εκδήλωση καρκίνου.
Βέβαια, η ετυμηγορία του ΠΟΥ δεν είναι απαραιτήτως ενδεικτική για τα επίπεδα επικινδυνότητας των αλλαντικών, δηλαδή ένα σάντουιτς που περιέχει μπέικον δεν είναι εξίσου επικίνδυνο με την έκθεση στον αμίαντο.
«Για κάθε άτομο, οι πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένουν χαμηλές, ωστόσο ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνονται οι ποσότητες που καταναλώνονται», δηλώνει ο Δρ Kurt Straif, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε να μας κλαιν οι ρέγγες δηλαδή με τόσα που έχουμε χλαπακιάσει.

Ανώνυμος είπε...

Ξεχασανε να μας πουν ποιο κοκκινο κρεας,αυτο που προερχεται απο ζωντανα που κανουν ενα φυσιολογικο κυκλο ζωης κ εθρεψε για χιλιαδες χρονια τον ανθρωπο η το κρεας δηλητηριο που παραγεται στις 'εξελιγμενες'μοναδες παραγωγης ανθρωποφτηνοτροφης.φυσικα αντιλαμβανονται ολοι αυτοι οι υποκριταραδες των παγκοσμιοργανισμων,οτι ο homus ikonomikus kseftilikus στον οποιο απευθυνονται δεν θα διερωτηθει καν γιατι αραγε η παραγωγη τροφης σε οικοσιτη κλιμακα εχει απαγορευθει...

Ανώνυμος είπε...

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, λουκάνικά, αλλαντικά, γύρος, καλαμάκια έτοιμα σεφταλιές που έρχονται από εργοστάσια κτλ είναι στην ίδια κατηγορία με τον αμίαντο και το κάπνισμα.
Τα κόκκινα κρέατα γενικά (μοσχάρι, γουρούνι, αρνί κτλ) είναι μια κατηγορία παρακάτω στο να προκαλέσουν καρκίνο. Είτε είναι σωστά μεγαλωμένα τα ζώα είτε όχι. Αυτό οφείλεται στο ίδιο το κρέας. Αυτοί το λένε, όχι εγώ. Είναι μια από τις ιδιότητες του κόκκινου κρέατος που δεν ξέραμε μέχρι τώρα. Βέβαια ο ΠΟΥ δεν λέει πως πρέπει να το βγάλουμε από την διατροφή μας (το σωστά μεγαλωμένο κόκκινο κρέας), αλλά να το ελαχιστοποιήσουμε (όπως έτρωγαν οι παλιοί μια ή δυο φορές το δεκαπενθήμερο), καθώς ανεβάζει τις πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο στο έντερο. Τα πιτόγυρα, τα λουκάνικα, τα ζαμπόν και τα μπέικον καλό θα είναι να τα ξεχάσουμε.