Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΙΤΕΑ: Οι Επετειακές Εκδηλώσεις για τη «Ναυμαχία της Αγκάλης»


Πραγματοποιήθησαν κατά το παρελθόν Σαββατοκύριακο, οι προγραμματισμένες από την Δημοτική Ενότητα Ιτέας, επετειακές εκδηλώσεις για την Ναυμαχία της Αγκάλης στην Ιτέα.

Την Κυριακή 30-9-2012 και μετά την καθιερωμένη δοξολογία στον ιερό ναό της ''Ευαγγελίστριας'', πραγματοποιήθηκε παρέλαση Σχολείων εμπρός από το μνημείο της Αγκάλης, παρουσία επισήμων και των αρχών του τόπου, όπου και εκατατέθησαν στεφάνια.

    Δεν είμαστε οι ειδικοί επί του πρωτοκόλλου (δεν μας αφορά εξ' άλλου) και για αυτό θα παραμείνουμε, όχι στο τελετουργικό της Κυριακής, αλλά μόνον στην συγκέντρωση της προηγούμενης βραδιάς.
Βεβαίως, μας λύπησε το γεγονός ότι δεν εκπροσωπήθηκε δια στεφάνου το Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας!
 
     Πράγματι κατά τα καθιερωμένα και σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο το απόγευμα έγινε συγκέντρωση στο ''Κυριακοπούλειο'' στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπου όπως είχε προαναγγελθεί, θα γινόταν η σχετική ιστορική αναφορά στην "Ναυμαχία της Αγκάλης" και τον κυβερνήτη της ''ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ'' Frank Abney Hastings και στην συνέχεια θα εγίνοντο κάποιες βραβεύσεις.
 
Η δε βραδιά θα έκλεινε με σκοπούς και τραγούδια από την Φιλαρμονική και το Δημοτικό Ωδείο Ιτέας. Όπερ και όλα όντως κατ' αυτήν την σειρά εγένοντο.
 
    Εμείς όμως, θα σταθούμε σε δύο σημεία της εκδήλωσης του Σαββάτου, τα οποία κατά την γνώμη μας, είναι άξια σχολιασμού και ειδικά το δεύτερο, είναι πρωτόγνωρο και άξιο πολλών συγχαρητηρίων.
 
Α. Έγιναν βραβεύσεις, με επιδόσεις αναμνηστικών πλακών, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόλογο της αντιδημάρχου κας Λαϊνη, αφορούσαν επιφανείς ανθρώπους του τόπου μας, των οποίων το έργο είναι καταξιωμένο. Μάλιστα έγινε και αναφορά στις βραβεύσεις του 2011 όπου τιμώμενο ήταν το Κοινοτικό Συμβούλιο Ιτέας του 1989 και οι δύο εισηγητές, για τις ενέργειές τους με σκοπό την ανάδειξη της Ιτέας σε Δήμο λόγω της Ναυμαχίας της Αγκάλης. Και ότι θα συνεχισθεί η απονομή τιμών προς τα 28 μέλη της επιτροπής η οποία είχε τότε συσταθεί για την συλλογή των ιστορικών αναφορών για την Ναυμαχία. Παρ' ότι το Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας (απόν από την εκδήλωση), όπως εγράφη και σε σχετική καταγγελία, δεν εγνώριζε τους βραβευόμενους, όντως η αναφορά και πρόσκληση εντός αιθούσης προς τους τιμώμενους, έγινε με τρόπο απόκρυψης των ονομάτων τους μέχρι και την ανάγνωση του σύντομου βιογραφικού τους. Οι δε βραβευθέντες είναι:
·         Κολοβός Δημήτριος, ιατρός
·         Μάνδρος Γεώργιος, τέως διδάσκαλος
·         + Παπαλάϊος Ηλίας, Συμβολαιογράφος (δια του Κωνσταντίνου Παπαλάϊου)
·        + Καψάλης Παναγιώτης και + Καψάλη Αφροδίτη, εκπαιδευτικοί  (δια των Καψάλη Ευθυμίου και Καψάλη-Κατίκα Ευσταθίας)
·         Ζουμάς Ιωάννης, εκπαιδευτικός
·         Ζεμαδάνης Κωνσταντίνος, αθλητής του τρίαθλου και
·         Εταιρεία Φωκικών Μελετών (δια του Πρόεδρου της κου Γεώργιου κου Κουτσοκλένη)
Β. Την αναφορά και την αναδρομή των ιστορικών γεγονότων γύρω από την Ναυμαχία της Αγκάλης, περιέγραψαν με μεστό, ρευστό και χρωματιστό λόγο οι κυρίες Κούκιου και Κουλελή. Το κείμενο δε των οποίων, πέραν από την αμεσότητά του, μας επεφύλαξε έναν μοναδικό, πανέμορφο, ψυχρά αληθινό και ιδιαίτερα επίκαιρο επίλογο! Την ουτοπία της τότε πολύχρονης θυσίας, σε σύγκριση και σε σχέση με την σημερινή κατάπτωση! Και ενώ η έκπληξή μας δεν πρόλαβε να μετατραπεί σε απορία, τις ακούσαμε να συνεχίσουν με το θαυμάσιο ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη , για το πώς πρέπει να είναι κανείς άνθρωπος!
 
Μοναδικές στιγμές σε επετειακή ομιλία! Πρωτόγνωρες καταστάσεις από εκεί από όπου αναμένεται να έρθουν : απ' τους νέους!
 
    Θέλουμε να συγχαρούμε τις δυό κοπέλες για την εργασία τους και την ελεύθερη σκέψη και στάση τους, οι οποίες μεταμόρφωσαν μιά τετριμμένη επετειακή ομιλία, σε δοκιμασία προβληματισμού και αυτογνωσίας. Έστω κι αν το ακροατήριο ήταν λιγοστό κι αν ακόμη το σύνολο των παρόντων ώτων, δεν ήταν ευήκοο. Εξ άλλου, η αμηχανία η οποία προεκλήθη στους απονέμοντες τα βραβεία και μετέτρεψε τα λογίδριά τους σε αναφορές περί περασμένης 30ετίας και σε ερμηνεία της έννοιας ''ειρήνη'', εφανέρωνε το εύστοχον και το σωστόν του λεχθέντος.
 
    Εμείς θα ευχηθούμε και πάλι συγχαρητήρια στις κυρίες  Κούκιου και Κουλελή, καθώς επίσης και σε όλους τους βραβευθέντες και ελπίζουμε οι ετήσιες τιμητικές διακρίσεις συμπολιτών μας, όχι μόνον να συνεχισθούν, αλλά να γίνουν και ιδιαίτερος θεσμός, ανεξάρτητος από την επέτειο της Ναυμαχίας, με σκοπό εκτός από την προβολή και την καταξίωση συνανθρώπων μας, την πολιτιστική ανάδειξη και ανύψωση του τόπου μας. 1-10-2012
 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω,πράγμα που αναφέρθηκε και στην εκδήλωση, ότι η ομιλία ήταν δουλειά της αδικοχαμένης Γιωργίας Μάνιου και της Έφης Καρανάσου και είχε παρουσιαστεί στην περσινή εκδήλωση.Η προσθήκη του ποιήματος του Τάσου Λειβαδίτη "Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος" από τις ομιλήτριες ήταν πράγματι ένα πολύ καλό στοιχείο και όντως έφερε σε αμηχανία τους αιρετούς απονείμαντες τις τιμητικές πλακέτες που το κατέταξαν ατυχώς ως προσθήκη με μήνυμα ειρήνης και ναι μεν το ποίημα έχει αυτό το φιλειρηνικό χαρακτήρα αλλά το απόσπασμα που διαβάστηκε εστίαζε στο χρέος του ανθρώπου να θυσιάσει ό,τι θεωρεί πολύτιμο στην προσωπική του ζωή,μητέρα ή αγαπημένη, για το κοινό καλο!Αυτό δε μπόρεσαν να το διαχειριστούν γιατί δεν το'χουν ειδικά η βουλευτής!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΤΙ, ΠΩΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΝΔΡΕΚΑ.
Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ.
ΑΦΑΝΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ.
Η ΔΗΜΑΡ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ. ΡΕΠΟΥΣΗ ΒΛΕΠΕ.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΦΩΝΑΚΛΑΔΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΑΤΩ ΕΠΙΦΥΛΛΑΞΗ ΛΟΓΩ ΚΑΠΟΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ.
ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ.
ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΙΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΞΕΡΟΥΝ ΣΕ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΒΡΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟ ΔΥΣΜΟΙΡΟ ΚΑΙ ΒΡΩΜΕΡΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΤΟΥΣ. ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΤΥΠΟΙ.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Χ.Ο. ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣΩΝΙΚΗ ΣΤΟΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΒΡΕ ΑΔΕΡΦΕ. ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΓΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΟΙ ΣΥΖΗΓΟΙ. ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ.
ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΣΑΣ. ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤ Α ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΣΑΣ. ΠΡΩΗΝ ΝΥΝ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΝ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟΙ.
ΒΑΡΥ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΡΤΕΡΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Είναι άδικο για μιά τέτοια πόλη, να την απαξιώνουν οι ίδιοι οι άνθρωποί της. Είναι κακομοιριά να χρησιμοποιείται η πιο λαμπρή μέρα στην ιστορία της για να προβάλουν "εγώ" και φιλοδοξίες οι πάσης φύσεως προσκολυόμενοι. Ενδεχομένως έτσι έχουν μάθει, έτσι έχουν μεγαλώσει και το νομίζουν σωστό. Μα να γιορτάζει η πόλη που σε εξέλεξε και εσύ να την αγνοείς, ή ακόμα χειρότερα να την καπηλεύεσαι; Το γεγονός είναι ότι έχει σταματήσει η έξωθεν καλή μαρτυρία για όλους και για όλα και κανένας δεν αποδέχεται κανέναν. Χωριστήκαμε μωρέ Ιτιώτες σε λεφούσια και χάσαμε τον κοινό μας στόχο. Μας χωρίσανε, και το μόνο που νομίζουμε οτι μας έμεινε είναι το βρίσιμο.
Έτσι είναι. Αμηχανία και στην Βουλευτίνα, μπερδεμένες έννοιες απ' την αντιδήμαρχο και ηχηρή σιωπή απ' τον δήμαρχο. Μπράβο στα κορίτσια! Κι αυτό να το δούμε όλοι μας, γιατί αυτές είχαν τα κότσια και βγήκαν "μπροστά"!
Κι ακόμα πιό κρίμα στην πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, που δεν απαίτησε το αυτονόητο: να καταθέσει στεφάνι για λογαριασμό της πόλης που εκπροσωπεί. Αυτοί δε οι τοπικοί σύμβουλοι, ε, τί να πείς, η αποστολή τους ήταν και έληξε μέχρι που μπήκαν στο ψηφοδέλτιο.