Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ Κ.Α.Σ. ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ. ΟΧΙ ΟΜΩΣ (φεύ!) ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΕΑ


     Είχαμε συγκεντρωθεί 5 (πέντε) Σύλλογοι και φορείς σήμερα Δευτέρα 23-1-2012 στην Ιτέα και περιμέναμε την ειδοποίηση από την Γραμματεία του Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για το πότε θα μας συναντήσουν τα μέλη του.  Μας είχαν ειδοποιήσει όλους (η Γραμματεία του ΚΑΣ) από την Παρασκευή 20-1-2012, ότι η Ολομέλεια του ΚΑΣ, θα ερχόταν στην Ιτέα για αυτοψία  και εφ' όσον θέλαμε, θα μπορούσαμε  να παρευρεθούμε  στην ενημέρωση η οποία θα γινόταν.  Η απορία μας πλέον είχε να κάνει με το πώς είναι δυνατόν να ξαναγίνει αυτοψία, την στιγμή κατά την οποία, έχει προηγηθεί άλλη από κλιμάκιο του ΚΑΣ, είχε ακολουθήσει συνεδρίαση του Σώματος και υπήρξε απόφαση, την οποία  κα μας είχαν  γνωρίσει !.  Στείλαμε το γνωστό FAX  όπου ζητούσαμε, τα πρακτικά της συνεδρίασης όπου πάρθηκε και η απόφαση της απόρριψης της επίμαχης Μ.Π.Ε., με ποιού αίτηση κινήθηκε η διαδικασία της δεύτερης αυτοψίας  και βεβαίως εάν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν την ανάγκη επανεξέτασης του θέματος.
 
     Αντί  όλων αυτών εισπράξαμε σιγή και επειδή όλοι αντιληφθήκαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά,  προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Γραμματεία του ΚΑΣ και την Ι' ΕΠΚΑ Δελφών. Μετά από 18 (δέκα οκτώ) τηλεφωνήματα  σήμερα το πρωί και ενώ ο ένας μας παρέπεμπε στον άλλον, τελικά μας μεταφέρθηκε στις 14:45' το μεσημέρι, (από μιά γραμματέα, της γραμματέας, την γραμματέα, ώ γραμματέα της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών)  ότι το ΚΑΣ, δεν προτίθεται να συναντηθεί μαζί μας, διότι ήδη το έχει κάνει!!..  Είχε προηγηθεί προ 5λέπτου η διαβεβαίωση (από την Γραμματεία του ΚΑΣ στην Αθήνα),  ότι θα μας δεχθούν στις  15:00' στο Μουσείο των Δελφών!... Να σημειώσουμε εδώ, ότι, την επίσκεψη του ΚΑΣ, την γνώριζαν εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο και πλήθος δημοσιογράφων, Φορέων, κατοίκων κ.λ.π. οι οποίοι είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, για να παρευρεθούν στην συνάντηση. Υπήρξε δε και δημοσιογράφος της περιοχής μας, του οποίου η ενημέρωση προς εμάς, ήταν συνεχής και  έγκυρη, τόσον για τις κινήσεις των μελών του ΚΑΣ, όσο και για  κινήσεις άλλων,  άμεσα  ενδιαφερομένων για το θέμα.   Αναγκασθήκαμε τελικά, να συντάξουμε ένα υπόμνημα από κοινού, οι 5 Σύλλογοι και Φορείς και να ανέβουμε στους Δελφούς για να το καταθέσουμε στα γραφεία της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών, ελπίζοντας ότι έστω  και την ύστατη στιγμή, θα μπορέσουμε να συναντηθούμε με το ΚΑΣ . Βεβαίως, τα περιγραφόμενα στο υπόμνημα έγγραφα, θα τα δημοσιοποιήσουμε, μέσα από το karteria1.blogspot.com  και εκεί θα διαπιστώσει και ο πλέον ανυποψίαστος, ότι ''κάτι δεν πάει καλά''.
     
    Και τότε ''έπεσε το τηλεφώνημα''!...   Ότι και να είχαμε σκεφθεί προηγουμένως (και είχαμε σκεφθεί πάααρα πολλά) για όλο αυτό το ''ανάρμοστον'' θα λέγαμε και μη ''επιτρεπταίον'' θα  χαρακτηρίζαμε, επίπεδο δράσεων και αποφάσεων  Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως είναι τα μέλη-ταγοί του ΚΑΣ, με αυτήν την τηλεφωνική πληροφορία, κυριολεκτικά ''βγήκαμε'' απ' τα ρούχα μας!!..
Τόσον η σοβαρότητα της πηγής, όσον και η πραγματοποιηθείσα επαλήθευση, μαρτυρούν την ασύμμετρη προσπάθειά μας, να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας, έξω από κόμματα και σημαίες, έξω απο σφετερισμούς και ''οχήματα'' και τέλος έξω από εξαρτήσεις και ανασφάλειες...
     
     Οι αφιχθέντες  στην περιοχή μας Δημόσιοι Υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και ορκισμένοι ως Κρατικοί Λειτουργοί-Προστάτες της Πολιτιστικής κληρονομιάς του Έθνους μας, ''εξεναγούντο'' στις εγκαταστάσεις της S&B  στα γραφεία της στο 51ον χλμ.!!..
Να θυμίσουμε εδώ, ότι η Γ.Γ. του Υπουργείου και πρόεδρος του ΚΑΣ, κα Μενδώνη, κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος της Μ.Π.Ε. μας απαγόρευσε να μιλήσουμε και να επιχειρηματολογήσουμε, για οτιδήποτε άλλο, πλήν των αρχαιοτήτων και του Δελφικού Τοπίου.  Δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας αφορά (είπε επή λέξει) κανένας άλλος τομέας, πέραν της αρχαιολογίας !  Στην παρατήρησή μας,  ότι, η Ιτέα είναι η προέκταση των Δελφών και άρα τα προβλήματά της είναι τα ίδια με τους Δελφούς, αρνήθηκε να μας ακούσει και μας αφαίρεσε τον λόγο.  Η ίδια λοιπόν η κα Μενδώνη, η οποία προΐστατo σήμερα της επίσκεψης του ΚΑΣ, πήγε να ξεναγηθεί πιθανότατα στο Vagoneto (5.000 άτομα  ετήσια επισκεψημότητα κατά δήλωση του συντάκτη της Μ.Π.Ε.) και φανταζόμαστε και μέσα στα γραφεία της εταιρείας, όπου θα ενημερωνόταν για τις οικονομικές παραμέτρους του θέματος.  Φανταζόμαστε ότι θα τους απαγόρευσε να επιχειρηματολογήσουν για οτιδήποτε άλλο εκτός από τις αρχαιότητες και το Δελφικό Τοπίο!.  Στο 51ο χλμ της εθνικής οδού Λαμίας-Ιτέας,  περί τα 20χλμ έξω από το Δελφικό Τοπίο, 30 χλμ. μακριά από τους Δελφούς και 40χλμ. από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ιτέα !!!...

     Εμείς πλέον, δεν μπορούμε παρά να προσθέσουμε το γνωστόν : Βοήθειά μας αλλά και βοήθειά τους για τα επερχόμενα. Σε λίγο!  


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν φαίνεται η γυναίκα του Καίσαρα τίμια. Μακάρι να είναι