Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

I' ΕΠΚΑ - Πράσινες Πολιτιστικ​ές Διαδρομές 2013- Δελτίο τύπου


Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων
Απολογισμός δράσεων «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών» (31.5 – 7.6.2013)
Κατά τη διάρκεια της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»  πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:
1. Ημερίδα σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας με τίτλο «Από τη μαντική δάφνη στην κληματίδα του Σικελιανού», την οποία παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα ανάμεσα στους οποίους και 25 περίπου εργαζόμενοι της Ι’ ΕΠΚΑ. Η ημερίδα μάλιστα ήταν πιστοποιημένη από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων , Πολιτισμού & Αθλητισμού. Οι ομιλητές προέρχονταν από τη Γ.Γ. Πολιτισμού, το ΚΠΕ Άμφισσας και το Δήμο Δελφών. Συζητήθηκαν θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα διαχείρισης του δελφικού τοπίου (31.5.2013).
2. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΠΕ Άμφισσας, το Σύλλογο Γυναικών Άμφισσας και το Σύλλογο Εργαζομένων της Ι’ ΕΠΚΑ, η κατάβαση του αρχαίου μονοπατιού Δελφοί – Χρισσό. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θέματα πολιτιστικής διαχείρισης ανέπτυξε η αρχαιολόγος της Ι’ ΕΠΚΑ, Ανθούλα Τσαρούχα και θέματα βιοποικιλότητας και γεώτοπων ερευνητές του ΚΠΕ Άμφισσας.  Στην κατάβαση έλαβαν μέρος  περίπου 100 άτομα ανάμεσα στους οποίους η Περιφερειάρχης Φωκίδας κα Π. Γαζή και ο εικαστικός Γ. Ξένος.  Την αποψίλωση του μονοπατιού ανέλαβε η Δημοτική Ενότητα Δελφών (1.6.2013).
3. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των δημοτικών Κίρρας και Ιτέας σε ανασκαφικό σκάμμα στην Κίρρα, όπου έχουν αποκαλυφθεί ληνοί. Το ανασκαφικό σύνολο έχει έλθει στο φως κατά τη διάρκεια του έργου «Άρδευση Ελαιώνα Άμφισσας» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής. Αρχαιολόγοι της Ι’ ΕΠΚΑ ανέλαβαν να ξεναγήσουν τους μικρούς μας φίλους στη ανασκαφή, όπου τους μίλησαν για την αμπελοκαλλιέργεια κατά την αρχαιότητα αλλά και στη σύγχρονη εποχή, για το θεό Διόνυσο και τη σύνδεσή του με τον Πύθιο Απόλλωνα και επίσης για τη διαφορά ανάμεσα στην αρχαιολογική έρευνα, που ασκείται με επιστημονικό τρόπο από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και  την αρχαιοκαπηλία, πράξη παράνομη που καταστρέφει πολύτιμα στοιχεία της Ιστορίας. Το πρόγραμμα έγινε σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Ιτέας και την πολιτισμολόγο, κα Γιώτα Μαδούρα, η οποία συνέβαλε στη βιωματική προσέγγιση των παιδιών με τη διοργάνωση θεατρικού παιχνιδιού κατά το οποίο τα παιδιά χωρίζονταν σε ομάδες και ανελάμβαναν να παίξουν τους διάφορους ρόλους κατά τη διάρκεια της παραγωγής του οίνου. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 100 μαθητές(5.6.- 7.6.2013).
Πιστεύουμε ότι οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώθηκαν από τη Ι’ ΕΠΚΑ ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς διότι στόχευσαν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και μαθησιακά ενδιαφέροντα. Συνδύασαν περίπατο στη φύση και επιστημονική ενημέρωση σε κρίσιμα ζητήματα, ευαισθητοποίησαν διάφορους κοινωνικούς φορείς που ανέλαβαν την ευθύνη για επιμέρους ζητήματα, και τέλος αξιοποίησαν νέα ανασκαφικά ευρήματα, τα οποία πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού.
Για την ομαλή διεξαγωγή των ΠΠΔ συνεισέφεραν ο Δήμος Δελφών, το ΚΠΕ Άμφισσας, η Δημοτική Ενότητα Ιτέας και Δελφών, ο Σύλλογος Γυναικών Άμφισσας και οι εργαζόμενοι της Ι’ ΕΠΚΑ.
Πιστεύουμε ότι οι δράσεις των ΠΠΔ πρέπει εκτελούνται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και να ενταχθούν στο πρόγραμμα των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τέλος ευχαριστούμε τη Δ/νση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γ.Γ. Πολιτισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α για την υποστήριξη και την ενθάρρυνση.
Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό και ερωτηματολόγιο
Η Προϊσταμένη της Ι’ ΕΠΚΑ
Αθανασία Ψάλτη

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με την αρχαιολογία ως επιστήμη και τις ανασκαφές έχει καμία σχέση η κυρία, γιατι μέχρι τώρα ειναι μόνο για φρού φρού και αρώματα !!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η αντίρηση απλά για αντίρηση δεν οδήγησε ποτε σωστά τον αντιρρησία.Η συγκεκριμένη ενέργεια μόνο καλό έκανε σε όσους θέλησαν να συμμετέχουν αλλά και στον τόπο μας.Πυροβολείτε αδιακρίτως και είναι τουλάχιστον μικρόψυχο

Ανώνυμος είπε...

Ας δει ο καθένας την καμπούρα του ...

Ανώνυμος είπε...

Τελικά εκτός από μόρφωση, όταν υπάρχει συναισθηματικό κενό & κοινωνικό έλλειμμα πόσο κακός μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος απέναντι στους συνανθρώπους του .... πιο λυπηρό για εκείνον παρά για τους άλλους .......

Ανώνυμος είπε...

Η ακατονόμαστη θειά που γράφει έσκαβε στο Χρισσό με την κουμπάρα και δεν έβρισκε τίποτα η καημένη...... τσάμπα η χρηματοδότηση των μεταλλείων!!!!!!!!!Μήπως ξαναείδε ο ανώνυμος εκπαιδευτικά στο Μουσείο? Γνωρίζει τι σημαίνει καλλιέργεια του πνεύματος? Αλλά τα αρχαία κάθε μέρα που αποκαλύπτονται στο έργο άρδευσης δεν τα βλέπει? Λόγω ηλικίας βέβαια,περαστικά θειά!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το Υπουργείο Πολιτισμού,δεν είναι μόνο ανασκαφές και αρχαία, παιδιά.Έχει και ένα ευρύτερο ρόλο.Η μικροψυχία,δεν οφελεί.Ο καθένας,από το μετερίζι του.