Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Χορηγοί άνθρακα οι... πράσινες τράπεζες


«Παράδειγμα ευαισθητοποίησης και υπευθυνότητας» απέναντι σε ένα από τα πιο καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, την κλιματική αλλαγή, έδωσαν για ακόμη μια φορά οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες.


Οι τράπεζες έχουν αποδεχτεί τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν στη μετάβαση της υφηλίου από τα ορυκτά καύσιμα στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας και τον περασμένο Απρίλιο αρκετές εξ αυτών υπέγραψαν την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη Τραπεζική Συμμαχία NZBA, η οποία προβλέπει την υιοθέτηση στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ανάλυση της ShareAction που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποκάλυψε όμως ότι οι 25 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν υπογράψει την παραπάνω συμφωνία διέθεσαν από τον περασμένο Απρίλιο 38 δισ. δολάρια για δάνεια και άλλες μορφές χρηματοδότησης σχεδίων επέκτασης της παραγωγής και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου 50 εταιρειών ενέργειας. Η ανάλυση διαπίστωσε ακόμη ότι από το 2016 οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει έργα επέκτασης του πετρελαϊκού τομέα με συνολικά 406 δισ. δολάρια.

Πάνω από τις μισές χορηγήσεις που δόθηκαν από τον περσινό Απρίλιο στις πετρελαϊκές εταιρείες ήταν από τις HSBC, Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank. Η ειρωνεία είναι ότι και οι τέσσερις ήταν μεταξύ των τραπεζών που υπέγραψαν και ίδρυσαν τη συμμαχία NZBΑ για την υιοθέτηση στόχων μείωσης των ρύπων. Η HSBC, η Barclays και η BNP Paribas παρείχαν επίσης τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις πετρελαϊκές από το 2016, με 59, 48 και 46 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Μεταξύ των εταιρειών που χρηματοδοτούν οι τράπεζες είναι και κολοσσοί του πετρελαϊκού τομέα όπως η αμερικανική ExxonMobil, η οποία έχει προσπαθήσει να αψηφήσει τα αιτήματα των μετόχων για μείωση των εκπομπών, η κρατική πετρελαϊκή της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco, οι Shell και BP, οι οποίες κατέγραψαν τεράστια κέρδη από την άνοδο των τιμών των καυσίμων τους τελευταίους μήνες.

Ας σημειωθεί ότι η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας έχει προειδοποιήσει από τον περασμένο Μάιο ότι για να αποφευχθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου και να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ώς το 2050 θα πρέπει να μην αναπτυχθούν και αξιοποιηθούν πλέον νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.efsyn.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΡΥΦΑΙΟ. ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ; ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ. ΕΚΘΈΤΕΤΕ ΑΝΕΠΑΝΌΡΘΩΤΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΛΥΜΑΊΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΣΚΥΛΙΑ ΝΑ ΞΑΜΟΛΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΤΟΠΙ ΣΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΎΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΤΕΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΑΝΕ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΑΝ ΘΕΟΥΣ. ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΕΚΑΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ Χορηγοί άνθρακα οι... πράσινες τράπεζες. ΔΕΝ ΤΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ.