Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Γιατί η κρίση του κορωνοϊού στην Ινδία συνιστά άμεσο πρόβλημα για όλο τον κόσμο

Χρειάζονται επειγόντως προμήθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η ραγδαία εξάπλωση κρουσμάτων στη χώρα του 1.4 δισεκ. κατοίκων


H Ινδία χρειάζεται άμεσα προμήθειες για τα εργοστάσια παρασκευής εμβολίων και εργαλεία για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των ήδη υφιστάμενων μεταλλάξεων του ιού. EPA/PIYAL ADHIKARY


Η καταστροφή που εκτυλίσσεται στην Ινδία δείχνει να είναι το χειρότερο σενάριο που πολλοί φοβόνταν για την πανδημία του κορωνοϊού: μην μπορώντας να βρει επαρκείς κλίνες νοσοκομείου, πρόσβαση σε τεστ, φάρμακα ή οξυγόνο, η χώρα του 1.4 δισεκατομμυρίου κατοίκων βυθίζεται από το βάρος των μολύνσεων.  

 

Από τη μία, πλούσιες χώρες της Δύσης δίνουν προτεραιότητα στα εμβόλια για τις δικές τους ανάγκες και από την άλλη το επιχείρημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για παγκόσμια ισότητα στον εμβολιασμό, με την Ινδία ανάμεσα να βρίσκεται σε απόλυτη υγειονομική κρίση και την πανδημία ανεξέλεγκτη. 

 


Με τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων απίθανο να αυξηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι διεθνής συντονισμός και αναγνώριση πως, παρά τις καλές προθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την πρωτοβουλία Covax για δίκαιο καταμερισμό των εμβολίων, η πανδημία ίσως χρειαστεί να ληφθούν πιο δύσκολες αποφάσεις, που δεν θα είναι αρεστές. 

 

Αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως οι χώρες να κληθούν να κοιτάξουν πέρα από τις δικές τους υγειονομικές κρίσεις προκειμένου να καταλάβουν ότι η πανδημία μπορεί ακόμη να επιδεινωθεί χωρίς παρεμβάσεις. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα πως η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού αυξάνει το ρίσκο νέων, πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων που θα θα παρατείνουν την πανδημία. 

 

Η αλήθεια είναι πως το σκεπτικό του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και της κυβέρνησης, που υποστήριξε τον Μάρτιο ότι η πανδημία «βρίσκεται στο τέλος της» ενώ η χώρα κυλούσε προς δεύτερο κύμα μολύνσεων, δεν διαφέρει πολύ από τα λάθη άλλων ηγετών, όπως του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που πίστευε ότι ο ιός θα εξαφανιστεί ή του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. 

 

Η διαφορά με την Ινδία -μια χώρα με εύθραυστο σύστημα υγείας και ακόμη πιο αδύναμη ιχνηλάτηση- είναι η τεράστια πιθανότητα για τοπική και παγκόσμια ζημιά, σε κλίμακα που ίσως δεν έχουμε δει ακόμη στην πανδημία. 

 

Γιατί η κρίση του κορωνοϊού στην Ινδία συνιστά άμεσο πρόβλημα για όλο τον κόσμο
Ινδία: αριθμός των νέων μολύνσεων κορωνοϊού ανά ημέρα (Ξεκινώντας από την ημέρα του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος)

 

Ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India, υποτίθεται πως θα προμήθευε δόσεις υπό το πρόγραμμα Covax σε φτωχότερες χώρες, κυρίως στην Αφρική αλλά τελικά κατέληξαν στην κάλυψη των αναγκών της Ινδίας.

 

Ως αποτέλεσμα, αυτό το μήνα η Ινδία έστειλε μόλις 1.2 εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό συγκριτικά με τα 64 εκατομμύρια τους τρεις προηγούμενους μήνες. 

 

 

Η Κίνα, που προωθεί την δική της εκδοχή «εμβολιαστικής διπλωματίας», έχει ήδη προσφερθεί να καλύψει το κενό. Ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι «η Κίνα είναι πρόθυμη να παρέχει την απαραίτητη στήριξη και βοήθεια» στην Ινδία, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει περισσότερες από 600 ιατρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων συμπυκνωτών οξυγόνου και αναπνευστήρων, στην Ινδία, για να βοηθήσει τη χώρα να διαχειριστεί την έξαρση των κρουσμάτων, καθώς μολύνσεις και θάνατοι αυξάνονται κατακόρυφα.

 

Αυτό, όμως, που χρειάζεται άμεσα η Ινδία είναι προμήθειες για τα εργοστάσια παρασκευής εμβολίων, που επί του παρόντος καθυστερούν λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές των ΗΠΑ, και εργαλεία για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των ήδη υφιστάμενων μεταλλάξεων. 

 

Με πληροφορίες από Guardian

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: