Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΑΜΦΙΣΣΑ: Σπάνιες εικόνες του 19ου αιώνα

Πολλές φορές έχουμε δημοσιεύσει παλιές φωτογραφίες και ζωγραφιές από την περιοχή μας και φυσικά δεν έχει λείψει η Άμφισσα. Φίλοι του Συλλόγου μας αλλά και απλοί αναγνώστες του ιστολογίου μας, έχουν βοηθήσει πολύ σ’ αυτό.
Δημοσιεύουμε σήμερα δυο σπάνιες εικόνες της Άμφισσας που μας έστειλε ο κάλος φίλος Νίκος Αβραμίκος και τον ευχαριστούμε θερμά.
ΑΜΦΙΣΣΑ 1821-1833
Η πρώτη είναι μια σπάνια πανοραμική λιθογραφία Άγγλου καλλιτέχνη και απεικονίζει την Άμφισσα μεταξύ 1821 και 1833. Την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Διακρίνονται πολλές  Χριστιανικές Εκκλησιές και τζαμιά. Πιθανό ο ζωγράφος έβλεπε την Άμφισσα από το ύψωμα Κοφινάς. Η συγκεκριμένη πουλήθηκε σε δημοπρασία στο διαδίκτυο πάνω από 4.000 ευρώ!
 
ΑΜΦΙΣΣΑ 1842

Η δεύτερη είναι γκραβούρα του 1842 από τον  William Linton. Άγγλος καλλιτέχνης που ταξίδευσε σε Μεσόγειο και Νότια Ευρώπη και αφιέρωσε πολύ χρόνο να αποτυπώσει τις ομορφιές της Ελλάδας. Η γκραβούρα είναι από την είσοδο του παλιού δρόμου από την Ιτέα.
---------------------------------------------
Άλλα στοιχεία:
Η σημερινή Μητρόπολη της Άμφισσας, στα μέσα του 17ου αι πιθανόν να ήταν Η Παναγία η Λεονταρώτης λόγω του Ρωμαϊκού λέοντα που υπήρχε στον τοίχο της αλλά και από το δομικό υλικό που βρέθηκε από ανασκαφές.  Επίσης από ανασκαφές κοντά στη θέση της σημερινής Εθνικής Τράπεζας αποδειχθείσα πως και εκεί υπήρχε Ναός.. Η Άμφισσα είχε και ένα οθωμανικό ρολόι κοντά στα σημερινά Δικαστήρια παρόμοιο με αυτό των Γιαννιτσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: