Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Κόντρες στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους κοινόχρηστους χώρους



Για ελλιπείς εισηγήσεις κι απουσία τοπογραφικών μέμφθηκε τη δημοτική Αρχή ο Παν. Ταγκαλής. Την αποτελεσματικότητα προέταξε ο Θαν. Παναγιωτόπουλος κι επικαλέστηκε την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών.
Αντιδικίες και διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως σας είχαμε προϊδεάσει σε προγενέστερο θέμα, προκάλεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών η συζήτηση για τη διάθεση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου.
Κατά την πρωτολογία του ο Παν. Ταγκαλής έκανε λόγο για ελλιπείς επί μέρους εισηγήσεις των Δημοτικών Ενοτήτων που συναπάρτιζαν το Σώμα της κεντρικής εισήγησης της πλειοψηφίας. Τη θέση του αυτή τη βάσισε στο ότι ορισμένες κοινότητες δεν έχουν προχωρήσει στην εκπόνηση τοπογραφικών, ιδίως για την Άμφισσα και τη Γραβιά αυτά απουσιάζουν εντελώς, όπως και για το Γαλαξίδι.
"Δεν έχετε κάνει τίποτα παραπάνω, κ. Δήμαρχε, αφού τα τοπογραφικά που φέρνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχαν ήδη. Δεν μπορώ, επομένως, να εξηγήσω την καθυστέρηση που έχετε επιδείξει στο θέμα", ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός του θα υπερψηφίσει μόνο τους χώρους εκείνους που τεκμαίρονται ρητά. Πρόσθεσε, τέλος, ότι συνολικά είναι λάθος η εισήγηση κι ότι θα αποτελέσει σφάλμα η υιοθέτησή της.
Ως αδιέξοδη χαρακτήρισε τη διαδικασία ο Π. Μέγκος. Κι αυτό γιατί η συζήτηση θα πρέπει να γίνει συνολικά για το Δήμο κι όχι για κάθε επί μέρους κοινότητα κι αναρωτήθηκε αν υφίσταται η δυνατότητα περιφρούρησης των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, ελέγχου τους κι εφαρμογής της ισονομίας.
Απαντώντας στον επικεφαλής των "Πολιτών στο Προσκήνιο" ο Π. Ταγκαλής είπε ότι διαφωνεί με την τοποθέτησή του γιατί υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός, ο οποίος έχει ψηφιστεί ομόφωνα και που, ταυτόχρονα, είναι κι ο εγγυητής της ισονομίας. Μιας κι αυτός δεν εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον Π. Ταγκαλή, τότε δεν υφίσταται κι η ισονομία για την οποία διερωτήθηκε ο Π. Μέγκος.
"Είμαστε σε καλό δρόμο, αν υπάρχουν εύλογες ασάφειες, αυτό είναι κάτι που μπορεί να διευθευτηθεί", τοποθετήθηκε αρχικά οΘαν. Παναγιωτόπουλος. Την έλλειψη τοπογραφικών σε ορισμένες περιπτώσεις την απέδωσε στην "οικτρή υποστελέχωση" των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, ενώ στην αναφορά Ταγκαλή για την απουσία τέτοιων από Άμφισσα και Γραβιά είπε ότι υπάρχουν, απλώς απουσιάζουν από δύο κοινότητες.
"Aν για να έχουμε αποτέλεσμα σε ορισμένες κοινότητες, πρέπει να πορευτούμε περιγραφικά, τότε θα το κάνουμε. Και σε αυτέ τις περιπτώσεις δεν έχουν παρατηρηθεί αντιδικίες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είμαστε έτοιμοι το...2020 κι ο Δήμος δε θα μπορεί να εισπράττει τα αναλογούντα τέλη. Κάποιες φορές είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε πρακτικά. Εκεί που υπάρχουν θέματα έχουμε τα τοπογραφικά", ανέφερε κλείνοντας την παρέμβασή του ο Δήμαρχος Δελφών.
Η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Η παράταξη Ταγκαλή υπερψήφισε, όπως προαναφέραμε, μόνο τους χώρους εκείνους που τεκμαίρονται ρητά βάσει τοπογραφικών. Ο Π. Μέγκος υιοθέτησε την εισήγηση με το σκεπτικό ότι πρέπει να γίνει κάποια αρχή πάνω στο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: