Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΙΤΕΑ: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Παράπονα από κατοίκους για το πόσιμο νερό!


Παραπόνα από κατοίκους για το πόσιμο νερό
Ανησυχία στην Ιτέα για τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας
- Καθησυχαστικοί Λαrνη και Μαντζώρος, υποστηρίζουν ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό το φαινόμενο
- Ξεκαθαρίζουν πως έγιναν άμεσα όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στο νερό, αλλά δεν βρέθηκαν κολοβακτηρίδια
Έντονη ανησυχία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Δημοτική Ενότητα Ιτέας, από τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία όπως ισχυρίζονται πολλοί κάτοικοι οφείλονται στην κακή ποιότητα του νερού. Ωστόσο η αντιδήμαρχος κα Γιώτα Λαϊνη, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δελφών, αναφερόμενη στο θέμα, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο εν μέσω θερινής περιόδου αφού οι περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας που έχουν εμφανιστεί είναι ιογενούς τύπου και όχι μικροβιακής προέλευσης.
Πιο συγκεκριμένα η κα Λαϊνη, λόγω των πολλών παραπόνων και καταγγελιών που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας πραγματοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής ενημέρωση για τις ενέργειες του Δήμου και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν στο πόσιμο νερό.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το τελευταίο διάστημα αιωρείται μια παραφιλολογία στη Δημοτική Ενότητα Ιτέας ότι το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση, επειδή υπήρξε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας. Η ίδια τόνισε πως η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, το Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ιτέας και την υποδιοικήτρια του Νοσοκομείου Άμφισσας ενώ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δουν τι ακριβώς συμβαίνει. «Είναι γεγονός ότι πάντα την θερινή περίοδο υπάρχουν κρούσματα γαστρεντερίτιδας συνήθως ιογενούς τύπου και λιγότερες φορές μικροβιακής προέλευσης. Δε σημαίνει όμως ότι κάθε κρούσμα οφείλεται στο νερό, όπως κάποιοι χρησιμοποιούν πολλές φορές εσκεμμένα», τόνισε.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως έγιναν αμέσως έλεγχοι στη χλωρίωση, όπου διαπιστώθηκε ότι το χλώριο είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Παράλληλα πάρθηκαν δείγματα από πολλά σημεία της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας, βρύσες, καφετέριες, Κέντρο Υγείας και Δημόσια κτίρια, ενώ τα περιστατικά ανήλθαν περίπου στα 50, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, δεδομένου της θερινής περιόδου. «Το θέμα παρακολουθείται στενά και μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ειδοποίησε και την εταιρεία που έχουμε σύμβαση να κάνει και περαιτέρω έλεγχο που θεωρούμε ότι τελικά ήταν εκ του περισσού», ανέφερε κλείνοντας.
Από την μεριά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στάθης Μαντζώρος επεσήμανε πως το διυλιστήριο της Άμφισσας τροφοδοτεί με νερό τον μεγαλύτερο πληθυσμό του Δήμου, ενώ ανέφερε πως το υπόλειμμα χλωρίου μετριέται καθημερινά με ειδικά μηχανήματα και άρα περιορίζεται ο κίνδυνος στο να υπάρχει νερό που να μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον πολίτη. «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουν παρθεί τυχαία δείγματα σε μερικές πόλεις με αυξημένα κολοβακτηρίδια τα οποία οφείλονται στην κακή λήψη του νερού. Δηλαδή για να λάβει νερό προκειμένου να σταλεί σε ειδικό εργαστήριο, ο υπάλληλος πρέπει να το κάψει με καμινέτο τη βρύση κλπ.», τόνισε ο κ. Μαντζώρος. Τέλος, υποστήριξε πως το φαινόμενο της γαστρεντερίτιδας δεν εμφανίστηκε στην Ιτέα μόνο αλλά και σε άλλες περιοχές όπως τη Δεσφίνα και το Χρισσό οι οποίες δεν υδροδοτούνται από το ίδιο σημείο και άρα είναι σαφές ότι αυτή η ίωση είναι ιογενής και δεν έχει σχέση με το νερό.
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΑ ΒΡΑΧΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΖΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ. ΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΧΙΜΟΙ ΑΝ ΚΑΝΑΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ ΡΩΤΟΥΣΑΤΕ ΘΑ ΜΑΘΑΙΝΑΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΣΑΝ ΓΡΙΠΗ ΔΗΛΑΔΗ.

Ανώνυμος είπε...

Το νερό της θάλασσας το έλεγξαν?... έτσι και πιεις λίγο.... την έβαψες!