Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Οι αρχαίοι Ελληνες κατακτούν την Αμερική

Οι αρχαίοι Ελληνες κατακτούν την Αμερική
ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ
Του Γιώργου Βαϊλάκη
 Είναι ένα εκθεσιακό γεγονός μείζονος σημασίας που θα προβάλει την Ελλάδα στο εξωτερικό, δίνοντας έτσι συνέχεια σε μια ιδιότυπη πολιτιστική διπλωματία η οποία με τα χρόνια δείχνει να αποκτάει τη δική της δυναμική.
Ο λόγος για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» («Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great») που θα ταξιδέψει από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 σε τέσσερα μουσεία σε ΗΠΑ και Καναδά.
Συγκεκριμένα, η έκθεση θα παρουσιαστεί στα Royal Ontario Museum, Canadian Museum of Civilization, The Field Museum, The National Geographic Museum. Σε αυτήν, συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 560 αρχαία αντικείμενα από ελληνικά μουσεία, με τα εκθέματα να καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από την προϊστορία ως τους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ η διάρθρωση της έκθεσης θα γίνει σε εννέα ενότητες μύησης για τον επισκέπτη.
Οι αρχαίοι Ελληνες κατακτούν την Αμερική


«Προοίμιο: Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο» τιτλοφορείται η πρώτη ενότητα, που επικεντρώνεται σε έργα από τη νεολιθική εποχή στον ελλαδικό χώρο, την παρουσία των Κυκλαδιτών εμπόρων και ναυτικών με ταφικά ευρήματα από την Αμοργό, τη Νάξο και την Πάρο, καθώς και από τον κόσμο των Μινωιτών.
Αλλά και ο μυκηναϊκός κόσμος δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια έκθεση. «Ο Αγαμέμνων και ο κόσμος των Μυκηναίων», όπως ονομάζεται η δεύτερη ενότητα, επικεντρώνεται όχι μόνον στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν αρχικά με τον μινωικό πολιτισμό, αλλά και στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών.
Η ενότητα «Ήρωες και αριστοκράτες» διηγείται κάποια από τα γεγονότα που οδήγησαν στη μετάβαση από το ανάκτορο στην «πόλη-κράτος».
Και ακόμη, οι επόμενες ενότητες «Αθλητές και Ολυμπιακοί Αγώνες» ή «Κούροι και Κόραι» μιλούν από μόνες τους ως προς τη θεματολογία που αναπτύσσουν, το ίδιο και η έκτη ενότητα «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», όπου περίοπτη θέση θα έχει το γλυπτό του οπλίτη «Λεωνίδα» από το Μουσείο της Σπάρτης.
Στους Αθηναίους είναι αφιερωμένες οι δύο επόμενες ενότητες («Αθηναίοι και Δημοκρατία» και «Οι Αθηναίοι και τα επιτεύγματά τους»), όπου τεκμηριώνεται η δομή της αθηναϊκής δημοκρατίας.
Οι επόμενες δύο ενότητες δίνουν έμφαση στη Μακεδονία: Εργα πλαστικής, ζωγραφικής, κοσμηματοτεχνίας, αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, χρυσά στεφάνια από τις Αιγές, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδος και άλλα σημαντικά ευρήματα πλαισιώνουν την ιδιαίτερα σημαντική ενότητα «Φίλιπππος Β΄ και Μέγας Αλέξανδρος».
 Όσο για τη νέα εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλέξανδρου θα παρουσιαστεί στην τελευταία ενότητα «Αυγή ενός νέου κόσμου», όπου θα εκτεθούν ελληνιστικά ειδώλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: