Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Τέλος στα σενάρια αποχώρησης του ΔΝΤ



Τέλος στα σενάρια που βλέπουν το ΔΝΤ να φεύγει από την Ελλάδα και να εξοφλεί τα υπόλοιπα 12 δις που απομένουν να δοθούν στην χώρα μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, έδωσε σήμερα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων -ανάμεσα τους και η “Κ” -στα γραφεία του οργανισμού στο Λουξεμβούργο. “Άλλωστε πολλά κράτη - μέλη δεν θέλουν να δουν  το ΔΝΤ να φεύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, όποτε δεν βλέπω πως θα γίνει αυτή η έξοδος του Ταμείου”, είπε χαρακτηριστικά
 
Με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, ο Γερμανός οικονομολόγος και υπεύθυνος για τον δανεισμό της Ελλάδας κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα τελειώνει στο τέλος του χρόνου ό,τι και να γίνει. Παρόλο που η Ελλάδα δεν υποχρεούται να πάρει την τελευταία αυτή δόση της χρηματοδότησης, τα χρήματα που συνδέονται με αυτή την αξιολόγηση είναι ένα αρκετά σημαντικό πόσο, το οποίο μάλλον θα είναι αναγκαίο για τις ανάγκες του ελληνικού προϋπολογισμού. Έτσι, ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι για πρώτη φορά πολύ συγκεκριμένος και δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα χρονικά πλαίσια του τέλους του 2014.
 
Αν η Ελλάδα δεν ζητήσει την εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων του ΔΝΤ -έτσι ώστε  να τελειώσει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ στο τέλος του έτους- ο Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι “η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να το κάνει, και άλλες χώρες κοντά στην λήξη του προγράμματος του με το ΔΝΤ το έχουν κάνει στο παρελθόν”, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο  είναι πιθανό κάτι τέτοιο να συμβεί, ακριβώς γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός της .
Αν χρειαστεί επιμήκυνση του προγράμματος τότε ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι αυτό θα είναι “μία πολιτική απόφαση που πρέπει να παρθεί στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών”, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι μία τέτοια απόφαση δεν θα είναι τόσο απλή.
 
Στο θέμα επιτήρησης της Ελλάδας ακόμα και με την λήξη του προγράμματος οι δανειστές έχουν δημιουργήσει τέτοιους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, “καθώς πρέπει να βεβαιώσουν ότι η χώρα προγράμματος θα εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της”. Αυτοί οι έλεγχοι δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ ότι θα γίνονται κάθε έξι μήνες.
 
www.kathimerini.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: