Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΑΛΛΟ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!


Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, εκβιάζονται χυδαία, καθημερινά, από τους Ευρωπαίους «εταίρους», με ενορχηστρωτή της εκστρατείας τη Γερμανία της Μέρκελ. Η μόνιμη επωδός πλέον είναι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη. Στο σημείο αυτό αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα οικονομικά μεγέθη και σε μερικά ακόμα δεδομένα.




Του Παντελή Δ. Καρύκα

Οι Γερμανοί και λοιποί «ιατροί» απαιτούν από το πειραματόζωο Ελλάδα να εκλέξει κυβέρνηση της αρεσκείας τους, δηλαδή κυβέρνηση του ενός ή των δύο μαζί, πρώην μεγάλων κομμάτων, τα οποία έχουν δεσμευτεί – οι αρχηγοί τους και με τις προσωπικές τους υπογραφές – να τηρήσουν κατά κεραία τα των μνημονίων, άσχετα με τις συνέπειες που θα υπάρχουν στον Ελληνικό λαό -3000 αυτοκτονίες, μέχρι στιγμής, ανεργία άνω του 22% κ.λπ.

Καθημερινά πλέον οι Έλληνες βομβαρδίζονται από μια προπαγάνδα, από συνεχείς απειλές και «υποδείξεις». Τα μνημόνια πρέπει να τηρηθούν, αλλιώς… η έξοδος από την Ευρωζώνη μας αναμένει. Και αν συμβεί αυτό, συνεχίζουν, δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και ο λαός θα πεινάσει.

Υπάρχει όμως μια παράμετρος που «ξεχνούν» να αναφέρουν. Το μνημόνιο 2 δεν προβλέπει ούτως ή άλλως κονδύλια για την κάλυψη του ελληνικού πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού, παρά μόνο για την αποπληρωμή των δανείων. Το δε πρωτογενές έλλειμμα, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 4,5 δις. ευρώ, αλλά μάλλον είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι τα έσοδα του δημοσίου κατέρρευσαν στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου, γιατί η κυβέρνηση (τα κόμματα που τη στηρίζουν) αποφάσισε, για καθαρά προεκλογικούς λόγους, να παγώσουν, πέρα από τα χαράτσια, ακόμα και την διαδικασία είσπραξης των φόρων, μέσω της μη αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Μόνο τώρα, που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ξεκίνησε αυτή η διαδικασία.

Από την άλλη το μνημόνιο προβλέπει τη λήψη άμεσων μέτρων, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, τα οποία λόγω των προηγούμενων αστοχιών, θα πρέπει ήδη να προσεγγίζουν πλέον τα 20 δισ. Τα ερωτήματα που γεννούνται είναι από πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά; Από αποκρατικοποιήσεις, από νέες περικοπές; Ποιος θα κληθεί να σηκώσει και πάλι το φορτίο; Μήπως οι μη δυνάμενοι να ξεφύγουν μισθωτοί και συνταξιούχοι; Στα ερωτήματα αυτά ούτε τα «σοβαρά» κόμματα, δίνουν απάντηση, ούτε τα «μη σοβαρά», σύμφωνα πάντα με την ίδια οπτική (για τους χαρακτηρισμούς ρωτήστε: Άγκελα Μέρκελ, Βερολίνο, Καγκελαρία…). Ακούμε απλώς θεωρίες ευχολόγια περί επαναδιαπραγμάτευσης.

Το ζήτημα όμως είναι ότι αν ακολουθήσουμε την συνταγή Μέρκελ, η οποία εμμένει στην, καθαρή, τευτονική της άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί, θα κληθούμε να πάρουμε μέτρα 14,5 -20 δισ. έναντι, 4,5-6 που απαιτούνται για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας. Επίσης, θεωρούμε παντελώς ανεδαφική την απειλή αποπομπής της χώρας από την Ευρωζώνη, παρά τις απειλές, οι οποίες μέχρι τις 16 Ιουνίου θα ενταθούν, και από τις 18 Ιουνίου θα παύσουν. Οι Γερμανοί δεν έχουν ξεφύγει από το παλαιό, γοτθικό, παρελθόν τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε τόσο ηλίθιοι, ούτε τόσο πεισματάρηδες, ώστε να διακινδυνέψουν τη διάλυση του κερδοφόρου για τους ίδιους οικοδομήματος που έχουν χτίσει για την μικρή Ελλάδα, με το μόλις 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Και οι απειλές; Είναι απολύτως ψευδείς και το χειρότερο, έχουμε την εντύπωση ότι εκτοξεύονται κατόπιν παρακλήσεων ελληνικών κέντρων προς τους Γερμανούς.

Η Ελλάδα πρέπει ούτως ή άλλως να πάρει μέτρα ώστε να μην ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει, με άλλα λόγια δηλαδή, να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Οι οικονομικοί στόχοι του μνημονίου όμως δεν είναι. Ήδη έχουμε περίπου 3.000 αυτοκτονίες στη χώρα. Δηλαδή τι επιδιώκουν, να σκοτώσουν περισσότερους από όσους σκότωσαν οι SS πρόγονοί τους στην Ελλάδα;

 Μόλις χθες η τέταρτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, η Bankia, εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ζητώντας εναγωνίως 20 δισ. για να μην τιναχτεί στον αέρα και μαζί με αυτή ολόκληρη η ισπανική οικονομία. Δεν μπορούν λοιπόν να μας πείσουν ότι δεν κινδυνεύουν από τυχόν έξοδο της Ελλάδας. Η έξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε τέτοια αλυσιδωτή αντίδραση που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.


Νωπές είναι οι προειδοποιήσεις επ’ αυτού του παγκόσμιου «αρχιτραπεζίτη», Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος προειδοποίησε ανοικτά για τις συνέπειες τυχόν ελληνικής εξόδου. Είναι έτοιμη να τα αντέξει αυτό η κ. Μέρκελ ;






Δεν υπάρχουν σχόλια: