Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Στις Βρυξέλλες η ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι προβλέπει

 



Στην τελευταία φάση, πριν την έγκρισή του, μπαίνει σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 32 δισ. ευρώ, που μετονομάστηκε σε "Ελλάδα 2.0", το οποίο αποστέλλεται επισήμως σήμερα στις Βρυξέλλες για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Μετά από συνεχή διαβούλευση περίπου 9 μηνών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα υπουργεία και τους εκπροσώπους των επαγγελματικών κλάδων, διαμορφώθηκε ένα κείμενο 2.000 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από 112 έργα (από τα 200 που είχαν ενταχθεί αρχικά), 58 μεταρρυθμίσεις και τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή τους. Κάθε ένας από τους 18 άξονες του σχεδίου συνοδεύεται από μια σειρά ενδιάμεσων στόχων και οροσήμων που θα πρέπει να επιτυγχάνονται σε βάθος χρόνου , για να συνεχίζεται η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.

Ο βασικός στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι να πετύχει την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και το κλείσιμο ενός μέρους του τεράστιου επενδυτικού κενού της περιόδου 2010-2019, που ήταν 9% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και σωρευτικά 162 δισ. ευρώ. Ετσι, η στόχευση του προγράμματος είναι τα 32 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και δάνεια, να αυξηθούν στα 57,6 δισ. ευρώ με την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων συνολικού ύψους 25,6 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό της νέας φιλοσοφίας είναι ότι τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων που έχει εξασφαλίσει και θα χρησιμοποιήσει στο σύνολό τους η Ελλάδα αναμένεται να οδηγήσουν σε επενδύσεις υπερδιπλάσιου προϋπολογισμού, κινητοποιώντας πόρους συνολικού ύψους 31,8 δισ. ευρώ.

Πολύ πιο μεγάλο θα είναι το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία. Η αξιοποίηση των πόρων αυτών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,15% κάθε χρόνο, πέρα από το σενάριο βάσης κάθε χρονιάς ως το 2026. Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά περίπου 20% το 2026 και η απασχόληση κατά 4%. Ωστόσο, η απόδοση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να συνεχιστεί έως και το 2030 αυξάνοντας ΑΕΠ, εξαγωγές και απασχόληση.

Η ροή των πόρων θα ξεκινήσει από φέτος, με την καταβολής της προκαταβολής του 13% για επιχορηγήσεις και δάνεια, που υπολογίζεται στα 3,975 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκτελεί κανονικά τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις επιτυγχάνοντας τους ενδιάμεσους στόχους, η οικονομία θα έχει να επωφελείται κάθε χρόνο με κοινοτικά κονδύλια και δάνεια 5,31 δισ. ευρώ για την πενταετία 2022-2026. 

Τα επόμενα βήματα 

Το Ελλάδα 2.0 θα αποτελέσει αντικείμενο τελικής διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα επανεξεταστεί σελίδα-σελίδα ώστε να γίνουν οι τελικές διορθώσεις και να πάρει την τελική του μορφή πριν εγκριθεί. Η φάση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου 2 μήνες, έως τα μέσα-τέλη Ιουνίου.

Στην συνέχεια, το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί και από το ευρωπαϊκό συμβούλιο μέσα σε περίπου έναν μήνα.

Θα ακολουθήσει η τεχνική συμφωνία με την ΕΕ και η υπογραφή της δανειακής σύμβασης για τα 12,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από τον περασμένο Ιούλιο και θέλει να τα αξιοποιήσει στο σύνολό τους, για ιδιωτικές επενδύσεις.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αναμένουμε από 45 ημέρες έως και 2 μήνες για να εισρεύσει η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, ενώ κάποια από τα έργα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ήδη με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: