Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

«Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε» λέει ο κ. Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση του κ. Αποστόλου για τον ελαιώνα: Το «μπαλάκι» σε τοπικό επίπεδο πετάει το υπουργείο



«Νίπτει τα χείρας του» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας, όπως προκύπτει από την απάντησή του στην ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Αποστόλου για την καταστροφή του ελαιώνα.
 
Ο κ. Δένδιας στην απάντησή του υποστηρίζει ότι από πλευράς κεντρικής διοίκησης έγιναν όλες οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και δόθηκαν επικαιροποιημένα σχέδια και σαφείς κατευθύνσεις στις τοπικές υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η Γ.Γ.Π.Π. με βάση το θεσμικό ρόλο και το άρθρο 6 της κ.υ.α. 12030Φ.109.1/1999, εκδίδει κα΄θε χρόνο έγγραφο με κατευθυντήριες και συντονιστικές οδηγίες σχετικά με την εμπλοκή των φορέων σε έργα, δράσεις και μέτρα πρόληψης – αντιμετώπισης τους και την επίλυση προβλημάτων αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της Διοίκησης σε τοπικό επίπεδο, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο».
 
Αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι και το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και σαφώς τους πληγέντες, ποιος δηλαδή είναι αρμόδιος να ελέγξει τις συναρμόδιες υπηρεσίες, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αν εκτέλεσαν πλήρως και στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους!!!
Αναλυτικά στο κείμενο της απάντησης αναφέρονται τα εξής:
 

ΘΕΜΑ: Αναφερόμενο περιστατικό πυρκαγιάς στον Ελαιώνα Άμφισσας, Σχεδιασμός και μέτρα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Καταβολή αποζημιώσεων

 
Σχετ. Ερωτ.: 577/08-08-2013
Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Αποστόλου, σε ότι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι η αποτελεσματική πυροπροστασία όλης της χώρας όπως και η προστασία των πολιτών από θεομηνίες, ατυχήματα και άλλα καταστροφικά γεγονότα αποτελεί για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πρωταρχικό στόχο.
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τις δασικές πυρκαγιές σε εθνικό επίπεδο, σας πληροφορούμε ότι για την πυροπροστασία της περιφερειακής ενότητας Φωκίδας, κάθε έτος, συντάσσεται σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών σχετικά με την οργάνωση, τη διαχείριση και το συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης και τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη επισήμανση και αναγγελία πυρκαγιάς, καθώς και η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διασπορά των πυροσβεστικών οχημάτων, την εκπομπή μικτών εποχικών περιπόλων, τη συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ. Διευκρινίζεται δε, ότι τα επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών έχουν επικαιροποιηθεί και αποσταλεί στους κατά περιφερειακή ενότητα αποδέκτες τους.
Πλέον αυτών, κάθε χρόνο, επικαιροποιείται το «Σχέδιο Οργάνωσης Διοικητικής Μέριμνας Πυροσβεστικών πόρων», σε επίπεδο Περιφέρειας. Σκοπός του σχεδίου αυτού είναι ο καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων που συμμετέχουν στην κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς καθώς και η ορθολογική διαχείριση και η κατάλληλη αξιοποίηση των μέσων που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Ειδικότερα, σας πληροφορούμε ότι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών διαχωρίζεται σε 3 στάδια επιχειρησιακής ετοιμότητας ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Γι’ αυτό το λόγο εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ο δείκτης επικινδυνότητας έναρξης δασικών πυρκαγιών για την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και για όλη την επικράτεια. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός, ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός ενισχύεται με τη διασπορά πρόσθετων πυροσβεστικών οχημάτων σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και το προσωπικό τίθεται σε επιφυλακή.
Για την υλοποίηση του προαναφερόμενου σχεδιασμού στην περιφερειακή ενότητα Φωκίδας λειτουργούν 2 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (Άμφισσας και Ιτέας) και 2 Πυροσβεστικά Κλιμάκια (Λιδωρικίου και Πολυδρόσου), τα οποία επεμβαίνουν με τα διαθέσιμα οχήματα τους σε οποιαδήποτε πυρκαγιά εκδηλωθεί στην περιοχή ευθύνης τους. Επίσης, συντρέχουν σε αυτό και οι όμορες πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Συνολικά, στην περιφερειακή ενότητα Φωκίδας κατά την αντιπυρική περίοδο, σε ήπιες συνθήκες από άποψη κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς, προβλέπεται να εκπέμπονται 6 περιπολικά υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα που εποπτεύουν επικίνδυνες δασικές περιοχές, ενώ όταν ο δείκτης επικινδυνότητας έναρξης πυρκαγιάς είναι αυξημένος, εκπέμπονται 4 επιπλέον περιπολικά υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα. Παράλληλα, αναχωρούν και από τις εγκαταστάσεις των μητρικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και έτερα οχήματα προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.
 
Σε περίπτωση που ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς είναι μεγάλος (δείκτης επικινδυνότητας 4) ορίζονται επιχειρησιακοί αξιωματικοί, οι οποίοι διενεργούν περιπολίες στον τομέα ευθύνης τους για την άμεση μετάβασή τους στον τόπο της πυρκαγιάς, την κινητοποίηση και τον καλύτερο συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων. Παράλληλα, ανάλογα με το δείκτη επικινδυνότητας, εκπέμπονται μεικτά εποχούμενα περίπολα με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας , με σκοπό την άμεση αναγγελία οποιασδήποτε πυρκαγιάς και τη γρήγορη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
 
Επίσης, για την από αέρος πυρόσβεση, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, η περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας καλύπτεται από πυροσβεστικά αεροσκάφη τους Εθνικού Εναέριου Στόλου και μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα που σταθμεύουν στην Ανδραβίδα, το Άκτιο και την Ελευσίνα. Ωστόσο, πέρα από τη διασπορά εναερίων μέσων στο σύνολο της επικρατείας, στο σχεδιασμό έχει προβλεφθεί και η ενίσχυση της Φωκίδας με εναέρια και επίγεια μέσα από την υπόλοιπη χώρα.
Ειδικότερα, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας την 05-08-2013 και ώρα 08:45’, σας ενημερώνουμε ότι διενεργείται προανάκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Άμφισσας, στο πλαίσιο δε αυτής συνελήφθη, εντός των ορίων του αυτοφώρου, ένα άτομο, το οποίο παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι κατά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατάσβεσης της εν λόγω πυρκαγιάς έλαβαν μέρος 108 πυροσβεστικοί υπάλληλοι, 21 πυροσβεστικά οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, 6 πυροσβεστικά οχήματα της Αντιπεριφέρειας Βοιωτίας, 1 πυροσβεστικό όχημα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, 4 μηχανήματα έργων της Αντιπεριφέρειας Φωκίδος, 5 μηχανήματα έργων τύπου JCB και 2 υδροφόρα οχήματα του Δήμου Δελφών, 2 υδροφόρα οχήματα της μεταλλευτικής εταιρείας S&B, 13 αεροσκάφη (τύπου PZL, Canadair CL 215 και Canadair CL 415), 1 ελικόπτερο, καθώς και πεζοπόρα τμήματα της Π.Δ.Π.Υ. Στερεάς Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), σας γνωρίζουμε ότι η αποστολή της εν λόγω Υπηρεσίας συνδέεται κυρίως με το συντονισμό φορέων που εμπλέκονται σε δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για άμεση – βραχεία διαχείριση των συνεπειών, προς αποκατάσταση της καθημερινής λειτουργίας περιοχών που έχουν περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας πυρκαγιών.
 
Συγκεκριμένα, στον τομέα της πρόσληψης των δασικών πυρκαγιών, η Γ.Γ.Π.Π. με βάση το θεσμικό ρόλο και το άρθρο 6 της κ.υ.α. 12030Φ.109.1/1999, εκδίδει κα΄θε χρόνο έγγραφο με κατευθυντήριες και συντονιστικές οδηγίες σχετικά με την εμπλοκή των φορέων σε έργα, δράσεις και μέτρα πρόληψης – αντιμετώπισης τους και την επίλυση προβλημάτων αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της Διοίκησης σε τοπικό επίπεδο, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.
 
Ειδικότερα, ζητήματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, καθώς και με τον καθαρισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προσδιορίζονται επακριβώς στην 2η αναθεωρημένη έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία έχει ενσωματώσει τις διοικητικές αλλαγές που προέκυψαν μετά την εφαρμογή του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
 
Τα λοιπά αναφερόμενα στην ερώτηση ζητήματα, όπως η οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, η καταβολή αποζημιώσεων και η αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας και κατόπιν αυτών, αρμόδια να σας ενημερώσουν σχετικά είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία, καθώς και τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προς τα οποία διαβιβάζουμε φωτοαντίγραφα της ερώτησης.
 
 Ο Υπουργός
Νίκος Δένδιας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: