Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ… ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Το ΠΑΣΟΚ εκβιάζει τη ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Απειλεί να μπλοκάρει και να μην ψηφίσει το ν/σ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τις αλλαγές στον Καλλικράτη - Απαιτεί να υποστηριχθούν υποψήφιοί του σε 5 Περιφέρειες αλλά και δήμους

Η προοπτική της συνεργασίας των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές φαίνεται ότι είναι δύσκολο να περπατήσει, πέρα από τη στήριξη 2 ή 3 μεμονωμένων υποψηφίων.
Οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει, σε χαμηλό πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στα δύο κόμματα «πάγωσαν», αφού στη Συγγρού έχουν μετρήσεις που δείχνουν απόλυτα αρνητική προδιάθεση των πολιτών στο ενδεχόμενο εκλογική συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Ιδιαίτερα αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στην απόφαση του κόμματος να «παγώσει» κάθε συζήτηση για συνεργασία των δύο κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ήδη η Συγγρού προετοιμάζεται να διεκδικήσει με δικά της στελέχη δήμους και περιφέρειες και έχουν ξεκινήσει δημοσκοπήσεις στις 13 Περιφέρειες και στις πρωτεύουσες των νομών για την επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων.
Το γεγονός αυτό προκαλεί την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζει ότι την επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών δεν θα έχει κανένα απολύτως έρεισμα σε δήμους και περιφέρειες, κάτι που το επιθυμούσε διακαώς αφού αποτελεί και αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική επιβίωση του κόμματος.
Η αντίδραση αυτή προσλαμβάνει χαρακτηριστικά ανοιχτού εκβιασμού, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr, το ΠΑΣΟΚ απειλεί να μπλοκάρει το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ο κ. Μιχελάκης για τις αλλαγές στον Καλλικράτη αλλά και το νομοσχέδιο για αλλαγή του εκλογικού νόμου στις δημοτικές εκλογές, που είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί και να ψηφιστεί το Δεκέμβριο.
Το ΠΑΣΟΚ αλλά και οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του, ήλπιζαν ότι θα κατάφερναν να επανεκλεγούν ως κοινοί υποψήφιοι των δύο κομμάτων. Η υπαναχώρηση και αλλαγή στάσης της Ν.Δ, κάτω και από το βάρος των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, καθιστά αδύνατη την εκλογή τους.
Ασκούν πολλαπλές πιέσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην περάσουν τα δύο αυτά νομοσχέδια και να τα χρησιμοποιήσουν ως μέσο πίεσης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Οι απαιτήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι να υποστηριχθούν δικοί του υποψήφιοι σε 5 Περιφέρειες της χώρας, σε έναν από τους τρεις μεγάλους δήμους αλλά και δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ στους δήμους Καλλιθέας, Ηρακλείου, Κοζάνης και αλλού.
Η Συγγρού δεν δείχνει να συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θεωρεί ότι η εκβιαστική αυτή τακτική του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να ακυρώσει μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο χώρο της αυτοδιοίκησης, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της αλλαγής του εκλογικού νόμου που δημιουργεί νέα δεδομένα
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης δηλώνει ανοιχτός σε αλλαγές στα δύο νομοσχέδια που προτίθεται να φέρει στη Βουλή αλλά όπως όλα δείχνουν το ΠΑΣΟΚ δεν «καίγεται» τόσο για τις αλλαγές όσο για τις καρέκλες, καθώς γνωρίζει ότι για να μπορεί να έχει λόγο ύπαρξης την επόμενη μέρα θα πρέπει να ελέγχει ορισμένους θύλακες εξουσίας, όπως είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι.
«Οι άνθρωποι είναι παράλογοι», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. «Δεν έχουν καταλάβει ότι ακόμα και αν προχωρούσαμε σε συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η συνεργασία αυτή δεν θα απέδιδε γιατί δεν την θέλουν οι πολίτες και γιατί θα δημιουργούσε ευρύτερες αντισυσπειρώσεις. Αρνούνται επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ένα κόμμα χωρίς εκλογική βάση, η οποία όλο και συρρικνώνεται. Ούτε όρους μπορούν να θέτουν ούτε εκβιασμούς να κάνουν για να πάρει στην πλάτη της η Ν.Δ και να εκλέξει φθαρμένους δημάρχους και περιφερειάρχες που έχουν ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: