Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Φωτοβολταϊκά: Εγκαταλείπεται το πρόγραμμα «Ήλιος»


Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί το project «Ήλιος», σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr.
Το σχέδιο προέβλεπε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από φωτοβολταϊκά πάρκα και την εξαγωγή της στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία.
Του οριστικού ενταφιασμού είχε προηγηθεί η υποβάθμιση σε πιλοτικό έργο δυναμικότητας κάτω από 500 Μεγαβάτ, για το οποίο είχε αποφασιστεί η εκπόνηση μελέτης ελέγχου της βιωσιμότητας.
Ωστόσο, ακόμα και η εκπόνηση της μελέτης για το πιλοτικό αυτό έργο έχει ουσιαστικά παγώσει, καθώς όλοι οι πιθανοί εμπλεκόμενοι (Γερμανία, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ελληνική κυβέρνηση) έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον και τη στήριξή τους.
Η τρόικα έχει αποδεχθεί σιωπηλά το πάγωμα της υπόθεσης παρά το γεγονός ότι είχε συμπεριληφθεί στις υποχρεώσεις του δεύτερου μνημονίου και είχε ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της εταιρίας «Πρόγραμμα Ήλιος».
Βασικό εμπόδιο στην υλοποίηση του προγράμματος είναι το κόστος αναβάθμισης των δικτύων για τη μεταφορά της από την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας στη Γερμανία, καθώς καμία από τις χώρες αυτές δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβάλλει με κεφάλαια.
Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» είναι ότι ποτέ δεν βρέθηκε εκείνος που θα αγοράζει το ρεύμα, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής και εξαγωγής καθιστά απαγορευτική την «εύλογη» τελική τιμή πώλησής του, ειδικά τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη, και τη Γερμανία, πέφτουν κατακόρυφα οι εγγυημένες τιμές της φωτοβολταϊκής ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο όλα δείχνουν ότι ο κατάλογος των εκτάσεων που είχαν σπεύσει να «προσφέρουν» δήμαρχοι από όλη τη χώρα για τη συμμετοχή στο project θα παραμείνει στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο Παπακωνσταντίνου προέβλεπε την εγκατάσταση σε πρώτη φάση φωτοβολταϊκών ισχύος 2.000 MW σε διάφορα σημεία της χώρας και σε δεύτερη φάση, μετά το 2017, επιπλέον 8.000 MW. Το παραγόμενο ρεύμα θα εξαγόταν σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: