Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Φιλοζωική Ομάδα Φωκίδας: Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.


Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.
Η ανάρτηση αυτή είχε αρχικό σκοπό το κουτάβι της φωτογραφίας, που κάποιος συμπολίτης μας βαρέθηκε και για να το ξεφορτωθεί πήγε και το έδεσε φυσικά σε ημέρα αργίας, στο Δημοτικό parking στην Άμφισσα. Όμως επειδή δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία ποινικά κολάσιμη πράξη, αλλά και πράξη δειλίας προς τα ζώα που συναντάμε μέσα στα 3,5 χρόνια λειτουργίας μας κρίναμε σκόπιμο να διατυπώσουμε και κάποιες μας σκέψεις.
Ξεκινήσαμε καλοπροαίρετα με όρεξη για εθελοντική δουλειά και με διάθεση προσφοράς για τη Φωκίδα και τα αδέσποτα. Δυστυχώς όμως μετά από 3,5 χρόνια ατέλειωτου και αθόρυβου αγώνα, τα όσα καταφέραμε δεν ήταν τα αναμενόμενα. Για ποιο λόγο; Επειδή ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Είναι αδύνατο 5-6 άνθρωποι (τόσοι είμαστε αυτοί που σε καθημερινή βάση ασχολούμαστε), όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν, όσο βαθειά κι αν βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πετύχουν πολλά πράγματα, όταν από κάποιους συμπολίτες μας, δεν υπάρχει υπεύθυνη συμπεριφορά και συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία. Έτσι καταλήξαμε να είμαστε οι 5-6 «γραφικοί» φιλόζωοι που χρεωθήκαμε όλα τα αδέσποτα και που για τον κόσμο είμαστε «υπεύθυνοι» για αυτά. Σχόλια του τύπου «δεν ανεχόμαστε να κυκλοφορούν αδέσποτα, μαζέψτε τα και εξαφανίστε τα, εσείς οι φιλόζωοι που τα αγαπάτε και τα ταΐζετε είστε υπεύθυνοι για όλα τα κακά» ακούγαμε και ακούμε καθημερινά χρόνια τώρα.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες, όχι για να εκφράσουμε δημόσια κανενός είδους παράπονο μια και ως ομάδα τίποτα δεν μας πτοεί, αλλά για να μην δημιουργούνται τέτοιες άδικες εις βάρος μας επιθέσεις.
1.      Σύμφωνα με το άρθρο 9 του νόμου υπ’ αριθ. 4039/ της 2ας Φεβρουαρίου 2012,  η περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι ευθύνη του Δήμου Δελφών. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. Μέσα στα πλαίσια του νόμου και σύμφωνα με το καταστατικό της, η ΦΟΦ συνεργάζεται με τον Δήμο Δελφών και ασχολείται καθημερινά με τα αδέσποτα κάνοντας ότι καλύτερο μπορεί. Δυστυχώς όμως κάποιοι συμπολίτες μας, αγνοούν την νομοθεσία και θεωρούν ότι εμείς είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την διαχείριση των αδέσποτων και ότι εμείς φταίμε που υπάρχουν αδέσποτα. Έτσι θεωρούν σωστό να μας ειρωνεύονται, να μας βρίζουν  και να μας απειλούν.
2.     Στόχος μας είναι να μειώσουμε και να εξαλείψουμε εντελώς τα αδέσποτα, προστατεύοντας έτσι την Δημόσια υγεία και ασφάλεια. Αυτό όμως θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει με νόμιμο τρόπο (έλεγχο γεννήσεων) και όχι δολοφονώντας τα. Μέχρις ότου όμως επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με την παράγραφο 10 του παραπάνω άρθρου, οι Δήμοι και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις έχουν υποχρέωση να δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού για τα αδέσποτα. Έτσι λοιπόν το τάισμα των αδέσποτων όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται. Παρά το γεγονός ότι δεν υποχρεούμαστε από το νόμο, εμείς χρησιμοποιούμε μόνο κροκέτες που δεν αφήνουν λεκέ στο έδαφος και αποδίδουν μη υδαρή περιττώματα με λιγότερα προβλήματα. Έτσι λοιπόν ας σταματήσουν να μας βρίζουν όσοι μας βλέπουν να ταΐζουμε αδέσποτα. Εκτός και αν πιστεύουν ότι ένα πεινασμένο σκυλί που ψάχνει στα σκουπίδια συμπεριφέρεται …καλύτερα από ένα χορτάτο.
3.     Όλοι γνωρίζουμε τους τρόπους δημιουργίας των αδέσποτων. Ειδικότερα όμως, πρόσεξε ποτέ κανείς πόσα δεσποζόμενα κυκλοφορούν στην πόλη σε περιόδους οίστρου. Το ένστικτο της αναπαραγωγής είναι τόσο δυνατό που μερικές φορές και δεμένο να είναι το ζώο θα λυθεί και θα «εξαφανισθεί» από το σπίτι για 3-4 ημέρες. Όσες στειρώσεις και να κάνουμε εμείς στην ΦΟΦ (με δικά μας συνήθως έξοδα) δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα, αν ο κάθε ιδιοκτήτης οικόσιτου μη στειρωμένου ζώου, την περίοδο του οίστρου τον λύνει για να πάει στην πλατεία να «διασκεδάσει». Με τον τρόπο αυτό, ο ιδιοκτήτης που δεν στειρώνει το σκύλο του και τον αφήνει ελεύθερο να κυκλοφορεί, δημιουργεί πολλά αδέσποτα.
4.      Πρόσεξε ποτέ κανείς πόσα σκυλιά με ακρωτηριασμένη ουρά (ακόμα και αυτιά) κυκλοφορούν; Αυτά είναι πρώην δεσποζόμενα κουτάβια που μεγάλωσαν και δεν είναι πια μωρά και «χαριτωμένα». Απλά τους έμεινε η κομμένη ουρά που τα αφεντικά τους παράνομα ακρωτηρίασαν. Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα «με ουρά» που εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους επειδή μεγάλωσαν για να πάρουν τη θέση τους κάποια άλλα κουταβάκια που κι αυτά αργότερα θα καταλήξουν στο δρόμο. Πρόσεξε ποτέ κανείς πόσα κυνηγόσκυλα κυκλοφορούν; Είναι κυνηγόσκυλα που δεν κάνουν για τη «δουλειά» και καταλήγουν στο δρόμο. Φυσικά κανένα από όλα τα παραπάνω σκυλιά δεν φέρει το προβλεπόμενο από το νόμο τσιπ ώστε να βρούμε τον ιδιοκτήτη του.
Θα μπορούσε κανείς να γράψει και για τόσα άλλα θέματα που αφορούν τα αδέσποτα, όπως για τις πρόσφατες δολοφονίες με φόλες. Όμως επειδή σκοπεύουμε με το θέμα αυτό να τελειώσουμε μια και καλή, σύντομα θα επανέλθουμε με στοιχεία και τότε θα μιλήσει η δικαιοσύνη. 
Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος
Ιστοσελίδα: http://amfissapets.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: