Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Πάνω από 250 ακατάλληλα σπίτια στη Φθιώτιδα

Το επίκεντρο του σεισμού, όπως αποτυπώθηκε από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο www.emsc-csem.org
Οι μετασεισμοί ξεπέρασαν τους 300
Περισσότερα από 250 σπίτια έχουν κριθεί επικίνδυνα από τους μηχανικούς της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων που συνεχίζουν τις αυτοψίες στα χωριά της Φθιώτιδας, μετά το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.
Το επίκεντρο του σεισμού, όπως αποτυπώθηκε από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο www.emsc-csem.org
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Αποστόλης Καραναστάσης εκτίμησε ότι «ο αριθμός των σπιτιών που έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και αναμένεται να κριθούν «κόκκινα» τελικά θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 350 σπίτια».
Με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών τη Δευτέρα, τα αρμόδια συνεργεία για τους ελέγχους στη σεισμόπληκτη Φθιώτιδα ενισχύθηκαν με προσωπικό από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Πάνω από 300 μετασεισμοί έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους των χωριών Ρεγγίνι, Μόδι, Ξυλικοί, Τιθρώνιο και Μενδενίτσα, αν και οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, μιλώντας για εκτόνωση του φαινομένου. 
Το μεσημέρι του Σαββάτου μεταφέρθηκαν 40 σκηνές από τη Λάρισα στη Δρυμαία για να αντιμετωπιστούν προβλήματα στέγασης των κατοίκων. Δύο υγειονομικές μονάδες εγκαταστάθηκαν στο Ρεγγίνι και στη Δρυμαία.
Πέρα από τα σεισμόπληκτα σπίτια, ζημιές έχουν προκληθεί και σε επαγγελματικούς χώρους.
Οι αρχαιολόγοι, μετά από επιτόπιο έλεγχο, διαπίστωσαν ότι δεν έχουν προκληθεί ζημιές στο κάστρο της Μενδενίτσας και σε αρχαία μνημεία της σεισμόπληκτης περιοχής.  Έκαναν λόγο για σημαντικές ζημιές σε τουλάχιστον τρεις εκκλησίες.
Στο ύπαιθρο τελέστηκε η κυριακάτικη λειτουργία σε όλους τους ναούς της περιοχής υπό το φόβο νέου σεισμού, καθώς και οι βραδινές παρακλήσεις λόγω του Δεκαπενταύγουστου, με εντολή του Μητροπολίτη Φθιώτιδας.
Έλεγχοι διενεργούνται στα σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίσματα για πιθανές ζημιές. 
Τη δέσμευση ότι ο κρατικός μηχανισμός θα ανταποκριθεί αμέσως είχαν δώσει ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα χωριά την περασμένη Παρασκευή.
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: