Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Γεωπεριβαλλοντικά - Γεωμυθολογικά μονοπάτια στη Φωκίδα


Η μυθολογία, είναι ένα σύστημα σκέψεως, πού έχει σαν προορισμό να εξηγήσει ότι δεν μπορεί να ερμηνευτεί από το λογικό.
Μεγάλο τμήμα της Ελληνικής Μυθολογίας ταυτίζεται με την γεωλογική εξέλιξη του Ελλαδικού χώρου. Στα πρώιμα στάδια ο άνθρωπος του Ελληνικού χώρου υπήρξε μάρτυρας σεισμών, ηφαιστειακών εκρήξεων, κινήσεων του γήινου φλοιού, επικλήσεων και αποσύρσεων της θάλασσας, κ.λπ. Οι άνθρωποι της εποχής, πίστευαν ότι για όλες αυτές τις μεταβολές ήταν υπεύθυνοι κάποιοι πολύ ισχυροί Θεοί όπως οι Τιτάνες, οι Γίγαντες κ.λπ. = Φυσικο- γεωλογικές δυνάμεις. Δηλαδή θεοποίησε τις φυσικές δυνάμεις καθώς ένιωθε αδύναμος μπροστά τους.
Πάντοτε όμως θεωρούσε τον εαυτό του ως αναπόσπαστο μέρος της φύσης, της οποίας η διατήρηση και η κατάλληλη διαχείριση ήταν σημαντική για τη δική του επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξη.
Άρα η Ελληνική Μυθολογία έχει και μία φυσικογεωλογική ή γεωμυθολογική διάσταση.


Κωρείκυο Άντρο
Η αρχή του μονοπατιού προς Δελφούς Κορύκειο Άντρο
Κατεβαίνοντας το αρχαίο μονοπάτι προς Δελφούς

Στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι οι μαθητές:
1. να κατανοήσουν ότι η μυθολογία είναι ένας τρόπος ε
ρμηνείας των διάφορων αλλαγών του περιβάλλοντος και η γνώση της δημιουργεί συνείδηση και πολιτισμό.
2. να έρθουν σε επαφή με το σημερινό περιβάλλον (φυσικό και ανθρωπογενές), να κατανοήσουν τις μεταβολές που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν σ' αυτό και το ρόλο του ανθρώπου στις μεταβολές αυτές.
3. να κατανοήσουν τη διαχρονικότητα των μύθων για ένα αειφόρο περιβάλλον
4. να αντιληφθούν ότι η έννοια των αλλαγών στο χωρόχρονο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιβαλλοντική συνείδηση


1. Το αρχαίο μονοπάτι Κίρρας - Δελφών
Ένα μονοπάτι ξεκινούσε από το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας στον Κορινθιακό κόλπο και αφού διέσχιζε το Κρισσαίο πεδίο ανηφόριζε για τους Δελφούς. Από το δρόμο αυτό έφθαναν στο φημισμένο Μαντείο (ναός του Απόλλωνα) οι προσκυνητές, για να πάρουν τους χρησμούς από τη Πυθία. To ίδιο μονοπάτι διασχίζουν οι μαθητές που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα.


2. Το αρχαίο μονοπάτι Κωρύκειο Άντρο - Δελφοί
Το Κωρύκειο 'Αντρο στον Παρνασσό είναι ένα από τα σπουδαιότερα και ιερότερα σπήλαια της αρχαίας Ελλάδας. Στην αρχαιότητα, πομπή προσκυνητών ξεκινούσε από τους Δελφούς ακολουθώντας το πανάρχαιο μονοπάτι που υπάρχει ακόμη και σήμερα και έφταναν στο σπήλαιο για να προσκυνήσουν και να τελέσουν τις εορτές και τα μυστήρια που έπρεπε. To ίδιο μονοπάτι διασχίζουν οι μαθητές που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα.


http://www.kpeamfissas.edu.gr/

1 σχόλιο:

Παναγιωτης Παπανδρεου είπε...

Αφηστε τις μαλακιες με τα μονοπατια,το καλυτερο σχολειο για την νεολαια θαταν μια μερα στον λογγο για το μαζεμα της ελιας,η εποχη πλησιαζει,ολοι μας εχουμε απ'ενα λαχιδι,για να δουμε...