Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

«ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ»: ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO. ΜΕΡΟΣ Β΄


Εθνικό και τοπικό συμφέρον η διατήρηση του τίτλου. Για ποιού το συμφέρον εργάζονται οι δημόσιοι λειτουργοί;

Παραθέτουμε  το δεύτερο  τμήμα της επιστολής (συνημμένο 1) που κατατέθηκε στις 23-1-2012 στο ΚΑΣ (με έναν «μικρό» αλλά πάλι αναγκαίο πρόλογο)
Όπως έχουμε ξανά αναφέρει, Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), στην εισήγησή του για την ένταξη των Δελφών στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O., λέει ότι το Δελφικό Τοπίο ανήκει στην κορυφή των  «Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»  παγκοσμίως (οι ταυτόχρονη χρήση των λέξεων «παγκόσμιας» και «παγκοσμίως» δεν είναι καταχρηστική). 
Επειδή απ’ ότι αποδεικνύεται, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να αντιληφθούν επι της ουσίας τι σημαίνει «κατάλογο των πολιτιστικών αγαθών εξέχουσας αξίας των οποίων η μετάδοση στις μελλοντικές γενιές, θα συνιστούσε ένα χρέος για ολόκληρη την ανθρωπότητα», ασχοληθήκαμε (όπως μπορούμε σίγουρα να αντιληφθούμε όλοι και σίγουρα και οι προαναφερόμενοι)  και με το «χρήμα» της υπόθεσης.
Η S&B σαφώς επιδιώκει μέσα από την έγκριση της ΜΠΕ των εγκαταστάσεων στην Ιτέα, την μέγιστη δυνατή οικονομική αποτίμηση της περιουσίας της .
 Αυτός είναι ο επίσημος σκοπός ύπαρξης όλων των μεγάλων εταιριών, με την προυπόθεση φυσικά να έχουν την Νομική Κάλυψη.
Καμία εταιρία δεν την απασχολούν οι «άγραφοι νόμοι» και οι επιπτώσεις των δράσεών της στην τοπική κοινωνία και στο μέλλον ενός τόπου παρα μόνο εάν αυτό εξυπηρετεί τα οικονομικά της συμφέροντα. Η υπεράσπιση των συμφερόντων μιάς κοινωνίας (τοπικής ή εθνικής), είναι ευθύνη των «ηγετών της» και γενικότερα των αιρετών και των διορισμένων  που έχουν ταχθεί σε αυτό το σκοπό. Από εκεί απορρέει άλλωστε και η γενεσιουργός αιτία της «διαπλοκής» και της «διαφθοράς», μεγέθη στα οποία δυστυχώς η χώρα μας κατέχει επίσης παγκόσμια πρωτεία σε υψηλή βαθμίδα μαζί με την Κολομβία και άλλες τριτοκοσμικές χώρες. 
Η χρήση του όρου «νομική κάλυψη» διαφέρει από αυτή του όρου «νομιμότητα». Όπως π.χ. όλοι έχουμε αντιληφθεί, η S&B λειτουργεί τις εγκαταστάσεις στην Ιτέα παραβιάζοντας πλήθος Νόμων χωρίς κανένα πρόβλημα.
Το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, για να προστατέψει τα «πολιτιστικά αγαθά εξέχουσας αξίας» και λαμβάνοντας υπόψη πιθανότατα το χαμηλό μέσω επίπεδο και την ροπή του ανθρώπινου είδους προς   την φιλοχρηματία, σκέφτηκε και λειτούργησε και σε αυτή την διάσταση αξιών.  Το ίδιο το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς έχει υπογράψει από το 2004 συμφωνία με την ταξιδιωτική εταιρεία Jet tours και προσφέρει βοήθεια προς  την κατεύθυνση της προώθησης της  οικονομικής εκμετάλλευσης των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω της προβολής και της τουριστικής ανάπτυξης. Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι προφανώς, η μετατροπή των Μνημείων σε παραγωγικές μονάδες, άρα και σε πηγές άμεσης εισροής χρήματος, γεγονός που θα συμβάλει διαχρονικά στην μέγιστη δυνατή προστασία τους από τους ίδιους τους κατοίκους τους.

Κλείνουμε με κάποια ερωτήματα προς τους αιρετούς μας:

Προς: Δήμαρχο κον Φουσέκη,
           Αντιδήμαρχο Ιτέας κα Λαΐνη, Υπεύθυνη Τουριστικής Προβολής,
           Δημ. Σύμβουλο κα Γουργουρή και κάθε
           Δημοτικό και Περιφερειακό Σύμβουλο που κάνει πως δεν καταλαβαίνει:

Έχετε απευθυνθεί στην UNESCO και στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την δωρεάν συνδρομή του στην τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη των Δελφών;
Έχετε αντιληφθεί την βαρύτητα του τίτλου ή έστω την οικονομική ευκαιρία που προσφέρει η ένταξη των Δελφών στον κατάλογο της UNESCO;
Ή μήπως η αντίληψή σας φτάνει μόνο σε μεγέθη όπως η «αναρρίχηση» ή «ορειβασία» κ.λ.π.;
 Αν δείτε και δεν μπορείτε να κάνετε λογαριασμό με μεγέθη πάνω από τους 500 ή 1000 επισκέπτες το χρόνο, υπάρχει και η παραίτηση, Δεν είναι ντροπή, Ντροπή είναι να συναινείς στο να χαρακτηρίσεις ένα παγκόσμια κορυφαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς (που ακόμα και στην υλιστική του απόδοση θα μπορεί να ζήσει χιλιάδες ανθρώπους) σε μεταλλευτική περιοχή (που θα μπορεί να ζήσει το πολύ μερικές δεκάδες). 
Δεν μπορείτε να καταλάβετε ή να σκεφτούμε κάτι άλλο;

Το 2ο μέρος του συνημμένου 1 (προς το ΚΑΣ).
«…………………………………………………………………………………
Συναφώς με τα ανωτέρω,  παραθέτουμε κατωτέρω στοιχεία, που ενισχύουν την άποψη ότι το κύριο βάρος στην περιοχή πρέπει να δοθεί στην αγροτική, πολιτιστική &  τουριστική ανάπτυξη :

·         Η γενικευμένη προστασία και ανάδειξη του Δελφικού Τοπίου και της ευρύτερης περιοχής του νυν Δήμου Δελφών σε προορισμό εξέχουσας  σημασίας σε συνδυασμό με τη διαφύλαξη του χαρακτήρα του και της αξίας του ανθρωπογενούς παράγοντα, (κατ΄αναλογία με την εμπειρία της Σαντορίνης που ανεδείχθη νούμερο 1 προορισμός στον κόσμο) θα αποτελούσε στοχοθεσία με σωρρευτικά αποτελέσματα και προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα και τη Φωκίδα.

·         Η εκ νέου ανάδειξη και επικαιροποίηση της αξίας των Δελφών, με διευρυμένη ζώνη προστασίας, θα αυξήσει τη αξιοπιστία της χώρας αποδεικνύοντας ότι η ένταξη του Μνημείου στην Παγκόσμια Κληρονομιά, δεν αποτελούσε ευκαιριακό και στιγμιαίο στόχο, που μετά την επίτευξή του (28/11/1986) το κράτος δεν τοποθετεί ούτε μια πινακίδα σήμανσης της προκοπής. Ένα από τα άμεσα οφέλη ενός τέτοιου στόχου, μπορεί να είναι,  η εκ νέου προβολή του διεθνώς με τεράστια αύξηση της επισκεψιμότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε κινείται και η U.N.E.S.C.O. για το σύνολο των Μνημείων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 2004 έχει υπογράψει συμφωνία με την ταξιδιωτική εταιρεία Jet tours, μέσω της οποίας έχουν διοργανωθεί εκπαιδευτικά εργαστήρια για ταξίδια σε μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με στόχο την προβολή της ίδιας της σύμβασης μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, με πολλαπλά οφέλη για τις χώρες όπου έχουν ήδη οργανωθεί ειδικά σεμινάρια σε τοπικούς ξεναγούς για προορισμούς όπως την Αίγυπτο, το Μάλι, το Μεξικό, το Μαρόκο, την Τανζανία, την Ταϋλάνδη, την Τυνησία κ.α. Μεταξύ άλλων, το Κέντρο συμμετείχε το 2004 στη μεγαλύτερη διεθνώς εμπορική έκθεση ταξιδιών και τουρισμού (International Tourism Exchange-ITB) προβάλλοντας τα U.N.E.S.C.O Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

·         Η Μεσογειακή Διατροφή ανακηρύχτηκε από την UNESCO ως Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας. Κατά την 5η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αξιολογήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2010,  το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο και αποφασίστηκε η εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας Με τη ευκαιρία αυτή, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος δήλωσε τα εξής:  «Στις 16 Νοεμβρίου η UNESCO  ενέκρινε την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η Μεσογειακή διατροφή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού πλούτου (ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού) που τη διαμορφώνει. Η σχετική αίτηση είχε κατατεθεί από τη χώρα μας από κοινού με την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο με την πεποίθηση ότι οι μεσογειακές κοινωνίες κατά την ιστορική τους διαδρομή διαμόρφωσαν ένα διατροφικό πολιτισμό με κοινά χαρακτηριστικά. Ο πολιτισμός αυτός προκύπτει από τη φύση και την ιδιαιτερότητα των μεσογειακών οικοσυστημάτων, καθώς και από κοινές αξίες και ιστορικές εμπειρίες που αφορούν τόσο τη διαχείριση του φυσικού πλούτου, όσο και τη νοηματοδότηση του συλλογικού βίου. Αυτή η κοινή κληρονομιά αποτελεί την επιτομή των στοιχείων της μεσογειακής διατροφής.» Κάθε σχόλιο και διατύπωση επιφύλαξης για την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει δράσεις και συνέργειες που συνδυάζουν Δελφικό Τοπίο, Ελαιώνα, Φωκική κοινωνία και οικισμούς, κτηνοτροφία, αλιεία κλπ  με τη μεσογειακή διατροφή και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά περιττεύει.

·         Τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης, μοναδικοί τομείς που είχαν αύξηση και βελτίωση στην Ελλάδα, ήταν ο τουρισμός, η κρουαζιέρα, η αύξηση των εξαγωγών σε ελιές, λάδι και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και η προοπτικές ανάπτυξης της Φωκίδας, ούτε επ΄ αυτού πρέπει κανείς να επιχειρηματολογήσει.


  ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ      23-1-2012                                                            

Προς τους προαναφερόμενους Αιρετούς μας: καταλαβαίνετε  τι διαμάντι έχουμε στα χέρια μας ;




Δεν υπάρχουν σχόλια: