Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ελεγχόμενη επιστροφή στην δραχμή το επόμενο βήμα;


Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και το γεγονός αυτό το αναγνωρίζει το ΔΝΤ και γι’ αυτό ζητά κούρεμα του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας. Παρόλα αυτά η Γερμανία αντιτίθεται σθεναρά. Ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Γιατί όμως;
Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με το ότι η καγκελάριος Μέρκελ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τα δάνεια που δόθηκαν στα πλαίσια των ελληνικών προγραμμάτων είναι επικερδή. Πως θα πείσει τώρα τους ψηφοφόρους της που την περιμένουν στην γωνία στις εκλογές το 2013 ότι θα πρέπει να υποστούν κούρεμα;
Από την άλλη η ΕΚΤ αδυνατεί να κουρέψει το ελληνικό χρέος που κατέχει καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με απευθείας χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΚΤ κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της Κεντρικής Τράπεζας. Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοινώθηκε στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις αρχές του Σεπτέμβρη αφορά χώρες που έχουν πρόσβαση στις αγορές και επομένως όχι την Ελλάδα!
Το ΔΝΤ δεν μπορεί από την άλλη να συνεχίσει την χρηματοδότηση μιας χώρας όταν το χρέος της έχει κριθεί μη βιώσιμο και αυτό δεν είναι απόφαση Lagarde αλλά καταστατική απαίτηση του Ταμείου. Η Τρόϊκα απαιτεί 150 νέες μεταρρυθμίσεις και την δυνατότητα αυτόματης αύξησης της φορολογίας στην περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Επίσης τα χρήματα θα μπαίνουν σε δεσμευμένο λογαριασμό και θα αποδεσμεύονται μόνο όταν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος. Σε αντάλλαγμα θα δοθεί παράταση 2 ετών μέχρι το 2016 που θα κοστίσει μέχρι και €38δις.
Ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου IFO,δήλωσε ότι καταντά απάνθρωπο να κρατάμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη: “Η λιτότητα που απαιτείται για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μισθών και τιμών θα σπάσει πρώτα την κοινωνία. Θυσιάζουμε μια γενιά νέων ανθρώπων που δεν μπορούν να βρουν εργασία στο όνομα του ευρώ. Μια έξοδος από αυτό θα προσέφερε τουλάχιστον ελπίδα.”

ΠΗΓΗ: αἰέν ἀριστεύειν

Δεν υπάρχουν σχόλια: