Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

«ΛΑΡΝΑΚΙ» : ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ; ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ;

Το 1972 έγινε το παράνομο μπάζωμα θάλασσας και κατασκευή εγκαταστάσεων εναντίον στην θέληση των κατοίκων της Ιτέας. Δύο Πρόεδροι Λιμενικού Ταμείου προτίμησαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μέχρι να βρεθεί ο τρίτος που «δέχτηκε». Και κάτω από ποιες συνθήκες να δέχτηκε όταν το μέλος της επιτροπής κος Μανδρέκας εστάλθη εξορία επειδή διαφωνούσε και αυτός;
To 1983, το Λιμενικό Ταμείο αποφάσισε και ζήτησε την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων και την πρόταση ψήφισε και το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ο διορισμένος Νομάρχης κος Καλκανδής αυθαίρετα και απαράδεκτα ακύρωσε την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας της Ιτέας και του Νομού Φωκίδας.

Το 1985, 1986, 1987, 1989, μέχρι το 2000 συνεχή περιφρόνηση των Νόμων και της τοπικής κοινωνίας. Πλήρη περιφρόνηση του Δελφικού Τοπίου και των όρων λειτουργίας. Πλήρη περιφρόνηση πολλών νόμων (καταπάτηση δρόμο, κόμβος, αιγιαλός κ.α.)

Το 2000, 2007, 2009 άκυρες εγκρίσεις ΜΠΕ και άδεια λειτουργίας. Πλήρη περιφρόνηση του Δελφικού Τοπίου και των όρων λειτουργίας.

1976 Δημοτική απόφαση του Δήμου Ιτέας και Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 899/1976) ότι η Ιτέα είναι Τουριστική. 1986 Χωροταξικό Τρίτση, η Ιτέα είναι τουριστική (δορυφόρος και λιμάνι των Δελφών). 2004 και 2009 Δημοτικές αποφάσεις ότι η Ιτέα είναι τουριστική. 2003 Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η Ιτέα λιμενικός κόμβος του Δελφικού και Περιφερειακού Τουρισμού και για ανάπτυξη παραλιακού τουρισμού. Και πόσα άλλα που δεν έχουμε βρει.

Το 2010 το προεδρείο του Ορειβατικού Συλλόγου Άμφισσας προσφεύγει στο Εισαγγελέα για προστασία μετά από απειλές εργαζομένων και συνεργαζομένων της S&B για την αντίδραση του στην καταστροφή του Βλαχοθανάση. Καμία απόλυση λόγω απαράδεκτης συμπεριφοράς. Καμία τιμωρία από πουθενά για τους τραμπούκους. Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης εξακολουθεί να είναι άγνωστο στην τοπική κοινωνία 38 χρόνια μετά την εξορία του διαφωνούντος Ιτιώτη. Και κάποιοι ανιστόρητοι να χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα το «γιατί δεν αντιδρούσατε τόσα χρόνια;»

2011 ΜΠΕ με ανακρίβειες, ψευδής αναφορές, ελλείψεις και χωρίς καν Τοπογραφικό Διάγραμμα Κάλυψης.


Για πρίν το 1972 και μέχρι το πόλεμο, να μην το αναλύσουμε καθόλου εκτός αν επιμένουν.
Αυτά είναι όσα βρήκαμε ψάχνοντας ερασιτεχνικά και επειδή κάποιοι είχαν το θάρρος να τα πούν. Πόσα να υπάρχουν ακόμα;

Ένα ερώτημα ζητάει απάντηση από τον Κο Φουσέκη, τον Κο Περγαντά, την Κα Παπαθανάση και όλους όσους μιλάνε για «δικαίωμα προυπάρχοντος» και αποδοχή από την τοπική κοινωνία.

Πότε λειτούργησαν νόμιμα και με αποδοχή από την κοινωνία της Ιτέας οι εγκαταστάσεις της S&B για να επικαλούνται σήμερα «δικαίωμα προυπάρχοντος»; Με ποιες αρχές και με ποιους νόμους ο παραβάτης αποκτά δικαίωμα στα προϊόντα της παράβασης επειδή παραβίασε του νόμους πολλές φορές και για δεκαετίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: