Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

«ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ»: ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO. ΜΕΡΟΣ Α΄


Αρχικά παραθέτουμε το πρώτο τμήμα της επιστολής (συνημμένο 1) που κατατέθηκε από πέντε φορείς στο ΚΑΣ σχετικά με τον χαρακτηρισμό του Δελφικού Τοπίου ως ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται  σε θέσεις που αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας αλλά δυστυχώς φαίνεται να μην κατανοούν την σοβαρότητα σχετικών στοιχείων (ή δεν θέλουν να καταλάβουν για ευνόητους λόγους), επισημαίνουμε ότι το   κείμενο αποτελείται  από αυτούσια αποσπάσματα από την εισήγηση που κατατέθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS)  για την ένταξη των Δελφών στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O..Το κείμενο αυτό αποτελείται  από  τα αναλυτικά στοιχεία που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το Δελφικό Τοπίο ικανοποιεί τα κριτήρια να ενταχθεί  στον κατάλογο.
Επειδή η επανάληψη βοηθάει στην κατανόηση κάποιους που δεν μπορούν αλλιώς, εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και θα προλογίσουμε (έστω και εκτεταμένα) υποδεικνύοντας στους αμαθείς (όπως και πολλοί από εμάς μέχρι χθές) αλλά  και σε αυτούς που δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι τα τμήματα που έχουμε τονίσει (bold):

«πρέπει να έχει αφήσει (κανείς) το βλέμμα του να περιπλανηθεί από την γκρίζα θάλασσα των ελαιοδένδρων , στη κοιλάδα του Πλείστου και κάτω, στη σπινθηρίζουσα θάλασσα του κόλπου της Ιτέας, για να συνειδητοποιήσει ότι το λειτούργημα των Δελφών ήταν να ενώσουν στεριανούς και νησιώτες σε κοινές ιερουργίες/γιορτές»        
και
- «Η Ελληνική Κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη αυτής της ολικής προστασίας και με θάρρος επλήρωσε το τίμημα των επιπτώσεων, αναιρώντας στο έργο εγκατάστασης ενός εργοστασίου αλουμίνας στην Αγία Ευθυμία, 11,5 χιλιόμετρα από την Αγία Ευθυμία. Αυτή η μονάδα βιομηχανικής παραγωγής μεταφέρθηκε σε 55 χλμ απόσταση……
  …Το ICOMOS, αφού έλαβε γνώση με ανακούφιση αυτής της απόφασης, ανακοίνωσε στο Γραφείο της Επιτροπής της παγκόσμιας Κληρονομιάς, ότι εκτιμά πως οι Δελφοί πληρούν σε πέντε κριτήρια την εγγραφή τους στον Κατάλογο της παγκόσμιας Κληρονομιάς.»

(αλλά και πολλά άλλα από τα αναγραφόμενα) κάνουν ξεκάθαρο ότι η θάλασσα του κόλπου της Ιτέας και η επιλογή της μη κατασκευής του εργοστασίου αλουμίνας στην Αγία Ευθυμία (τότε) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην λήψη της απόφασης ένταξης του Δελφικού Τοπίου στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O..
Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι  για όποιον γνωρίζει τουλάχιστον προσθαφαίρεση, η μετατροπή της θάλασσας του Κόλπου της Ιτέας σε βιομηχανική περιοχή και η έγκριση λειτουργίας μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (όχι στην Αγία Ευθυμία αυτή τη φορά αλλά) στο κέντρο του Δελφικού τοπίου, στην από θάλασσα πύλη εισόδου των Δελφών και εκατέρωθεν τριών χιλιομέτρων Εθνικής Οδού (οδικής Πύλης εισόδου των Δελφών) ωθούν στην απ’ ένταξη του Δελφικού Τοπίου από τον κατάλογο. Γιατί ΝΑΙ, για όσους δεν το ξέρουν, εάν αναιρέσεις τα κριτήρια ένταξης, η U.N.E.S.C.O. προβλέπει και την απ’ ένταξη.

Το πώς η ίδια η UNESCO έχει οργανώσει την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προκειμένου να αναδειχθούν και να προστατευτούν (μιας και καθίσταντο πια παραγωγικά) και άλλα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη που μπορεί να φέρει αυτός ο χαρακτηρισμός στο δεύτερο μέρος της επιστολής. Ολοκληρώνοντας , θα γίνει πλήρως αντιληπτό, το γιατί τόσα χρόνια οι «Αιρετοί» του τόπου μας που ήξεραν έκρυβαν το γεγονός από όλους εμάς, γιατί κάποιοι σήμερα πολεμάνε για την απένταξη, και την ίδια στιγμή κάνουν φιέστες για να ρίξουν στάχτη στα μάτια στους   «αγράμματους ιθαγενείς» για δήθεν προώθηση της τουριστικότητας του Δήμου σε πεδία ελάσσονος σημασίας σε σχέση με τα προαναφερόμενα.

Το πρώτο μέρος του συνημμένου 1 :
 «                                            
            ΑΠΟ :
«ΚΑΡΤΕΡΙΑ»
«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»                                                    
«ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ»
«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΩΜΗΣ»                            

Προς:   ΚΑΣ   
Θέμα : «Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο Εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και αποβάθρες φόρτωσης βωξίτη στην περιοχή Ιτέας από την εταιρεία ΄΄ S & B Bιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ ΄΄, καθώς και των συνοδών αυτού έργων που βρίσκονται στο Δ.Δ. Ιτέας Δήμου Δελφών Ν Φωκίδας»
Αναφορικά με το εν θέματι έργο και της επικείμενης συνεδρίασης του  Κεντρικού  Αρχαιολογικού  Συμβουλίου (ΚΑΣ), θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας S & B στην Ιτέα, ευρίσκονται εικοσιπενταετίας εντός της Ζώνης Β΄ (ισχύουσας ή προτεινόμενης) του Δελφικού Τοπίου :
  1. Ως γνωστόν, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), στην εισηγησή του για την ένταξη των Δελφών στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O., διατυπώνει την άποψη ότι «ο χώρος των Δελφών είναι ένας από αυτούς τους οποίους οι συντάκτες της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονoμιά, στη Γενική Διάσκεψη της U.N.E.S.C.O. τις 16 Νοεμβρίου 1972, θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να είχαν κατά νούν προκειμένου να καταρτίζουν τον καταλόγο των πολιτιστικών αγαθών εξέχουσας αξίας των οποίων η μετάδοση στις μελλοντικές γενιές, θα συνιστούσε ένα χρέος για ολόκληρη την ανθρωπότητα»
  2. Στην σύσταση για ένταξη των Δελφών στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (αρ. πρωτοκόλλου 393/Οκτώβριος 1987), το ICOMOS θεωρεί ότι πληρεί τα κριτήρια I,II, II, IV & VI
  3. Στην τελική αξιολόγηση, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος για την ανάδειξη του Μνημείου.
 Στην εισήγηση αυτή του ICOMOS για το Δελφικό Τοπίο αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα  :

- η μοναδική ποιότητα {του Μνημείου} «γεννάται από την οικεία αρμονία ανάμεσα από τα ερείπια του ιερού και το ανέπαφο περιβάλλον»
- «πρέπει να έχει αφήσει (κανείς) το βλέμμα του να περιπλανηθεί από την γκρίζα θάλασσα των ελαιοδένδρων , στη κοιλάδα του Πλείστου και κάτω, στη σπινθηρίζουσα θάλασσα του κόλπου της Ιτέας, για να συνειδητοποιήσει ότι το λειτούργημα των Δελφών ήταν να ενώσουν στεριανούς και νησιώτες σε κοινές ιερουργίες/γιορτές»
- «το ιερό των Δελφών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του φυσικού πλαισίου…το τοπίο, το οποίο προσδίδει όλο το νόημα στις ανθρώπινες εγκαταστάσεις , που έχουν μπολιαστεί σ΄αυτό, πρέπει προφανώς, να ενσωματωθεί στη ζώνη προστασίας. Διαφορετικά ένας από τους πιο σημαντικούς  τόπους του κόσμου θα χάσει όλη του τη σημασία»
- «Η Ελληνική Κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη αυτής της ολικής προστασίας και με θάρρος επλήρωσε το τίμημα των επιπτώσεων, αναιρώντας το έργο εγκατάστασης ενός εργοστασίου αλουμίνας στην Αγία Ευθυμία, 11,5 χιλιόμετρα από τους Δελφούς. Αυτή η μονάδα βιομηχανικής παραγωγής μεταφέρθηκε σε 55 χλμ.  απόσταση……
  …Το ICOMOS, αφού έλαβε γνώση με ανακούφιση αυτής της απόφασης, ανακοίνωσε στο Γραφείο της Επιτροπής της παγκόσμιας Κληρονομιάς, ότι εκτιμά πως οι Δελφοί πληρούν σε πέντε κριτήρια την εγγραφή τους στον Κατάλογο της παγκόσμιας Κληρονομιάς. …»

«Κριτήριο (i) : H χωροθέτηση των Δελφών{…} αποτελεί μια μοναδική καλλιτεχνική υλοποίηση : το βουνό (Παρνασσός) είναι το ουσιαστικό στοιχείο και ο χώρος μιας μνημειακής δημιουργίας του οποίου τα μορφοποιητικά στοιχεία (αναβαθμίδες, ναοί, θησαυροί κ.λ.π.) ανάγουν σε μια έκφραση πιο ισχυρή από τις ηθικές και φυσικές αξίες μιας τοποθεσίας, τοιουτοτρόπως αποκαλούμενη μαγική».
Κριτήριο (ii) : ..σταυροδρόμι όλων των επιδράσεων σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, το ιερό μαντείο ήταν αντίστροφα, ένα μοντέλο που μιμήθηκε όλος ο αρχαίος κόσμος.
Κριτήριο (iii) : Οι Δελφοί φέρουν μια μοναδική μαρτυρία για τον πολιτισμό και τη θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα.
Κριτήριο (iv) : οι Δελφοί, σε ένα άθικτο και υπέροχο φυσικό πλαίσιο, είναι ένα έξοχο παράδειγμα ενός μεγάλου πανελληνικού ιερού. Κριτήριο
Κριτήριο (vi) : το Ιερό του Απόλλωνα στέγαζε για τους Αρχαίους τον Ομφαλό της Γής (Σύμπαντος). Οι Δελφοί είναι τοιουτοτρόπως, άμεσα και φυσικά συνδεδεμένοι με μια πίστη της οποίας η οικουμενική σημασία είναι δεδομένη»
     
       Υπο το φως των ανωτέρω, τα οποία μιλούν αφ’εαυτών για την σημασία που έδωσε η Ελληνική Πολιτεία και η  U.N.E.S.C.O στην ανάδειξη  και προστασία των Δελφών ως ενός εκ των πλέον σημαντικών Μνημείων του κόσμου, εκτιμούμε πως τίθεται πλέον επιτακτικά το θέμα της πλήρους προστασίας του Δελφικού Τοπίου εντός των ορίων της Ζώνης Β΄ και της λήψης μέριμνας για προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάδειξη των τοπίων που συνορεύουν με τη Ζώνη Β΄ φυσικά και οπτικά.

      Συνεπώς, θεωρούμε δεδομένη την εκ νέου απόρριψη από το ΚΑΣ  του αιτήματος για «Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο Εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και αποβάθρες φόρτωσης βωξίτη στην περιοχή Ιτέας από την εταιρεία ΄΄ S & B Bιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ ΄΄, καθώς και των συνοδών αυτού έργων που βρίσκονται στο Δ.Δ. Ιτέας Δήμου Δελφών Ν Φωκίδας» άδειας.
………………………………(συνεχίζεται)…………………………»


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ,ΚΑΝΤΑ ΜΑΣ ΛΙΑΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙΠΟΤΑ..