Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Φορο – σοκ! Επιπλέον φόροι 1,3 δισ. το 2014 – Τέλος οι φοροαπαλλαγές και τεκμήρια για όλους



 
- Κατάργηση του αφορολόγητου και των εκπτώσεων για στεγαστικό και ενοίκια

- Προκαταβολή φόρου, αύξηση του συντελεστή και τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες

- Αυξάνονται οι φόροι από τα 11,57 στα 12,9 δισ. ευρώ με βάση τον προϋπολογισμό

Κατά τα άλλα... δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Το λεκτικό τρικ της κυβέρνησης ωστόσο δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα από τη στιγμή που από την αρχή του χρόνου αρχίζουν να ισχύουν όλες οι αλλαγές στη φορολογία που θα αφαιρέσουν από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ.

Με βάση τον προϋπολογισμό, πριν αναθεωρηθεί μάλιστα όπως αναμένεται, από τα 11,57 δισ. ευρώ οι φόροι εκτινάσσονται στα 12,9 δισ. ευρώ.

Πως θα γίνει αυτό; Με επτά βασικές αλλαγές στη φορολόγηση περίπου 5,5 εκατομμυρίων Ελλήνων που καλούνται και πάλι να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Επιπλέον φόρους 1,3 δισ. προβλέπει για το 2014 ο προϋπολογισμός Έτσι από το επόμενο έτος καταργείται και το αφορολόγητο των 5.000 αλλά και τα επιπλέον αφορολόγητα όρια για τα τέκνα για όλους και για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες κλπ

Παράλληλα καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές που αφορούν όλους εκείνους που δεν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Καταργείται δηλαδή η μείωση φόρου 10% επί της αξίας δαπανών όπως ενοίκια, ασφάλιστρα τόκοι στεγαστικών δανείων κλπ

Καταργείται επίσης το μέτρο των αποδείξεων για όλους του μη μισθωτούς ή συνταξιούχους φορολογούμενους.

Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για όλους Καταργούνται οι περισσότερες εκπτώσεις φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Δεν αφαιρείται το 10% από δαπάνες για ενοίκια, φροντιστήρια, δάνειο πρώτης κατοικίας κλπ. Θα αναγνωρίζονται μόνο δαπάνες για διατροφή ή δωρεές στο Δημόσιο.

Ακόμη και στις ιατρικές δαπάνες ή τη νοσοκομειακή περίθαλψη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν έξοδα τουλάχιστον ίσα με το 5% του εισοδήματός τους σε διαφορετική περίπτωση δεν έχουν επιστροφή φόρου.

Μεγάλη θα είναι η αύξηση στον φόρο 750.000 ελεύθερων επαγγελματιών με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ εάν το εισόδημα είναι άνω των 50% η φορολόγηση θα φτάνει στο 35%. Μαζί μάλιστα με την προκαταβολή φόρου οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορεί να φορολογηθούν ακόμη και με το 40% !

Με όλα τα παραπάνω έρχεται και η αυτοτελής φορολόγηση στα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις με συντελεστές 22%, 32 %και 42% , ενώ έρχεται και η αυτοτελής φορολόγηση στα έσοδα από τα ακίνητα με συντελεστές από 10% ως και 33%, ανάλογα με το ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: