Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Εκπαίδευση στελεχών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο Chamonix της Γαλλίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σε Εκπαίδευση Ορεινής Διάσωσης στο Chamonix της Γαλλίας

Δύο στελέχη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης εκπαιδεύτηκαν από την P.G.H.M. (Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne), μία από τις καλύτερα οργανωμένες και τεχνικά καταρτισμένες, ομάδες διάσωσης για ορεινά ατυχήματα. Η ανωτέρω εκπαίδευση έλαβε χώρα στο Chamonix της Γαλλίας το διάστημα από 8 έως 19 Οκτωβρίου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διαχείριση Κρίσεων Μεγάλης Κλίμακας Ορεινής Διάσωσης» παρακολούθησαν οι κ. Νεκτάριος Παρμάκης και κ. Νίκος – Αλέξης Μυλώσης. Άξιο αναφοράς είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα το παρακολουθούν στελέχη της P.G.H.M. μετά από δέκα έτη εμπειρίας σε ορεινή διάσωση.
Οι θεματικές του προγράμματος ήταν στοχευμένες, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να διαχειριστούν ομάδες, καταστάσεις κρίσεων και επιχειρήσεις σε ατυχήματα μεγάλης κλίμακας σε ορεινό περιβάλλον. Μέσα από ένα δύσκολο, υψηλής κατάρτισης και χρονοβόρο πρόγραμμα, μόνο πέντε άτομα το χρόνο από τη Gendarmerie καταφέρνουν να λάβουν την ανάλογη γνώση του προγράμματος.
Στη διάρκεια της εκπαίδευσης δόθηκε η ευκαιρία να αναλυθούν από τους εκπαιδευόμενους επιχειρήσεις του παρελθόντος εν είδη case study, ανάλυση πιθανών πλάνων, συμμετοχή σε εκπαιδευτικές ασκήσεις διάσωσης και διαχείριση άσκησης μεγάλης κρίσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας και της Ορεινής Διάσωσης που ισχύει στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ελβετία, τρεις χώρες με μεγάλη παράδοση στον Αλπινισμό, μεγάλη εμπειρία σε ατυχήματα στο βουνό και ένα τεράστιο ποσοστό επισκεψιμότητας από τουρίστες που πραγματοποιούν ορεινές δραστηριότητες.
Η P.G.H.M. αποτελεί ξεχωριστό κλάδο στο Γαλλικό στρατό Gendarmerie, που ασχολείται μόνο με την ορεινή διάσωση. Η ιστορία της ξεκινάει από το 1957 από μία ομάδα εθελοντών, η οποία τέθηκε ως επίσημος φορέας ορεινής διάσωσης κάτω από την ομπρέλα του Γαλλικού Στρατού το 1971. Η εμπειρία των στελεχών της είναι πλούσια και πολύτιμη, καθώς δραστηριοποιούνται σε όλους τους ορεινούς όγκους της Γαλλίας και ιδίως του Mont Blanc. Κάθε έτος ανταποκρίνονται σε περίπου  3.000 επιχειρήσεις διάσωσης και έχει δημιουργήσει δική της ακαδημία εκπαίδευσης για θέματα που αφορούν την ορεινή διάσωση, την C.N.I.S.AG. (Centre National d’ Instruction de Ski et d’ Alpinisme de la Gendarmerie).
Σκοπός τώρα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είναι να καταφέρει να προάγει καλύτερη και οργανωμένη εκπαίδευση στα μέλη της, οργάνωση και διαχείριση επιχειρήσεων στα πρότυπα της Γαλλικής P.G.H.M. και επαφή με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας που χειρίζονται και τους αφορά η ορεινή διάσωση στην Ελλάδα.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, πιστή στους σκοπούς της και βασιζόμενη σε ίδια μέσα, καταφέρνει, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την έρευνα και τη διάσωση σε παγκόσμιο επίπεδο, να ανεβάζει τον πήχη της εκπαίδευσής της, να οργανώνεται και να δραστηριοποιείται εθελοντικά. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι περιπτώσεις που οι εθελοντές, πληρώνουν τη δική τους εκπαίδευση, όχι γιατί είναι η δουλειά τους, αλλά γιατί τους
ΑΡΕΣΕΙ και είναι ταγμένοι Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ι Κ Α σε αυτό που κάνουν Ε Θ Ε Λ Ο Ν Τ Ι Κ Α.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: