Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : « ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2011 ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ »

Έχοντας διανύσει ήδη τον πρώτο χρόνο της πρώτης αιρετής Περιφερειακής Αρχής οι πολίτες της Στερεάς έχουν μορφώσει άποψη για όλα όσα έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί να γίνουν, καθώς και για όσα είχε δεσμευθεί η παράταξη της πλειοψηφίας να υλοποιήσει αλλά ακόμη εκκρεμούν.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, παρά το γεγονός ότι εμείς, ως αντιπολίτευση, στηρίξαμε με αίσθημα ευθύνης κάθε απόφαση πού συνέβαλλε στην άρση όσων αγκυλώσεων κρατάνε το νομό επί χρόνια στην υπανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι ασκήσαμε πάντα εποικοδομητική κριτική στην Αντιπεριφερειάρχη και στον
Περιφερειάρχη, με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων και του τόπου μας. Παρά το γεγονός ότι συνειδητά έχουμε αποφύγει την εύκολη επίρριψη ευθυνών για έργα πού δεν υλοποιούνται και διατηρούν τη Φωκίδα σταθερά στην τελευταία θέση της ανάπτυξης και πρώτη στη φτώχεια και το μαρασμό. Παρά το γεγονός της οικονομικής δυσπραγίας πού βιώνουμε όλοι μας, οφείλουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι αν ήταν να βαθμολογήσουμε τις προθέσεις σας ή την καλή σας διάθεση η βαθμολογία θα ήταν υψηλή, όμως εδώ κρινόμαστε όλοι και ιδιαίτερα εσείς, πού έχετε την ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής, με βάση την υλοποίηση των δεσμεύσεών σας, το βαθμό πραγματοποίησης των υπεσχημένων σας και εν τέλει την αποτελεσματικότητά σας.

Κανένα καινούργιο έργο δεν έχει δρομολογηθεί επί των ημερών σας. Αναγνωρίζουμε ότι καταβάλλετε προσπάθειες να συνεχίσετε έργα, πού είχαν σχεδιασθεί πριν χρόνια και η υλοποίησή τους καρκινοβατεί, χωρίς δική σας ευθύνη, όμως είναι σε όλους τους πολίτες της Φωκίδας γνωστό ότι δεν έχει αλλάξει το παραμικρό, αναφορικά με την φθίνουσα πορεία πού ο νομός ακολουθεί εδώ και χρόνια.

Είμαστε κατηγορηματικά υπέρ της ολοκλήρωσης των έργων πού έχουν σχεδιασθεί εδώ και αρκετά χρόνια και η υλοποίησή τους καθυστερεί ένεκα, είτε έλλειψης πολιτικής βούλησης, είτε γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, είτε νομικού χαρακτήρα καθυστερήσεων. Επομένως, θα μας βρείτε αρωγούς στην ολοκλήρωση των έργων :

Κατασκευής του κτιρίου ΤΕΙ Άμφισσας

Άρδευσης του ελαιώνα της Άμφισσας

Ολοκλήρωσης των έργων αναδασμού (Πεδιάδας Μόρνου, Μαριολάτας, Λιλαίας)

Ολοκλήρωσης του οδικού δικτύου Άμφισσας – Φυλακές Μαλανδρίνου

Οφείλουμε, όμως, να ασκήσουμε σκληρή κριτική και να σας ζητήσουμε να δεσμευθείτε ξεκάθαρα για τα εξής:

Τι θα γίνει με την αξιοποίηση του λιμένος Ιτέας και την εκμετάλλευση της μαρίνας από ενδιαφερόμενους ιδιώτες

Πως θα δρομολογηθούν επιτέλους οι διαδικασίες για να πάρουμε αντισταθμιστικά οφέλη από την ΕΥΔΑΠ, ένεκα της διάθεσης των νερών του Μόρνου, και από το Ελληνικό Δημόσιο, ένεκα της συνεχιζόμενης εξόρυξης βωξίτη

Πότε επιτέλους θα υπάρξει σχεδιασμός ολοκληρωμένης μελέτης αξιοποίησης της λίμνης Μόρνου

Πολλές συζητήσεις γίνονται, νομοσχέδια σχεδιάζονται σχετικά με τα όρια του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, την επέκταση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και την χωροθέτηση συγκεκριμένων ζωνών οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης στους οικισμούς του Παρνασσού. Ποια η άποψη και η θέση της πλειοψηφίας; Πότε θα γνωρίζουν οι κάτοικοι και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές το σαφές πλαίσιο, προκειμένου να αναπτυχθεί οικιστικά και τουριστικά η περιοχή;

Αναφορικά με την χωροθέτηση συγκεκριμένων ζωνών ανάπτυξης αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών ενέργειας σε όλη τη Φωκίδα, ποια είναι η δική σας θέση;

Θα προχωρήσει η αξιοποίηση της μαρίνας Τροιζονίων; Πότε και με ποιες διαδικασίες χρηματοδότησης;

Ποιο είναι το σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες βελτίωσης του οδικού άξονα Λαμίας- Ιτέας –Αντιρρίου;

Τι προτίθεσθε να κάνετε για την χιλιοειπωμένη οδική σύνδεση της Άμφισσας με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, μέσω Αργοστύλιας;

Τέλος, αναμένουμε την κατηγορηματική σας δέσμευση για τη συνέχιση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη Φωκίδα ύψους 120 εκ. ευρώ.

Τα ανωτέρω είναι ενδεικτικές και μόνο δράσεις πού η τωρινή Περιφερειακή Αρχή πρέπει να αντιμετωπίσει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για να μπορέσει η Φωκίδα να ακολουθήσει έστω την πορεία ανάπτυξης των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδος.

Κωνσταντίνος Γ. Παπαθανασίου
Περιφ. Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΟΥΣΕΚΗΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΩΡΑ Σ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ (ΑΥΤΑ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε??