Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

"Καταρρέει" η αγορά ακινήτων

ακινητα, φορο, πληρωνουμε, μονιμο

Στο "κόκκινο" βρίσκεται η αγορά ακινήτων, η οποία βαίνει διαρκώς μειούμενη έχοντας σημειώσει πλέον κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 23,1%.
Τα ποσοστά αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ενώ κατά την περίοδο 2007 έως το τέλος του 2011 η μείωση των τιμών των κατοικιών δεν είχε ξεπεράσει το 11,7%, από τις αρχές του 2012 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η συνολική μείωση έχει αγγίξει το 23,1%, δείγμα της επιδείνωσης της κρίσης στην κτηματαγορά, που αντανακλά πλήρως και τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην οικονομία γενικότερα.
Η έλλειψη ζήτησης οφείλεται στην αβεβαιότητα των νοικοκυριών σχετικά με την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, στην υψηλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόκλιση των αντικειμενικών αξιών και στην προσεκτική στάση των τραπεζών στη χορήγηση νέων δανείων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", σε πτώση βρίσκονται και οι τιμές των ενοικίων. Παρότι οι τιμές κατά το διάστημα 2007-2011 κατέγραψαν αύξηση κατά 11,2%, από το 2012 ξεκίνησαν αντίστροφη πορεία, έχοντας διαγράψει πτώση της τάξεως του 2% τον προηγούμενο χρόνο.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, η μείωση σε ετήσια βάση άγγιξε το 4,6%, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός της υποχώρησης ενισχύθηκε, καθώς διαμορφώθηκε σε 6,1%.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: