Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Έγκλημα: Το 30-40% των εναέριων πυροσβεστικών μέσων είναι διαθέσιμα!


Εξακολουθεί να κατακαίγεται η χώρα σε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι με το 60-70% των εναέριων πυσοβεστικών μέσων είτε να μην λειτουργούν (αεροσκάφη CL-215/-415) είτε να μην υπάρχουν διαθέσιμα λόγω εγκληματικών αποφάσεων της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου ΠΡΟΠΟ (Μ.Όθωνος) που άφησε χωρίς τα ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα την χώρα.

Συγκεκριμένα από τα "αρχαία" CL-215 και CL-415 διαθέσιμα είναι μόλις 12 αεροσκάφη αυτή την στιγμή, ενώ οι ρωσικοί "γίγαντες" Mil Mi-26, τα Κamov και τα Mi-17 παραμένουν "παρκαρισμένα" μετά τον σκανδαλώδη διαγωνισμό της NAMSΑ που άφησε εκτός την ελληνική εταιρεία που τα χρησιμοποιούσε.

Στην Αρκαδία, την Κορινθία, στην Ουρανούπολη (μέσα στον Αγιον Ορος, σε μια έκταση 7 χλμ. στο βουνό που χωρίζει την περιοχή του Αριστοτέλη από το Αγιον Ορος) και σε τριάντα ακόμα σημεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν μόνες οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα κατά της φωτιάς.

Μόνο τα ενοικιασμένα αμερικανικά ελικόπτερα κλειστού τύπου της Σικόρσκι, δίνουν αγώνα κατά της φωτιάς, αλλά αυτά είναι λίγα και με περιορισμένη χωρητικότητα σε νερό. Το έγκλημα του δήθεων διαγωνισμού της ΝAMSA (του ΝΑΤΟϊκού διαγωνισμού που άφησε εκτός τα ρωσικά ελικόπτερα και πρόκρινε τα ... τουρκικά που κόπηκαν από τον Φ.Φράγκο) ποιος θα το πληρώσει;

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνεται και δύναμη 49 Σέρβων πυροσβεστών, με δύο λεωφορεία, δύο βοηθητικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει στείλει αεροπορική βοήθεια (έχει μεγάλες πυρκαγιές όλος ο ευρωπαϊκός νότος) αποδεικνύοντας ότι το περίφημο "σύστημα αλληλοβοηθείας" είναι χρεοκοπημένο και αν δεν μπορεί ένα κράτος να αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα του κανένας δεν πρόκειται να το βοηθήσει

Το απόγευμα της Πέμπτης προγραμματίστηκε σύσκεψη στην περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, για τον συντονισμό της κατάσβεσης, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία έχει κηρυχτεί η περιοχή.  Άλλες τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν το απόγευμα της Πέμπτης σε Φθιώτιδα, Ρόδο και  Χανιά.

Η φωτιά στη Φθιώτιδα εκδηλώθηκε στο Νεοχώρι Δομοκού όπου επιχειρούν 26 πυροσβέστες, 8 άτομα πεζοπόρο, ένα ελικόπτερο και 2 PZL με ικανότητα μεταφοράς σε νερό ενός ... νεροπίστολου! Στο νομό Χανίων ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Δρακόνα, η οποία έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πύλη, στο Μαντούδι Ευβοίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ένα (!) πυροσβεστικό αεροσκάφος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: