Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Οι κατασχέσεις εξπρές και το κομπόδεμα που κινδυνεύει

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στην ενεργοποίηση του μηχανισμού κατασχέσεων καταθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες προχωρά σύντομα το υπουργείο Οικονομικών. Σε μια περίοδο που πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν να καθυστερήσουν την εξόφληση της εφορίας κρατώντας παράλληλα και ένα κομπόδεμα στην τράπεζα για μια ώρα ανάγκης θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις των τραπεζικών τους υπολοίπων  με ότι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο ζωής τους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αυτή τη στιγμή έχουν χρέος προς την εφορία περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι και χρωστούν συνολικά περίπου 22,6 εκατ. ευρώ. Για χρέος άνω των 300 ευρώ η εφορία έχει τη δυνατότητα νομικά να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται και η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη.
Με βάση το υφιστάμενο σύστημα η εφορία εκδίδει χειρόγραφο κατασχετήριο το οποίο και αποστέλλει σε όλες τις τράπεζες. Αυτές με τη σειρά τους ελέγχουν αν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη με υπόλοιπο και προχωρούν στη δέσμευση και απόδοση των ποσών στο δημόσιο ταμείο. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ χρονοβόρα και μπορεί να πάρει έως και τρείς μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ωστόσο, η προετοιμασία του υπουργείου Οικονομικών για την επιτάχυνση της διαδικασίας των κατασχέσεων καταθέσεων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει δημιουργήσει μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία έχουν πρόσβαση όλες οι τράπεζες. Η εφορία θα εκδίδει κατασχετήριο καταθέσεων σε ηλεκτρονική μορφή το οποίο και θα «φορτώνει» στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Οι τράπεζες θα λαμβάνουν γνώση του κατασχετηρίου και θα είναι υποχρεωμένες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποδώσουν τα ποσά που υπάρχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη στο δημόσιο ταμείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την έκδοση του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου έως και την κατάσχεση του ποσού δεν θα μεσολαβούν περισσότερες από 20 ημέρες.
Όλα τα παραπάνω είναι νόμιμα. Το ερώτημα όμως είναι αν μαζί με τα χλωρά, δηλαδή όσους συστηματικά δεν πληρώνουν φόρους παρά το γεγονός ότι διαθέτουν σημαντικές καταθέσεις, καούν και τα ξερά, δηλαδή όσους διαθέτουν απλώς ένα μικρό ποσό στην τράπεζα για κάποια ώρα ανάγκης. Πρόκειται γι’ αυτούς που έχουν βρεθεί χρεωμένοι με σημαντικά ποσά στην εφορία λόγω της υπερφορολόγησης των τελευταίων ετών τα οποία και αδυνατούν να εξοφλήσουν. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι από την κατάσχεση δεν γλιτώνουν και αυτοί που έχουν πραγματοποιήσει ρύθμιση χρεών. Η εφορία έχει το δικαίωμα και πολλές φορές το ενεργοποιεί να προχωρά σε κατασχέσεις καταθέσεων ακόμη και αν ο φορολογούμενος έχει ρυθμίσει την οφειλή του και είναι συνεπής στη ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: