Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Λευκός καρχαρίας και όχι γαλέος ήταν το καρχαριοειδές που αλιεύτηκε στη Νάξο (βίντεο

Μεγάλος λευκός καρχαρίας αποδεικνύεται τελικά και όχι γαλέος, το εντυπωσιακό θαλάσσιο αρπακτικό που πιάστηκε στη Νάξο.



Ορμώμενοι από την ανάρτηση του φημισμένου Καναδού ελεύθερου δύτη, Γουίλιαμ Γουίνραμ, που αντικρίζοντας τη σχετική φωτογραφία μοιράστηκε τις σκέψεις του ότι υπάρχει σαφής απόδειξη πως ζουν ακόμα είδη λευκών καρχαριών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μάλιστα εκφράζει την πεποίθησή του ότι είναι πραγματικά λυπηρό το φαινόμενο -όπως αυτό πρόσφατα στη Νάξο- με αλιείς να τους «βαπτίζουν» γαλέους για να δικαιολογήσουν την παράνομη ψαριά τους.


«Δεν είναι γαλέος, είναι καρχαρίας, ανήκει σε προστατευόμενο είδος και η αλιεία, η θανάτωση και η πώλησή του απαγορεύονται. Επιπλέον, εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση στους κανόνες αλιείας και καμία σοβαρή επίπτωση για εκείνους που τους σκοτώνουν, τότε η δήθεν “προστασία” του είδους είναι μόνο στη διατύπωση των νόμων και όχι στην πράξη…» αναφέρει ο Καναδός ακτιβιστής και λάτρης των θαλάσσιων αρπακτικών.

Να συμπληρώσουμε ότι προβλέπονται δε κυρώσεις, οι οποίες ακόμα και τώρα μπορούν να επιβληθούν σε όσους συμμετείχαν στην αλιεία, μεταφορά και τεμαχισμό και πώληση του καρχαρία από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες λιμενικές αρχές.

Ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ο γαλέος 75 κιλών που πιάστηκε το πρωινό του Σαββάτου του Λαζάρου στη Νάξο είναι ένα από τα 457 είδη καρχαριών εκ των οποίων τα 47 βρίσκονται και στη Μεσόγειο Θάλασσα...

Όλα συγκλίνουν ότι πρόκειται για έναν λευκό καρχαρία ηλικίας 1 έως 2 ετών και σίγουρα κάπου στην περιοχή βρίσκονται οι ενήλικοι γονείς του, οι οποίοι φτάνουν τα 5 - 7 μέτρα σε μήκος και βέβαια είναι ανθρωποφάγοι.

Προφανώς πιάστηκε σε παραγάδι και χαρακτηρίστηκε… γαλέος και ο εικονιζόμενος λευκός καρχαρίας. Όπως διακρίνουμε και στη φωτογραφία του Γιάννη Ορφανού που αναρτήθηκε στο Naxospress.gr το καρχαρινόμορφο πωλήθηκε με το κιλό σε λίγη ώρα σε ιχθυοπωλείο του νησιού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνονται προστατευόμενα είδη που ανήκουν στην υφομοταξία των χονδριχθύων στο Αιγαίο. Πλέον είναι σαφές ότι οι θάλασσες μας φιλοξενούν λευκούς καρχαρίες οι οποίοι πρέπει να έχουν μετακινηθεί ανατολικά από τις περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου, στις οποίες ζουν και αναπαράγονται.

Κλείνοντας να υπογραμμίσουμε ότι ακτιβιστές οικολόγοι στο εξωτερικό έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό κίνημα προστασίας των καρχαριών τους οποίους χαρακτηρίζουν ως είδος υπό εξαφάνιση.

Μάλιστα κάποιοι -όπως ο Καναδός ελεύθερος δύτης, Γουίλιαμ Γουίνραμ- που είδαν τη φωτογραφία, έκαναν σχόλια στα social media εκφράζοντας τη λύπηση τους για το κυνήγι τέτοιων καρχαριών.


πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό στη φωτό ειναι γαλεος παντως...