Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Νέο πρόβλημα στην κυβέρνηση! Η τρόικα δεν δέχεται το σχέδιο για τον φόρο ακινήτων

Οι δανειστές απέρριψαν το σχέδιο για το φόρο ακινήτων

- Δεν δέχονται ότι μπορούν να εισπραχθούν 2.9 δισ.- Κρίσιμη συνάντηση την Τρίτη ανάμεσα σε Στουρνάρα και τρόικα.
Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμαζόταν σήμερα το πρωί να καταθέσει το σχέδιο νόμου για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων στη Βουλή, μετά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Όλα αυτά μέχρι το απόγευμα όταν η τρόικα άναψε "κόκκινο", απορρίπτοντας το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.
 Η ένσταση της τρόικας επικεντρώνεται στην αποδοτικότητα του μέτρου στον εισπρακτικό τομέα.
Οι δανειστές δεν πιστεύουν ότι με τους συντελεστές και τη φορολογική βάση που περιλαμβάνει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, θα μπορέσουν να εισπραχθούν 2.9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο στόχο που έχει τεθεί.
Αμέσως ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο για την εμπλοκή αυτή, που μεταθέτει την κατάθεση του νόμου για το φόρο ακινήτων μετά τις 10 Δεκεμβρίου.
Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός αφού όλοι περιμένουν ότι η τρόικα θα έχει απαιτήσεις που είναι δύσκολο να περάσουν από τη Βουλή και θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων.
Στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα προκειμένου να έχουν την κρίσιμη και καθοριστική συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα για το φόρο ακινήτων.
Εκεί θα δημοσιοποιήσουν και το δικό τους σχέδιο, που περιλαμβάνει υψηλότερους συντελεστές αλλά και ένταξη των αγροτεμαχίων στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, για την ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.
Οι δανειστές δεν δέχονται να υπάρχουν εξαιρέσεις και θεωρούν ότι ολόκληρη η ακίνητη περιουσία πρέπει να φορολογείται.
 

1 σχόλιο:

ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ είπε...

Η συνταγή που ακολουθείται δυστυχώς δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα. Χρειάζεται καθιέρωση φιλελεύθερης πολιτικής, με ταυτόχρονη προστασία των φορολογουμένων έτσι ώστε να είναι βέβαιο το κράτος πως όλοι θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Αν θέλει να πετύχει στους στόχους της η Κυβέρνηση, πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες τομές:

• Καθιέρωση ενιαίου ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, ύψους 20%.
• Καθιέρωση κλιμακωμένου φορολογικού συντελεστή ύψους 15% για εισοδήματα έως €50.000, 20% για εισοδήματα έως €100.000, 25% για εισοδήματα έως €200.000 και 30% για εισοδήματα έως €300.000 και 35% για εισοδήματα από €300.001 και πάνω.
• Άμεση εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών (π.χ. κοιτάσματα πετρελαίου στη Δυτική & Βόρεια Ελλάδα) με τη συνεργασία χωρών της Ε.Ε.
• Επέκταση των μονάδων παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέσω δημοσίων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών.
• Καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, ύψους 10.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενου κατά 1.500 ευρώ για κάθε τέκνο.
• Κατάργηση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.
• Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη αναψυχής. Τα κάθε είδους τεκμήρια συμβάλλουν αρνητικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.
• Θέσπιση ειδικού φορολογικού συντελεστή 13% στα κέρδη των ξένων επιχειρήσεων που θα επενδύσουν στη χώρα μας, με τον όρο πρόσληψης Ελλήνων πολιτών σε ποσοστό 80% του δυναμικού τους και παραμονή των επιχειρήσεων στη χώρα μας για 20 τουλάχιστον χρόνια.
• Κατάργηση κάθε είδους φορολογίας σε ακίνητη περιουσία, από την οποία δεν προκύπτει επιπλέον εισόδημα.
• Συμμετοχή των εργαζομένων στη λειτουργία και διοίκηση των μεγάλων οργανισμών και δημοσίων επιχειρήσεων.
• Καθιέρωση φορολογικού συντελεστή ύψους 30% στα εισοδήματα από ενοίκια.
• Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.