Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΚΙΡΡΑ: Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟY. ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ



«Σύντομο ιστορικό της υπόθεσης :

Με την υπ’ αριθμ. 169374/24-06-2011 απόφαση ένταξης της πράξης ’’ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΙΡΡΑΣ- ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ’’ εντάχθηκε το έργο στο ΕΠΠΕΡΑΑ 2007- 2013 .


Το έργο περιλαμβάνει τα εξής τρία υποέργα :

1) Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου λυμάτων Κίρρας ,

2) Αναβάθμιση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Ιτέας και

3) Τεχνικός σύμβουλος για το έργο «Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου λυμάτων Κίρρας – Αναβάθμιση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Ιτέας» , εκ των οποίων για τα δύο πρώτα υποέργα έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία μας οι προμελέτες , οι οποίες συντάχθηκαν από το ιδιωτικό γραφείο μελετών Σίγμα Μελετών Α.Ε. και έλαβαν αριθμό μελέτης 2/5-1-2011 και 3/5-1-2011 αντίστοιχα και εγκρίθηκαν από το Δ.Σ.


Στις 04-04-2012 και με αριθμ. πρωτ. 10474 εκδόθηκε η Διακήρυξη Ανοικτής Διαδικασίας του υποέργου -1- , δηλαδή του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΙΡΡΑΣ» στην οποία στο άρθρο 2.1 ορίζεται ως ημέρα λήξης παραλαβής τευχών η Τετάρτη 16-5-2012 και στο άρθρο 18 ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παραλαβής προσφορών η 22-05-2012 ώρα 10:00 .


Με την υπ’ αριθμ. 115606/25-01-2012 απόφαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» προεγκρίθηκε η δημοπράτηση του υποέργου -1- της ανωτέρω πράξης .

Η προμελέτη βάσει της οποίας διεξάγεται ο διαγωνισμός έχει συνταχθεί από ιδιωτικό γραφείο μελετών . Η μελέτη φέρει χρόνο σύνταξης Σεπτέμβριο του 2010, έχει επιβλεφθεί από την τέως ΤΥΔΚ και θεωρήθηκε από εμάς στις 05-01-2011.

Από τα αναφερόμενα στην ανωτέρω παράγραφο προκύπτει ότι η προμελέτη αυτή είχε ξεκινήσει από την τέως ΤΥΔΚ , υπηρεσία η οποία καταργήθηκε με τον Καλλικράτη και οι υπάλληλοί της μετατάχθηκαν στην τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δελφών και οι μόνοι που είχαν συνέχεια στην επίβλεψη της μελέτης ήταν οι τέως υπάλληλοι της ΤΥΔΚ .

Μετά από επιτόπου μετάβαση και διενέργεια αυτοψίας στον χώρο του προς δημοπράτηση έργου και αντιπαραβάλλοντας το εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως της Κίρρας και την οριζοντιογραφία της προμελέτης διαπιστώθηκε ότι ο χώρος που προβλέπεται να κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο (απέναντι από το υφιστάμενο αντλιοστάσιο) , το οποίο βάσει της προμελέτης έχει και υπέργειο τμήμα (οικίσκο) , βρίσκεται στην συμβολή προβλεπόμενων δρόμων του σχεδίου πόλεως Κίρρας ανεξάρτητα αν κάποιοι από αυτούς δεν έχουν διανοιχθεί ακόμη .

ΑΔΑ: Β49ΘΩ9Θ-ΞΚΡ

Στο τεύχος -6- των τευχών δημοπράτησης και ειδικότερα στο κεφάλαιο -1- Γενικά αναφέρεται ότι «Η οριστική μελέτη εφαρμογής του αναδόχου θα ακολουθεί τα περιεχόμενα και την δομή της τεχνικής μελέτης προσφοράς του ως διαγωνιζόμενου , σύμφωνα με τα σαφώς οριζόμενα στα παρακάτω εδάφια αυτού του τεύχους .

Διευκρινίζεται ότι από την οριστική μελέτη εφαρμογής δεν επιτρέπεται η ποσοτική ή ποιοτική μείωση οποιουδήποτε στοιχείου της τεχνικής μελέτης προσφοράς του αναδόχου ούτε των στοιχείων των τεχνικών προδιαγραφών και ειδικότερα των ειδικών προδιαγραφών , που αποτελούν τα ελάχιστα απαιτούμενα για το έργο . Απλώς η οριστική μελέτη εφαρμογής έχει στόχο τη διευκρίνιση των κατασκευαστικών λεπτομερειών των έργων βάση της μελέτης προσφοράς.» Οι όροι αυτοί θέτονται όταν το έργο δημοπρατείται με το σύστημα μελέτη – κατασκευή όπως στην δική μας περίπτωση .

Ήδη οι ενδιαφερόμενοι για τον εν λόγω διαγωνισμό , προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτόν , συντάσσουν την μελέτη προσφοράς που θα υποβάλουν στην Υπηρεσία μας με λανθασμένα δεδομένα .
Η μετατόπιση της θέσης του αντλιοστασίου θα προκαλέσει μεταβολή του φυσικού αντικειμένου και κατ’ επέκταση και του οικονομικού με απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία του έργου .
Μετά τα ανωτέρω και σε συνεννόηση με το ΕΠΠΕΡΑΑ , μας ζητήθηκε η επίσημη ενημέρωση ώστε να ακολουθήσει τροποποίηση της απόφασης ένταξης της πράξης προτείνοντας τα ακόλουθα :

- να ακυρωθεί ο τρέχον διαγωνισμός
- να τροποποιηθεί η προμελέτη βάσει των ορθών στοιχείων
- να γίνει τροποποίηση της απόφασης ένταξης στο ΕΠΠΕΡΑΑ
- να επαναδημοπρατηθεί το εν λόγω υποέργο με τα σωστά στοιχεία (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο)

Η ανωτέρω προτεινόμενη διαδικασία , πέραν του ότι θα καθυστερήσει την δημοπράτηση του έργου , θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εκτέλεση αυτού χωρίς να αφήσει περιθώρια μελλοντικά για την απένταξη του και την οικονομική επιβάρυνση του Δήμου .

Για τους ανωτέρω αναφερόμενους λόγους ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ :

Την ακύρωση του διαγωνισμού ώστε μετά από τροποποίηση της προμελέτης να γίνει τροποποίηση της απόφασης ένταξης της πράξης στο ΕΠΠΕΡΑΑ και ακολούθως να επαναδημοπρατηθεί το ανωτέρω υποέργο .»

Ύστερα από τα ανωτέρω εισηγούμαστε την έκδοση απόφασης περί ΑΚΥΡΩΣΗΣ του διαγωνισμού για το υποέργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΙΡΡΑΣ», της Πράξης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΙΡΡΑΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ», σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.3669/2008 και το άρθρο 72 του Ν.3852/2010.







1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και τώρα τί γίνεται; Χάθηκε το έργο και η χρηματοδότηση; Κυρία Γιώτα; Και ποιός ήταν ο επιβλέπων; Τον ξέρουμε κε Δήμαρχε; Θα υπάρξουν κυρώσεις, διώξεις: Έ;...