Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Χάος και καταστροφή από τον τυφώνα Σάντι

Χάος και καταστροφή από τον τυφώνα Σάντι
 
Το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Σάντι από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ άφησε 13 νεκρούς, τεράστιες καταστροφές, εκατομμύρια χωρίς ηλεκτρικό και ολόκληρες γειτονιές στην κυριολεξία κάτω από το νερό.
Οι τοπικές αρχές της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι, της Πενσιλβάνια, της Δυτικής Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνας έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής δεκατρείς νεκρούς, ενώ η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ότι μία Καναδή σκοτώθηκε από τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν από τις ριπές του ανέμου. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον τυφώνα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους ένας άνδρας 30 ετών από πτώση δένδρου στο Κουίνς. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νιού Τζέρσι εξαιτίας της πτώσης δένδρου σε αυτοκίνητο. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πενσιλβάνια, ο ένας εξαιτίας πτώσης δένδρου και ο δεύτερος λόγω κατάρρευσης σπιτιού.
 
Ο τυφώνας Σάντι προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ένα μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου. Στη Δυτική Βιρτζίνια μία γυναίκα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα σε μία περιοχή όπου η καταιγίδα έχει προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις, ενώ μία γυναίκα σκοτώθηκε πέφτοντας με το αυτοκίνητό της σε δένδρο στο Μέριλαντ.
Παρόλο που πλέον υποβαθμίστηκε από τυφώνα σε «μετά-τροπική» σούπερ καταιγίδα και η στάθμη του νερού άρχισε να κατεβαίνει στη Νέα Υόρκη, η Σάντι παραμένει επικίνδυνη.
 
Δείτε live όλες τις εξελίξεις:



Τα νερά ανέβηκαν μέχρι τα 4,15 μ. κατά την πλημμυρίδα στη περιοχή του Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν. Γύρω στα μεσάνυκτα το ύψος του νερού είχε κατεβεί στα 3 μ. και συνεχίζει να κατεβαίνει.
Όμως, τις προηγούμενες ώρες δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας, σημειώθηκαν μαζικές διακοπές ρεύματος και φονικές πτώσεις δέντρων. Η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη περιοχή του Μπάτερι στο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον.
 
Σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης 1.374.312 άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε στο Twitter ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο. Οι διακοπές ρεύματος στο Μανχάταν θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί της Τρίτης, «ίσως και περισσότερο», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία χαρακτήρισε τον τυφώνα Σάντι καταιγίδα του αιώνα.«Δεν υπάρχει ψυχή στους δρόμους. Ακούμε μόνο τον άνεμο και τις σειρήνες των αυτοκινήτων της αστυνομίας, που είναι τα μόνα φώτα που αναβοσβήνουν στις γειτονιές», σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο νότιο Μανχάταν.
Η σούπερ καταιγίδα Σάντι προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι, περίπου στις 20:00 ώρα ανατολικής ακτής (0000 GMT), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) με ανέμους που είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χιλιόμετρα την ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: