Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Εντείνονται οι έλεγχοι μετά το περιστατικό φοροδιαφυγής στην Κνωσό

 


Εντείνονται οι έλεγχοι μετά το περιστατικό φοροδιαφυγής στην Κνωσό
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
 
Ηράκλειο
Διευρύνονται οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών στο πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού μετά το περιστατικό φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ.

Όπως δηλώνει η προϊσταμένη της αρμόδιας ΚΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βασιλική Σηφακάκη οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και από το ΤΑΠ, το πόρισμα θα υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και θα ακολουθήσει διαχειριστικός έλεγχος.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, η κ. Σηφακάκη που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο είπε πως στόχος είναι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Σημειώνεται ότι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια μίας ολόκληρης ημέρας δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη από το πωλητήριο του Μουσείου της Κνωσού.

Μάλιστα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η ταμειακή μηχανή λειτουργούσε, αλλά ότι δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην Εφορία.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι τα πωλητήρια του ΤΑΠ που λειτουργούν στην Κνωσό και γενικότερα σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, έχουν υιοθετήσει ένα ιδιότυπο σύστημα λειτουργίας, το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι άλλη διαδικασία ακολουθείται για την πώληση αναμνηστικών και εκμαγείων που προέρχονται από το ίδιο το Ταμείο και άλλη για τα είδη που προέρχονται από τρίτους.

Όπως δήλωσε η κ. Σηφακάκη όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ΚΓ Εφορείας θα υπάρξει αναλυτικό πόρισμα που θα υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού ενώ θα ακολουθήσει και διαχειριστικός έλεγχος από το ίδιο το ΤΑΠΑ, στο οποίο αποδίδεται το σύνολο των κερδών των καταστημάτων με τα αναμνηστικά.
Η ίδια εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι το περιστατικό δεν αφορά σε υπεξαίρεση χρημάτων από την πλευρά των πολιτών.
Η ανακοίνωση των αρχαιοφυλάκων
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων σημειώνει: «Η ΠΕΥΦΑ αναμένει τα αποτελέσματα των ερευνών, των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών και ζητά ο έλεγχος να είναι προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (κάτι που ξέχασε να αναφέρει το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού), ώστε οι ευθύνες αν υπάρχουν να αποδοθούν και να καταμεριστούν δίκαια».
Σημειώνεται ότι μετά την αποκάλυψη του περιστατικού, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, σημείωσε: «Αναμένουμε και επισήμως το πόρισμα των φορολογικών αρχών για να κινήσουμε τάχιστα την πειθαρχική διαδικασία». Παράλληλα, έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον».
Αλεξιάδης: Δεν είναι μόνο η Κνωσός
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προχώρησε στην αποκάλυψη ότι το περιστατικό φοροδιαφυγής στην Κνωσό δεν είναι μεμονωμένο και πως παρατυπίες έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους κρατικούς οργανισμούς στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ το Σάββατο, ο κ. Αλεξιάδης είπε: «Θα ελέγξουμε τα πάντα, δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς με πολιτική γνωριμία και κάλυψη εξουσίας». Παράλληλα, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες και σε άλλες κρατικές και ημικρατικές επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος, στην Κνωσό τόνισε ότι υπάρχει ένα «διαχειριστικό σκέλος», που αφορά στην κλοπή χρημάτων του Δημοσίου και ένα «καθαρά φορολογικό» σκέλος. Σημείωσε ότι γι' αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν μια δημόσια υπηρεσία είχε επιλέξει το δρόμο της φοροδιαφυγής σε βάρος του ίδιου του κράτους.
Newsroom ΔΟΛ
IN.GR

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε είπε...

ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΣ ΒΑΡΥΤΑΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΙΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΔΟΕ 81.000,00 € . Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ . ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ !!!