Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις "χορεύουν" τη Φθιώτιδα - Ανάστατοι οι κάτοικοι


- Ανάστατοι οι κάτοικοι από τους νέους ισχυρούς μετασεισμούς
 - Τις σεισμόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Την ώρα που οι κάτοικοι στο Ρεγγίνι την Αμφίκλεια, την Τιθορέα, τη Δρυμαία και τα άλλα χωριά μετρούν τις πληγές τους από το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη, η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή συνεχίζεται, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους.

Ενώ οι μετασεισμοί μέχρι τώρα είχαν μια φυσιολογική εξέλιξη με εξαίρεση έναν ισχυρό μετασεισμό χθες το απόγευμα, από σήμερα το μεσημέρι ξεκίνησε πάλι ο χορός των Ρίχτερ να είναι πιο έντονος και φυσικά να ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους ήδη ανάστατους κατοίκους, όχι μόνο της βόρειας Λοκρίδας, αλλά και όλης της Φθιώτιδας και των όμορων νομών, όπου έγιναν επίσης ιδιαίτερα αισθητές οι νέες σεισμικές δονήσεις.

- Στις 14:49΄ με ένταση 4,9 Ρίχτερ (επίσημη εκτίμηση)
-
Στις 14:54΄ με ένταση 3,2 Ρίχτερ (αρχική εκτίμηση)
-
Στις 16:10΄ με ένταση 4,6 Ρίχτερ (αρχική εκτίμηση)
-
Στις 16:14΄ με ένταση 3,7 Ρίχτερ (αρχική εκτίμηση)
-
Στις 16:43΄ με ένταση 3,6 Ρίχτερ (αρχική εκτίμηση)
- Δείτε την μετασεισμική δραστηριότητα ΕΔΩ

Το εστιακό βάθος σε όλους τους μετασεισμούς ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα, όπως και του σεισμού της Τετάρτης.

Οι κάτοικοι ανάστατοι πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους και όπως είναι φυσικό ζητούν να έχουν μιαεπίσημη ενημέρωση για το συνεχές φαινόμενο αυτό, το οποίο χαρακτηρίζουν πρωτοφανές για την περιοχή.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι
Μιλώντας στο zougla.gr o καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος δήλωσε ότι μετά τη σημερινή δόνηση των 4,9R φαίνεται πως την Τετάρτη σημειώθηκε ο κύριος σεισμός.

Αυτοψία μετά το μεγάλο σεισμό
Στην Αμφίκλεια, το Ρεγγίνι και τα άλλα χωριά, που χτύπησε ο Εγκέλαδος βρέθηκε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Μεταφορών - Υποδομών και δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με κλιμάκιο του ΟΑΣΠ και άλλους τοπικούς παράγοντες.

Περισσότερα από 60 σπίτια μέσα σε μια μέρα χαρακτήρισαν ως «κόκκινα» και απαγόρευσαν την είσοδο των κατοίκων στην Φθιώτιδα, τα συνεργεία των μηχανικών της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων από την Αθήνα που έκαναν χθες τις πρώτες αυτοψίες.

Ήδη, ζήτησαν ενίσχυση από μηχανικούς του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς για να συγκροτήσουν περισσότερα συνεργεία ελέγχου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος στη Λαμία, «18 μηχανικοί έχουν τεθεί στη διάθεση της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων έτσι ώστε να ολοκληρώσουν γρήγορα τις πρώτες αυτοψίες και να υπάρξει μια συνολική εικόνα για ολόκληρη την περιοχή».

Χθες, οι μηχανικοί έκαναν αυτοψίες και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων. Από τα 50 σπίτια στα οποία κλήθηκαν να κάνουν ελέγχους, τα 42, μεταξύ των οποίων και πολλές νέες οικοδομές, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» αφού είχαν πολύ σημαντικές βλάβες. Στο χωριό Δρυμαία, το ίδιο απελπιστικά είναι τα ευρήματα. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Απόστολου Καραναστάση: «Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία το 68% των οικοδομών που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς την πρώτη μέρα έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» δηλαδή υποδεικνύεται στους ιδιοκτήτες τους ότι δεν θα πρέπει να μείνουν στα κτίσματα αυτά καθώς κρίνονται επικίνδυνα».

Τα συνεργεία των μηχανικών συνεχίζουν από το πρωί τους ελέγχους κάτω από μεγάλη πίεση, καθώς τα αιτήματα που δέχονται είναι πάρα πολλά. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα χωριά, και θα παραδώσουν την έκθεσή τους στα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην οποία θα προσδιορίζονται οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως επίσης και τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

Οι έλεγχοι έχουν πλέον επεκταθεί έτσι ώστε να προσδιοριστεί με σαφήνεια η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, περισσότερα από 12 με 15 χωριά έχουν υποστεί ζημιές. Οι μηχανικοί ωστόσο, αναμένεται να έχουν σαφή άποψη μετά το τέλος της αυτοψίας σε όλα τα κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ζημιές.

Πανικός στους κατοίκους

Βγήκαν και πάλι στους δρόμους και στις πλατείες κάτοικοι των χωριών της Φθιώτιδας, από τους δύο νέους, μεγαλύτερους σε ένταση, σεισμούς, που σημειώθηκαν τις πρώτες απογευματινές ώρες και έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τους κατοίκους στο Ρεγγίνι, τη Δρυμαία, την περιοχή της Αμφίκλειας, αλλά και άλλα χωριά της περιοχής, επικράτησε πανικός, ενώ οι ίδιοι αναφέρουν ότι προκλήθηκαν επιπλέον ζημιές, από αυτές που είχαν βεβαιώσει λίγες ώρες νωρίτερα οι μηχανικοί της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων. Στην κεντρική πλατεία, στο Ρεγγίνι, κατέρρευσε προσθήκη σε κατοικία μαζί με ένα μπαλκόνι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: