Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τι ώρα πίνουμε καφέ;


Αμερικανός νευροεπιστήμονας εντόπισε τις καλύτερες ώρες για καφέ, τις οποίες υπαγορεύει μία ορμόνη!
 Για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τις επιδράσεις της καφεΐνης, είναι καλύτερα να περιμένουμε μερικές ώρες από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε.... σύμφωνα με τον Steven Miller.
 Ο νευροεπιστήμονας από το πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας του Μέριλαντ, λέει ότι είναι καλύτερο να πίνουμε καφέ, όταν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στο σώμα είναι χαμηλά, γιατί η καφεΐνη αλληλεπιδρά με αυτή. Έτσι, καλό είναι να πιούμε το καφεδάκι μας γύρω στις 9 και μισή και 11 και μισή το πρωί.
Αντίθετα, όσοι πίνουν καφέ όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι υψηλά (γύρω στις 8 με 9 το πρωί) αναπτύσσουν ανοχή στην καφεΐνη, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο αποτελεσματική.
Η κορτιζόλη ελέγχει το «ρολόι του οργανισμού» και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται «ξύπνιοι». Συνήθως, τα επίπεδα της ορμόνης είναι υψηλά όταν ξυπνάει κάποιος, όμως αρχίζουν να πέφτουν περίπου μία ώρα μετά.  Άλλη ώρα για να πιει κανείς καφέ, είναι μετά το φαγητό και συγκεκριμένα γύρω στις 5 και μισή με 6 και μισή το απόγευμα.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι τα επίπεδα κορτιζόλης διαφέρουν από άτομο σε άτομο: Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ξυπνούν πολύ νωρίς μπορεί να έχουν τα επίπεδα της κορτιζόλης τους σε πτώση νωρίτερα από εκείνους που σηκώνονται από το κρεβάτι τους αργότερα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: