Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Όλα τα μέτρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα: Αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας- Τι ισχύει για καταστήματα, εκκλησίες, μετακινήσεις

 



Αλλαγές από σήμερα στα μέτρα του lockdown κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

 

Αναλυτικότερα, από σήμερα, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00.

 

Tο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 όπως συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο.

 

Εκκλησίες

 

Σε ό,τι αφορά στις εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές για τους πιστούς αλλά με συγκεκριμένα μέτρα και self test. Υποχρεωτική είναι η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ενώ οι ιερείς και προσωπικό των εκκλησιών υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test.

 

Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

 

Σε ότι αφορά στην περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

 

Σε ό,τι αφορά στις ώρες των λειτουργιών διαμορφώνονται ως εξής:

 

Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30

Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00

Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00

Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

 

Ωράριο καταστημάτων

 

Παράλληλα σε ισχύ βρίσκεται το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

 

Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου 09.00 – 20.30

Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 09.00 – 20.30

Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 – 20.30

Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30

Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00

Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00

Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά

Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά

 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Σάββατο ανοιχτά είναι τα mall και τα κέντρα αισθητικής.

 

Μετακινήσεις

 

Ήδη από τις 10 Μαΐου βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της κάθε περιφέρειας ενώ στην περίπτωση της Αττικής απαγορεύεται και η μετακίνηση από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

 

Οι μετακινήσεις αυτές επιτρέπονται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

 

-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν, με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων

- Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, με την επίδειξη σχετική βεβαίωσης

- Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

- Μετάβαση σε κηδεία. Στην προκειμένη περίπτωση δε, απαιτείται, εκτός της σχετικής βεβαίωσης, ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, όπου ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: