Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Τέλη Κυκλοφορίας και στα «καθαρά» Ι.Χ.

Τέλη Κυκλοφορίας και στα «καθαρά» Ι.Χ.ΘΕΜΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@pegasus.gr

Στο άμεσο μέλλον τα κρατικά έσοδα θα περιοριστούν σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2012.
Απώλειες 476 εκατ. ευρώ και από τον ΦΠΑ στα ΙΧ στην τελευταία εξαετία.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί η κατάργηση του Τέλους Ταξινόμησης για αυτοκίνητα με αξία έως 20.000 ευρώ, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης για αυτοκίνητα με βάση την αξία λιανικής τιμής τους, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Φόρου Πολυτελείας αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης, το «αγκάθι» του Φόρου Πολυτελείας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο τρόπος καταβολής αλλά και ριζικής αλλαγής των Τελών Κυκλοφορίας με βάση την αξία λιανικής μέχρι και η αλλαγή των Τεκμηρίων Διαβίωσης.
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας που επιβάλλονται στα καινούρια αυτοκίνητα με εκπομπές ρύπων κάτω από 100 γρ./CO2, δηλαδή και στα πετρελαιοκίνητα καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέας «μαύρης τρύπας» στον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα ήδη στο επτάμηνο του 2013 καταγράφεται έλλειμμα στον προϋπολογισμό 131 εκατ. ευρώ μόνο από τα έσοδα των Τελών Κυκλοφορίας. Αν συνυπολογίσει κανείς τις απώλειες στα κρατικά έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης αλλά και τον ΦΠΑ που έχει προκαλέσει η μείωση των πωλήσεων, τότε το έλλειμμα είναι πολύ υψηλότερο.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: