Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος άνοιας για τους μεσήλικες που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες.

 



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («WSJ»). 

Μια μελέτη που εξετάζει τις συνήθειες ύπνου σχεδόν 8.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο για πάνω από 25 χρόνια συνδέει την άνοια με τον ύπνο.

Τα άτομα ηλικίας 50 ή 60 ετών που κοιμόντουσαν τακτικά έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες από όσους κοιμόντουσαν επτά ώρες να διαγνωστούν με άνοια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».

Ακόμα και μετά τον έλεγχο για καρδιακά, μεταβολικά και ψυχικά προβλήματα, οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι 50χρονοι που κοιμόντουσαν έξι ώρες ή λιγότερο τη νύχτα είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή τους. Οι εξήντα ετών είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη διαταραχή. Οι συγκρίσεις έγιναν με άτομα που κοιμόντουσαν για επτά ώρες κάθε βράδυ.

Μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών εξέτασε τα δεδομένα της έρευνας για σχεδόν 8.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο για πάνω από 25 χρόνια και συνέδεσε τα δεδομένα με διαγνώσεις άνοιας σε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας. Τα δεδομένα προήλθαν από μια μελέτη Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων από το University College London που ξεκίνησε το 1985. Εκτοτε, οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη διάρκεια του ύπνου τους και ορισμένοι φορούσαν συσκευές ιχνηλάτισης ύπνου όλη τη νύχτα για να επιβεβαιώσουν ότι η αυτοαναφορά τους ήταν ακριβής. Ενώ οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να αποδείξουν εάν ο λιγότερος ύπνος προκαλεί άνοια, δήλωσαν ότι η νέα μελέτη προσθέτει στοιχεία σε βραχυπρόθεσμη έρευνα που δείχνει ότι πολύ λίγος ύπνος συνδέεται με την ανάπτυξη της διαταραχής.

Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι, τόσο ο πολύ λίγος ύπνος όσο και ο υπερβολικός ύπνος συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο, αλλά αυτή η συγκεκριμένη μελέτη δεν έδειξε σχέση μεταξύ άνοιας και ύπνου οκτώ ώρες ή περισσότερο τη νύχτα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι διακοπές που εμποδίζουν τους ανθρώπους να κοιμηθούν καλά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας αργότερα.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει επίσης ότι η παχυσαρκία, η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση και θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων ύπνου και άνοιας.

«Παρ’ όλο που δεν μπορούμε να πούμε ότι η διάρκεια του ύπνου έχει αιτιώδη επίδραση στην άνοια, θα ήταν καλό να ενθαρρύνουμε την καλή υγιεινή του ύπνου», δήλωσε η Σέβεριν Σάμπια (Severine Sabia), επιδημιολόγος στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας, γνωστό και ως Inserm, η οποία είναι επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Είπε ότι η απενεργοποίηση κινητών συσκευών 30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο και η ανάπτυξη ρουτίνας άσκησης θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιμηθούν πιο εύκολα.

Αυτό που ξεχωρίζει αυτή τη μελέτη από άλλες είναι ότι εξετάζει τα θέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε η Ρεμπέκα Ρόμπινς (Rebecca Robbins), επιστήμονας ύπνου στο Brigham και το Νοσοκομείο Γυναικών της Βοστώνης που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Οι περισσότερες μελέτες που δημοσιεύτηκαν σχετικά με τον ύπνο και την άνοια κυμαίνονται 20 χρόνια ή λιγότερο, είπε.

Η προσαρμογή για σύγχυση όπως η κατάθλιψη ήταν επίσης ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της μελέτης, είπε. «Αυτό μας δίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι αυτή η μελέτη εξέταζε καθαρά τη σχέση μεταξύ άνοιας και ύπνου», είπε.

Σημείωσε πάντως έναν περιορισμό: Οι ερευνητές βασίστηκαν σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα για τη διάρκεια του ύπνου, τα οποία οι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν, δήλωσε η Δρ Ρόμπινς. Ωστόσο, μπόρεσαν να το μειώσουν επιβεβαιώνοντας ορισμένα από τα αυτοαναφερόμενα δεδομένα χρησιμοποιώντας ανιχνευτές ύπνου, είπε.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα, η Δρ Ρόμπινς συνιστά στους ανθρώπους να προσπαθούν να εκτίθενται στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή αυτό βοηθά στο συγχρονισμό του κιρκαδικού ρυθμού τους (βιολογικό ρολόι) με το περιβάλλον τους. Συνιστά επίσης να δειπνούν τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, επειδή η πέψη μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: