Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

BP: Αντιμέτωπη με πρόστιμα $18 δισ. για τον Κόλπο του Μεξικό


 "Βαρειά αμέλεια" επέδειξε η BP στο ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικό το 2010, αποφάσισε αμερικάνικο δικαστήριο. Μικρότερες οι ευθύνες των Haliburton και Τranscocean. Βουτιά 5,3% για την μετοχή.


Η BP επέδειξε «βαριά αμέλεια» στην έκρηξη που σημειώθηκε το 2010 σε πλατφόρμα πετρελαίου στο Μεξικό, αποφάσισε την Πέμπτη ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως στην υπόθεση για το περιστατικό που στοίχισε τη ζωή 11 ανθρώπων και προκάλεσε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή εμπλέκονται και η Transocean και η Halliburton.
«Η συμπεριφορά της BP ήταν παράτολμη» δήλωσε ο Αμερικανός δικαστής Carl Barbier.«Η Transcocean επέδειξε αμέλεια. Η Haliburton επέδειξε αμέλεια».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Barbier απέδωσε ευθύνες 67% στην BP, 30% στην Transcocean και 3% στην Halliburton.

Η μετοχή της BP σημειώνει πτώση 5,3%.

Η απόφαση αποτελεί σημείο καμπής στην δικαστική διαμάχη για το πώς ευθύνεται για το ατύχημα και για τις επιπτώσεις, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια περιστράφηκε γύρω από την ευθύνη της κάθε εταιρείας.

Η απόφαση του Αμερικανού δικαστή σημαίνει πως η BP μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμα ως και 18 δισ. δολάρια. Η βρετανική εταιρεία έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα 28 δισ. δολάρια για το ατύχημα.

www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: