Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Τα λουκέτα στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και ο «χρυσός» κανόνας.

Γιατί ξαφνικά άρχισαν να σκάνε τα ανταλλακτήρια στην Τουρκία, τι πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές. Η βαθιά διόρθωση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων και του bitcoin και τι δείχνει τώρα η τεχνική ανάλυση.




Μορφή ντόμινο αρχίζει να λαμβάνει η κατάσταση με τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία. Πλέον όχι ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά τέσσερα είναι αυτά που ανέστειλαν τις εργασίες τους μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Η αρχή έγινε με το Thodex, του οποίου ο 27χρονος ιδρυτής έχει εγκαταλείψει τη χώρα και οι αρχές ετοιμάζονται να ζητήσουν την έκδοση του από την Αλβανία όπου φαίνεται να έχει καταφύγει. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των θυμάτων, τα χρήματα των χρηστών ανέρχονται σε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Thodex, αρνήθηκε τις κατηγορίες για υπεξαίρεση και προτίθεται να επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες του σύντομα. Όπως δικαιολογήθηκε, ο πραγματικός λόγος για τη διακοπή των συναλλαγών και των αναλήψεων, ήταν η διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών σε 30.000 λογαριασμούς πελατών που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας επιθεώρησης. Επίσης αποκάλυψε για πρώτη φοράς πως η εταιρεία του είχε υποστεί επίθεση από χάκερς τον Απρίλιο του 2018, οι οποίοι απέσπασαν κρυπτονομίσματα αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων (με τις τότε τιμές). 

Το δεύτερο στην σειρά τούρκικο ανταλλακτήριο που ανέστειλε τις δραστηριότητες του ήταν το Vebitcoin. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ilker Bas και τρεις άλλοι υπάλληλοι έχουν τεθεί υπό κράτηση. Το Vebitcoin είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο της Τουρκίας, με περίπου το 10% του κύκλου εργασιών του Thodex.

Χθες ακολούθησε ένα τρίτο, το GoldexCoin, μικρότερο σε μέγεθος από τα δύο προηγούμενα, το οποίο ανέστειλε μέρος των δραστηριοτήτων του που αφορούν την διαπραγμάτευση του Gldx Token. Η εταιρεία δήλωσε ότι εντοπίστηκαν διπλές συναλλαγές και, ως εκ τούτου, ξεκίνησαν εργασίες για την εξάλειψη των συστημικών προβλημάτων. Το Sistemkoin ήταν το επόμενο, όπου ξαφνικά οι χρήστες του είδαν την αρχική σελίδα να αναφέρει ότι βρίσκεται υπό συντήρηση. 

Κύκλοι από την γείτονα χώρα αναφέρουν πως μετά το Thodex υπήρξε ανησυχία και κύμα ρευστοποιήσεων από πλευράς επενδυτών, κάτι που οδήγησε στα προβλήματα των υπόλοιπων.  Κάποιοι άλλοι υποψιάζονται πως από πίσω υπήρξε «δάκτυλος» της κυβέρνησης. Μια που δεν μπορούν να εμποδίσουν άμεσα την πρόσβαση των πολιτών στα κρυπτονομίσματα, ο μόνος τρόπος να αποτρέψουν τους Τούρκους να μετατρέψουν το εθνικό νόμισμα σε Bitcoin, είναι να φοβηθούν. 

Βέβαια αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο στους αδαείς. Οι πιο ενημερωμένοι έχουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την απειλή. Εξάλλου πόσο παραπάνω να φοβηθεί κάποιος, όταν την τελευταία 5ετία η τούρκικη λίρα έχει χάσει το 99% της αξίας της έναντι του Bitcoin. Όπως είχε γράψει ο Μένανδρος από τον 4ο αιώνα π.Χ. «δεν υπάρχει πιο ισχυρός νόμος από την ανάγκη».

Η ανάγκη για ενημέρωση 

Τα έχουμε επαναλάβει χιλιάδες φορές, ας το πούμε άλλη μια. Πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση στα κρυπτονομίσματα, μάθετε τουλάχιστον τα βασικά. Δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία ότι εμπιστεύτηκα τον μπατζανάκι της ξαδέλφης μου που «γνωρίζει». Ειδικά στο Bitcoin και στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, οι ιδιαιτερότητες είναι πολλές. Είναι εύκολο να ξεγελαστεί κάποιος ανίδεος από κάποιον επιτήδειο που ειδικά σε τέτοιες περιόδους εμφανίζονται με θράσος. 

Δεν μπορεί να έχετε εισέλθει στον χώρο των crypto και να μην έχετε ακούσει τον βασικότερο κανόνα, «Not your keys, not your coins». Αν δεν κατέχεις εσύ τα κλειδιά των νομισμάτων σου, δεν είσαι ο πραγματικά απόλυτος ιδιοκτήτης τους. Είναι τραγικό να νομίζεις πως είσαι κάτοχος μιας μικρής περιουσίας βλέποντας την αξία των κρυπτονομισμάτων σου να ανεβαίνει και ξαφνικά να ανακαλύπτεις ότι τελικά δεν έχεις τίποτα, γιατί στα έχει καταχραστεί κάποιος άλλος. 

Τα αίτια της διόρθωσης και οι προοπτικές των crypto

Τα ανταλλακτήρια των κρυπτονομισμάτων αποτελούν σημαντικές κινητήριες δυνάμεις στην αγορά των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Εκεί πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις μεταβολές που συντελούνται εκεί. Με κυριότερη, την μεταβολή της ποσότητας των νομισμάτων που εισέρχονται εντός και βγαίνουν εκτός από αυτά. Αυτά τα δεδομένα δίνουν ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά και τις διαθέσεις των επενδυτών. 

Όταν τα νομίσματα μεταφέρονται από τα ανταλλακτήρια στα ιδιωτικά πορτοφόλια, σημαίνει πως η προοπτική στρέφεται προς την μακροχρόνια διακράτηση και το αντίστροφο. Μια σημαντική μεταβολή είχαμε λοιπόν τα τελευταία 24ωρα, καθώς κατατέθηκαν 20.370 Bitcoin περισσότερα από όσα αποσύρθηκαν. Τόσο μεγάλη εισερχόμενη ποσότητα είχε να εμφανιστεί από την μεγάλη υποχώρηση στις 20 Μαρτίου 2020. 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!

Βραχυπρόθεσμα είναι σημαντικό, αλλά βλέποντας την μεγάλη εικόνα δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό. Η τάση των τελευταίων μηνών ακόμα δεν έχει αλλάξει. Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι πως η δυναμική αλλάζει εύκολα. 

Όπως είχαμε αναφέρει πριν λίγες ημέρες το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σημειώθηκε μια από τις σημαντικότερες ημέρες στην ιστορία των αγορών παραγώγων του Bitcoin. Πάνω από ένα εκατομμύριο traders αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν την θέση τους. Τόσο μεγάλος αριθμός σε μία ημέρα δεν είχε υπάρξει ούτε στην ημέρα της μεγάλης πτώσης της τιμής του Bitcoin πέρυσι τον Μάρτιο, όταν η τιμή υποχώρησε περίπου 50%. 

Όταν τα στοιχήματα υπέρ της ανόδου γίνονται υπερβολικά πολλά, καθίσταται επικερδές να ποντάρεις στην πτώση. Όπως βέβαια ισχύει και αντίστροφα. Το ιδιαίτερο σε αυτή τη περίπτωση είναι πως τα επιτόκια χρηματοδότησης των παραγώγων ήταν αρνητικά. Τις προηγούμενες φορές που είχε συμβεί κάτι τέτοιο είχε ακολουθήσει ράλι.  

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αφορά στη συνεχιζόμενη συσσώρευση Bitcoin από πλευράς εξορυκτών (miners). Αυτό φανερώνει ο δείκτης «Miner Net Position Change». Η ένδειξη αυτή έχει δύο ερμηνείες: οι εξορύκτες αναμένουν υψηλότερες τιμές και για αυτό εμφανίζονται απρόθυμοι να πουλήσουν το νομίσματα τους. Η άλλη είναι πως έχουν την δυνατότητα να μην το κάνουν αφού πλέον είναι εφικτός ο δανεισμός για να καλύψουν το κόστος λειτουργίας τους, με ενέχυρο τα Bitcoin τους. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας διαφοροποίησης μεταξύ αυτού του ανοδικού κύκλου και των προηγούμενων. 

Δεκάδες χιλιάδες νέες οντότητες εισέρχονται στο blockchain του Bitcoin καθημερινά αυτό το διάστημα. Στο παρακάτω διάγραμμα, στην ροζ γραμμή απεικονίζονται οι διευθύνσεις που περιέχουν από 0,1 έως 1 Bitcoin. Η αύξηση τους είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια. Εκεί όμως που έχουμε πραγματικά έκρηξη μέσα στο 2021, είναι στις διευθύνσεις που περιέχουν από 100 μέχρι 1.000 Bitcoin (πράσινη γραμμή). Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουν αρχίσει να εισέρχονται τα μεγάλα πορτοφόλια των θεσμικών και των εισηγμένων εταιριών. Και ακόμα είμαστε στην αρχή, αν σκεφτούμε πως πολλοί περισσότεροι έχουν δημοσιοποιήσει την πρόθεση τους να εισέλθουν.

Στο παρακάτω διάγραμμα έχουμε κάνει ένα ζουμ στο μοντέλο Stock to Flow (S2F). Από ότι φαίνεται το Bitcoin είχε καταστεί βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένο, κάτι που δίνει μια πειστική εξήγηση για την υποχώρηση. Όποτε βλέπουμε να κινείται πάνω από τη θαλασσί γραμμή, η τιμή διορθώνει. Όποτε είναι από κάτω, μας φανερώνει πως πρόκειται για αγοραστική ευκαιρία. Πλέον η τιμή βρίσκεται σχεδόν πάνω στη γραμμή του S2F.

Ας υποθέσουμε πως τελικά ο Απρίλης κλείνει αρνητικός, που είναι το πιθανότερο σενάριο. Αυτό είναι σίγουρα κάτι κακό; Κάτι ανάλογο είχαμε δει το 2017, όπως βλέπουμε στο μηνιαίο διάγραμμα. Μετά από αρκετούς μήνες ανόδου, ακολούθησε ένα κόκκινο μηνιαίο κερί, κοντά στις 5.000 δολάρια. Αν ακολουθηθεί το μοτίβο του 2017, χωρίς φυσικά αυτό να είναι δεδομένο, σημαίνει πως θα δούμε τετραπλασιασμό της αξίας του Bitcoin μέχρι να φτάσει την κορυφή. Πόσο είναι το Χ4; Σχεδόν 200.000 δολάρια πριν το τέλος του καλοκαιριού, με βάση αυτό το μοντέλο. 

Είναι υγιές να διορθώσει η αγορά. Οι πιο βραχυπρόθεσμοι δίνουν την ευκαιρία να αγοράσουν όσοι είναι έξω. Όλοι οι δείκτες δείχνουν πως το Bitcoin βρίσκεται σε υπεραγορασμένη φάση, χρειάζεται μια υποχώρηση για να επανέρθουν σε λιγότερο υπερβολικά επίπεδα τιμών. 

Αν θεωρείτε πως έχετε χάσει το τρένο, επειδή πλέον βρίσκετε το Bitcoin ακριβό, θυμηθείτε πως και το 2013 ήταν «πολύ ακριβό», το 2014 «πολύ ακριβό», το 2015 «πολύ ακριβό», το 2016 «πολύ ακριβό», το 2017 «πολύ ακριβό», το 2018 «πολύ ακριβό», το 2019 «πολύ ακριβό», το 2020 «πολύ ακριβό». Το Bitcoin είναι πάντα «πολύ ακριβό» για όσους δεν πιστεύουν. 

Σκεφτείτε πού βρίσκονταν οι αγορά πριν λίγους μήνες και πού βρίσκεται τώρα. Όποιος έλεγε πως φτάνοντας τις 50.000 δολάρια θα το χαρακτήριζαν πτώση, θα τον θεωρούσαν εκτός πραγματικότητας. Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο κέρδος της περιόδου. Να παγιοποιηθεί στην συνείδηση όλων πως η αξία ενός Bitcoin ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ή δολάρια. Τελικά ίσως το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος επενδυτής σε αυτή τη συγκυρία, είναι να μην έχει τοποθετηθεί έστω και με μικρό ποσοστό των οικονομιών του στην αγορά των crypto.

 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας(2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.


πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια: