Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Από αύριο οι επίτροποι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Από αύριο οι επίτροποι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Θα παρακολουθούν εκ των έσω την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης


Αύριο αναμένεται να τοποθετηθούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι επίτροποι. Την εποπτεία της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank θα έχει η ελεγκτική εταιρεία Grant Thorton, η KPMG αναλαμβάνει στην Τράπεζα Πειραιώς και ο οίκος Mazars στην Alpha Bank

Σημειώνεται πως το νέο Μνημόνιο προέβλεπε την τοποθέτηση επιτρόπου ή επιτροπής εποπτείας (monitoring trustee) στις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στη σχετική πρόβλεψη προχώρησε η τρόικα με σκοπό να παρακολουθεί εκ των έσω την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.

Οι επίτροποι θα ασχολούνται με θέματα καθημερινής λειτουργίας και στρατηγικής, θα ελέγχουν όλα τα δάνεια πάνω από 8 - 10 εκατ. ευρώ, θα ελέγχουν τα δάνεια στα κόμματα και στα τραπεζικά στελέχη, θα ζητούν από τις υπηρεσίες κάθε τράπεζας εκθέσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί, θα επανεξετάσουν την πολιτική των επιτοκίων, θα συμμετέχουν σε όλες τις επιτροπές, θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία, θα αξιολογούν τα δάνεια προς ΜΜΕ και θα ελέγχουν το κονδύλι της διαφήμισης.

Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν πως η τοποθέτηση επόπτη εκτιμάται πως δεν θα επιφέρει αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Ωστόσο κάποιοι θεωρούν πως θα υπάρξει αλλαγή στην εταιρική διακυβέρνηση των ιδρυμάτων καθώς οι τριμηνιαίες εκθέσεις του επόπτη θα έχουν αυξημένη βαρύτητα έναντι των αποφάσεων των τραπεζικών διοικήσεων.

Σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μερικώς ενήμεροι για τον ρόλο των επιτρόπων, ο οποίος πάντως δεν θα επικαλύπτει τον δικό τους εποπτικό ρόλο.
 
ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: