Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Eurostat: Στο «κόκκινο» η ακρίβεια στην Ελλάδα

Eurostat: Στο «κόκκινο» η ακρίβεια στην Ελλάδα

Τι και αν διανύουμε εκτεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης και οι περικοπές διαδέχονται η μια την άλλη; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, ενώ σε δύο από αυτές (γαλακτοκομικά και ηλεκτρονικός εξοπλισμός) είναι η ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα
Αίσθηση προκαλεί η... θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε διάφορες κατηγορίες, εν μέσω κρίσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η εικόνα ανά ομάδα προϊόντων διαμορφώνεται ως εξής:

- Συνολικά στα τρόφιμα η ελληνική αγορά ήταν το 2011 η 14η ακριβότερη μεταξύ των «27» της ΕΕ.
- Στο ψωμί -δημητριακά η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση (από 7η το 2010), δηλαδή 16% ακριβότερη από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ έχει και την υψηλότερη τιμή παραγωγού.
- Στα ψάρια η Ελλάδα είναι η 6η ακριβότερη χώρα με 12,4% πάνω από το μέσο όρο.
- Στο γάλα-τυροκομικά η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα, με 31,5% πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ. Και εδώ η τιμή παραγωγού είναι υψηλότερη (47- 56 λεπτά για το αγελαδινό γάλα έναντι 29 στην ΕΕ).
- Στα λίπη-έλαια η Ελλάδα είναι η 7η ακριβότερη χώρα με 15,7% πάνω από το μέσο όρο.
- Στα μη αλκοολούχα ποτά η Ελλάδα καταλαμβάνει την 10η θέση με απόκλιση 9,4% από την ΕΕ.
- Στα ρούχα η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση και στα παπούτσια στην 9η, με 3% και 8% αντίστοιχα πάνω από την ΕΕ.
- Σε αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κλπ, παραμένουμε ακριβότεροι από την ΕΕ σε ποσοστά έως 8% παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

Αντίθετα, φθηνότερη από το μέσο όρο της ΕΕ είναι η ελληνική αγορά στους τομείς μεταφορών, παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα, στο κρέας και στα φρούτα- λαχανικά. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat, ότι οι τιμές στην αγορά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά την ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων.
Όπως υποστήριξαν, η πολιτική τιμών που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό και την ένταση των ελέγχων δεν μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα και στον βαθμό που θα προσαρμόζεται η πολιτική των πολυεθνικών επιχειρήσεων για την ελληνική αγορά, θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στις εισαγωγές που υπάρχει σήμερα, οι στρεβλώσεις στην αγορά κλπ.
Ακόμα, σημείωσαν ότι η μείωση των τιμών προϋποθέτει και την αύξηση της προσφοράς και τόνισαν πως η αιτία για την ακαμψία των τιμών είναι ότι τα πραγματικά εισοδήματα λόγω της παραοικονομίας δεν έχουν μειωθεί στο επίπεδο που δείχνουν οι επίσημοι δείκτες.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΕΒ σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών, ο αρμόδιος υφυπουργός Θ. Σκορδάς δήλωσε ότι τα περιθώρια υπάρχουν, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και οι τιμές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: