Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Πόσο καλά αντιλαμβάνεστε τον κόσμο μέσα στον οποίο ζείτε με οικονομικούς και τεχνολογικούς όρους;

 



Ο μεγάλος Κινέζος στρατηγός Sun Tzu διατεινόταν ότι «για να διασφαλίσετε τη νίκη, πάντα να διερευνάτε προσεκτικά το πεδίο της μάχης πριν από τη μάχη». Δηλαδή, αυτός που χαράσσει τη στρατηγική οφείλει να έχει την πληρέστερη δυνατή κατανόηση του εξωτερικού περιβάλλοντος. Όμως αυτό συμβαίνει στην πράξη ή μήπως όχι; Κατανοούμε ή όχι τον κόσμο γύρω μας;

Άπαντήσατε στα πιο κάτω ερωτήματα γιά να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας.

Ερώτημα 1ο: Υποθέστε ότι χρονικά βρισκόμαστε λίγο πριν από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, με εθνικό νόμισμα τη δραχμή. Τότε, για να εισέλθει η χώρα στο ευρώ, υποτιμάται το εθνικό νόμισμά της κατά 30% (πραγματικό γεγονός). Εστιάζουμε την προσοχή μας στις εξής δύο πολύ γνωστές επιχειρήσεις:

α) Στην τσιμεντοβιομηχανία TITAN, n οποία ας υποθέσουμε ότι εξάγει το 60% της παραγωγής τσιμέντου εκτός Ελλάδος και

β) στην επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας Cosmote, n oπoία δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά.

Η υποτίμηση αυτή της δραχμής είναι για καθεμία από τις δύο επιχειρήσεις ξεχωριστά

α) θετικό γεγονός, β) αρνητικό γεγονός, γ) αδιάφορο/ουδέτερο γεγονός (τσεκάρετε το τετράγωνο που αντιπροσωπεύει καλύτερα την απάντησή σας)

1. Η υποτίμηση της δραχμής είναι για τον Τιτάνα (υποθέτοντας ότι όλες οι άλλες παράμετροι διατηρούνται σταθερές) ένα γεγονός:

2. Η υποτίμηση της δραχμής είναι για την Cosmote (υποθέτοντας ότι όλες οι άλλες παράμετροι διατηρούνται σταθερές) ένα γεγονός:

Ερώτημα 2ο: Ποια επιχείρηση πουλάει τον μεγαλύτερο αριθμό φωτογραφικών μηχανών στην Ευρώπη;

Απάντηση. Είναι η εταιρεία____________________

Ερώτημα 3ο: Σχεδόν καθημερινά ακούμε/διαβάζουμε πόσο σημαντικό είναι να ενταχθεί η χώρα μας στην ποσοτική χαλάρωση ή αλλιώς Q.E. (Quantitative Easing). Εξηγήστε συνοπτικά τι σημαίνει ο όρος και με ποιον τρόπο η ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στη στρατηγική ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων. 

Ερώτημα 4ο: Πιστεύετε ότι το mobile banking (δηλαδή η δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου) θα επηρεάσει σημαντικά τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων φτωχών κατοίκων της Κένυας, της Τανζανίας και της Μποτσουάνα τα επόμενα ένα δύο χρόνια; 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα.

Η υποτίμηση της δραχμής για τον Τιτάνα, μία πρωτίστως εξαγωγική επιχείρηση, όπως υποθέσαμε, είναι θετικό γεγονός, καθώς τα εξαγώγιμα προϊόντα του γίνονται πλέον πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Όσοι από εσάς είστε μεγαλύτεροι των 30-35 ετών ενδεχομένως να θυμάστε ότι στην προ ευρώ περίοδο οι ελληνικές κυβερνήσεις προχωρούσαν σε συχνές υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος. Ο στόχος ήταν η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Αντίθετα, η υποτίμηση της δραχμής για μία πρωτίστως εισαγωγική εταιρεία όπως η Cosmote (δυστυχώς ούτε τα κινητά ούτε ο λοιπός τεχνολογικός εξοπλισμός παράγονται στην Ελλάδα) είναι ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός. Αν υποθέσουμε ότι το 50% του κόστους της Cosmote είναι κόστος τεχνολογίας και το υπόλοιπο κόστος π.χ. κόστος ανθρώπινου δυναμικού, τότε την επόμενη ημέρα της υποτίμησης της δραχμής το συνολικό κόστος της Cosmote αυξάνεται κατά 15%.

Αν στο 2ο ερώτημα απαντήσατε ότι η επιχείρηση που πουλάει τον μεγαλύτερο αριθμό φωτογραφικών μηχανών στην Ευρώπη είναι οποιαδήποτε από τις Canon, Kodak, Minolta, Olympus ή άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις που παράγουν φωτογραφικές μηχανές, έχετε απαντήσει λανθασμένα. Η σωστή απάντηση είναι η Samsung! Δηλαδή μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας πουλάει εκατομμύρια φωτογραφικές μηχανές στα κινητά της. Μάλιστα, πολλά από τα κινητά έχουν ποιοτικά εξαιρετικές φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες καλύπτουν το 99% των αναγκών μας σε φωτογράφιση και καθιστούν σχεδόν άχρηστη την ιδιοκτησία μιας φωτογραφικής μηχανής (εξαίρεση γεγονότα όπως ένας γάμος ή η βάπτιση ενός παιδιού).

Το 3ο ερώτημα είναι μάλλον δύσκολο για τους περισσοτέρους, παρότι η έκφραση «ποσοτική χαλάρωση» ακούγεται καθημερινά δεκάδες φορές από τα μέσα ενημέρωσης. Η ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing – Ο.Ε.) αποσκοπούσε στο να έχει τη δυνατότητα n Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας τα οποία διαθέτουν π.χ. οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα έδινε ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, μέρος της οποίας θα μπορούσε να διοχετευτεί για να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν για να αναπτυχθούν. Κατά συνέπεια, το Ο.Ε. θα συνέβαλλε σε μια στρατηγική ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όσοι απαντήσατε στο 4ο ερώτημα ότι το mobile banking δεν είναι πιθανό να αλλάξει σημαντικά τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων φτωχών κατοίκων χωρών όπως η Κένυα επίσης κάνετε λάθος. Στην Κένυα υπάρχουν εδώ και δύο χρόνια περισσότεροι λογαριασμοί κινητής τραπεζικής από τους ενήλικες της χώρας! Η αξία των συναλλαγών με κινητό το 2015 ανήλθε στα $27 δισ. [περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ της χώρας). Το MPESA, το μεγαλύτερο δίκτυο mobile payments στην Κένυα, ξεκίνησε το 2007. Έκτοτε εξαπλώθηκε στην Τανζανία, στο Κονγκό, στη Ζιμπάμπουε κ.α. Τα mobile payments κατάφεραν να προσεγγίσουν αυτούς που δεν είχαν καμία σχέση με τράπεζες. Με τη μέθοδο αυτή πληρώνονται λογαριασμοί, φόροι, αγορά αγαθών, αποστολή χρημάτων. Στις πιο πάνω χώρες περισσότεροι πολίτες έχουν mobile money accounts απ’ ό,τι παραδοσιακούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η «ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ» ΣΑΣ;

Πόσες σωστές απαντήσεις βρήκατε στα παραπάνω ερωτήματα, Αν βρήκατε λιγότερες από τρεις, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε πόσο καλά κατανοείτε το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον  και τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο παγκόσμιο περιβάλλον.

πηγη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άσε μεγάλε, ότι και να έχεις καταλάβει είναι λίγο. Έλα σους Δελφούς να δείς πως έχουν καταλάβει πρώτα απ όλα οι εκλεγμένοι μας άρχοντες αυτά που λές και απο κοντά και η πλειοψηφία αυτών που τους ψήφισαν. Θα σκίσεις τα πτυχία σου.