Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Οικονομικό Βατερλό στο Δήμο Δελφών


Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην Ώρα της Φωκίδας, Αρ. Φυλ. 1838/27-11-2013
- Πάνω από 80% σε προϋπολογισθέντα και εισπραχθέντα έσοδα
- Τεράστιες αποκλίσεις στην έκθεση 3ου τριμήνου του προϋπολογισμού του Δήμου Δελφών
- Δρακάκης και Αναγνωστόπουλος κατήγγειλαν τη Δημοτική Αρχή για υπερεκτιμημένα έσοδα και τραγικές υστερήσεις
Τεράστιες αποκλίσεις παρουσιάζει η έκθεση του 3ου τριμήνου του προϋπολογισμού του Δήμου Δελφών, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα και τα τελικά εισπραχθέντα. Μάλιστα σε πολλά σημεία της έκθεσης όπως τα έκτακτα έσοδα και τις επιχορηγήσεις για έργα και επενδύσεις, υπάρχουν αποκλίσεις σε ποσοστό πάνω από 80%.
Για να ακριβολογούμε όμως και να μιλήσουμε όμως με αριθμούς, η Δημοτική Αρχή είχε προϋπολογίσει στα έσοδα  4.0969.307,4 ευρώ και τελικά από αυτά εισέπραξε μόλις το ¼ και συγκεκριμένα 1.274.1356,32 ευρώ.
Η κατάσταση αυτή σαφώς δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου και φυσικά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να κλείσει την «τρύπα» το τελευταίο τρίμηνο. Όπως και να έχει πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως θα αναγκαστεί να προχωρήσει για μια ακόμη φορά σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, «έργο» που έχουμε ξαναδεί και το οποίο επαναλαμβάνεται συνεχώς.
Να σημειώσουμε πως την έντονη διαφωνία τους ως προς την έκθεση του 3ου τριμήνου, εξέφρασαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας κ.κ. Δρακάκης και Αναγνωστόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, την περασμένη Τετάρτη. Μάλιστα, και οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι, κατήγγειλαν τη Δημοτική Αρχή για εκπρόθεσμη κατάθεση της Έκθεσης, αφού έπρεπε να είχε υποβληθεί από τον Οκτώβρη, ενώ επί της ουσίας παρατήρησαν πως έχουν υπερεκτιμηθεί τα έσοδα και έχουν εγγραφεί ποσά που δεν διαφαίνεται ότι μέχρι τέλος του έτους, μπορούν να εισπραχθούν. Ανέφεραν δε, πως αυτή η κατάσταση οδηγεί στη μη εκτέλεση του προϋπολογισμού και φυσικά σε συνεχείς αναμορφώσεις
Να αναφέρουμε ότι από το νόμο προβλέπεται η υποβολή της τριμηνιαίας έκθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να παρουσιαστεί σε όλους του Συμβούλους η κατάσταση των εσόδων και εξόδων του Δήμου, ενώ απαιτείται  η υποβολή της εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου, κάτι που δεν ακολουθήθηκε αφού έπρεπε να είχε δοθεί στη δημοσιότητα από τον προηγούμενο μήνα. Ακόμα, εάν έχουν εγγραφεί υπερεκτιμημένα έσοδα ή έσοδα που δεν πρόκειται να εισπραχθούν έως το τέλος της χρήσης, το συμβούλιο προβαίνει υποχρεωτικά σε αναμόρφωση, εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών, μειώνοντας στο πραγματικό ύψος τα παραπάνω έσοδα και αντιστοίχως το σκέλος των δαπανών, ώστε να μην καταστεί σε καμία περίπτωση ελλειμματικός ο προϋπολογισμός.
Οι παρατηρήσεις Δρακάκη και Αναγνωστόπουλου
Όπως αναφέραμε και παραπάνω κατά την εξέταση της έκθεσης του τρίτου τριμήνου στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τόσο ο κ. Γιώργος Δρακάκης, όσο και ο κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος, κατήγγειλαν τη Δημοτική Αρχή για αργοπορία και υπερεκτίμηση εσόδων, που οδηγούν σε συνεχείς αναμορφώσεις.
Συγκεκριμένα ο κ. Δρακάκης επεσήμανε πως θα έπρεπε να είχε υποβληθεί από τις αρχές Οκτωβρίου και πως ακόμα και τώρα στο τέλος της θητείας της, η δημοτική αρχή συνεχίζει να είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις της. Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης υποστήριξε πως για πολλοστή φορά έχουν εγγραφεί υπερεκτιμημένα έσοδα ή έσοδα που δεν πρόκειται να εισπραχθούν έως το τέλος της χρήσης και αναγκαστικά, τόσο η Οικονομική Επιτροπή όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσουν να γίνει αναμόρφωση, μειώνοντας στο πραγματικό ύψος τα παραπάνω έσοδα και αντιστοίχως το σκέλος των δαπανών, ώστε μα μην καταστεί σε καμιά περίπτωση ελλειμματικός ο προϋπολογισμός. Ανέφερε δε, πως από τις καταστάσεις προκύπτει ότι στα τακτικά έσοδα υπάρχει υστέρηση σε ποσοστό 44%, στα ανταποδοτικά 54%, στα έκτακτα 86% και στα έργα – επενδυτικές δαπάνες 91%.
Καταψηφίζοντας όμως την έκθεση και ο κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος, ξεκαθάρισε πως από τα στοιχεία διαφαίνεται ολοκάθαρα πως ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός – άρα χρειάζεται αναμόρφωση και πως το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δεν μπορεί να αλλάξει κάτι ριζικά στα οικονομικά μεγέθη ώστε να κινηθούν προς θετική κατεύθυνση. Σε ότι αφορά τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, επεσήμανε πως διαπιστώνεται πραγματική υστέρηση στην είσπραξη των οφειλών, που για τα παρελθόντα οικονομικά έτη φτάνει μέχρι και 85% επί των προϋπολογισθέντων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα τόσο στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όσο και στις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος προς τους δημότες. Πρότεινε δε,  για τους πολίτες  που έχουν πραγματική και αποδεδειγμένη δυσκολία στην πληρωμή των οφειλών τους, να εξετάζονται οι περιπτώσεις από την οικονομική επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο ενώ για τις υπόλοιπες οφειλές ξεκαθάρισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να συνδράμει νομικός την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών για να αποφευχθούν τυχόν παραγραφές. Για τα έργα και τις επενδύσεις ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη απόκλιση των προϋπολογισθέντων με τα βεβαιωθέντα - τιμολογηθέντα, απόκλιση που βρίσκεται στο ύψος του 90%, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται για την τόσο χαμηλή απορροφητικότητα στα κονδύλια των έργων.
Απαντώντας ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Άκης Κοΐβαρης, επεσήμανε πως ο Δήμος βρίσκεται στο 3ο τρίμηνο και ότι απομένει ακόμη ένα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Ωστόσο ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπή κ. Παναγιώτης Ταγκάλης χαρακτήρισε την παρατήρηση του κ. Δρακάκη για τα έργα, άστοχη. «Παραλάβαμε τα περισσότερα έργα χωρίς μελέτες, τα έχουμε ωριμάσει κατά τη διάρκεια της θητείας μας, τα δημοπρατήσαμε όλα και βρίσκονται σε εξέλιξη. Το χρονοδιάγραμμα των έργων είναι μεγάλο και η απορροφητικότητα θα γίνει «ορατή» τους επόμενους μήνες. Ο δείκτης των έργων, όπως είναι αποτυπωμένος στην έκθεση του 3ου τριμήνου δεν είναι «κρίσιμος» για την αξιολόγηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού», ανέφερε ο κ. Ταγκαλής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: