Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΙΤΕΑ: H Γραμματέας του Εμπορικού και Εξαγωγικού Συλλόγου κα Αργυρώ Καρακώστα για την περίοδο των εκπτώσεων.


“Αποτελεί την τελευταία ελπίδα”
Της Αργυρώς Καρακώστα
Γραμματέας του Εμπορικού και Εξαγωγικού Συλλόγου Ιτέας
 Οι φετινές εκπτώσεις είναι ουσιαστικά μια παράταση της εορταστικής περιόδου που ήταν μειωμένη κατά 18% σε σχέση με πέρυσι , και εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί έτσι η κατάσταση και το 2013.
 Η εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι ότι οι προσφορές θα φτάσουν έως και το 70%.
 Χρειάζεται να αναφέρουμε ότι για αρκετούς καταστηματάρχες η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί την τελευταία ελπίδα προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο.
 Ο εμπορικός και εξαγωγικός σύλλογος Ιτέας καλεί τους καταναλωτές για τις επόμενες 6 εβδομάδες να αξιοποιήσουν τις πολύ χαμηλές τιμές των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινούν σήμερα Τρίτη 15 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου
  Ως προς την ειδικότερη διενέργεια των εκπτώσεων, οι συνάδελφοι πρέπει να προσέξουν τα εξής:
  1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.
  2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).
  3. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.
  4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
  Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι βαρύτατες και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.
  Ειδικότερα:
  Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης
  Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
  Το εμπόριο στηρίζει ελπίδες σε αυτές τις τακτικές εκπτώσεις, καθώς αποτελούν μία ανάσα μέσα στην βαθύτατη κρίση. Οφείλουμε όμως αφενός να διαφυλάσσουμε το θεσμό προς κάθε κατεύθυνση, αφετέρου να καταδείξουμε στο ευρύ κοινό ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις, μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, προσφέρουν την κατά το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση των προϊόντων τους μαζί με εγγυήσεις, σε αντίθεση με το παρεμπόριο, που πουλάει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» χωρίς καμία απολύτως διασφάλιση του καταναλωτή.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: