Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

«Ο αντιδήμαρχος Δελφών αφήνει τους εθελοντές να ταΐσουν τα ζώα μόνο στο σημείο που λέει αυτός- Καλά, δεν γνωρίζει το νόμο;»




Πριν από λίγο καιρό ψηφίστηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τα Ζώα Συντροφιάς. Το οποίο ο καθένας μπορεί να διαβάσει αν θέλει. Αν δεν θέλει, ας μη διαβάσει. Οι Δήμοι όμως δεν έχουν επιλογή. Πρέπει να το διαβάσουν και να το κατανοήσουν. Εντάξει, δεν είναι και πολύ δύσκολο. Άλλωστε πολλά είναι γνωστά και από πριν.
Οι υποχρεώσεις των Δήμων σε σχέση με τα αδέσποτα είναι συγκεκριμένες. Το ίδιο συγκεκριμένες είναι και πράξεις που μπορούν να κάνουν όσοι θέλουν να βοηθήσουν. Οι εθελοντές, οι φιλοζωικές, οι μεμονωμένοι πολίτες.
Ας δούμε τι λέει το άρθρο 10, παραγρ.5 (γ) του νόμου 4830/21. «Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους, καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων». Γνωστό αυτό. Δεν άλλαξε και τίποτα.
Θα μου πείτε γιατί τα γράφω αυτά. Γιατί ακόμα υπάρχουν δήμοι που είτε δεν τα ξέρουν είτε τα ξέρουν και τα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Οι γνωστοί δήμοι που θεωρούν την περιοχή τους τσιφλίκι τους και κάνουν ό,τι γουστάρουν; Γιατί; Γιατί μπορούν. Γιατί τους αφήνουμε εμείς και μπορούν.
🔶Ο αντιδήμαρχος λοιπόν Δελφών Ιωάννης Μανανάς σε ενημέρωσή του στους κατοίκους του δήμου αναφέρει τα εξής: Ο Δήμος Δελφών τοποθέτησε στην Κοινότητα Γραβιάς ταΐστρες για τους αδέσποτους σκύλους στο συγκεκριμένο σημείο και μόνο.
🔶Από τούδε και στο εξής απαγορεύεται η σίτισή τους σε οποιοδήποτε άλλο χώρο πέραν αυτού που έχει προβλεφθεί.
🔶Οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ο Δήμος λοιπόν έβαλε ταΐστρες σε συγκεκριμένο μέρος όπου τα αδέσποτα θα πρέπει να ενημερωθούν ότι θα τρώνε μόνο εκεί. Πουθενά αλλού δεν επιτρέπεται να τα σιτίζουν οι εθελοντές. Που, σύμφωνα με το νόμο, μπορούν παντού να τα σιτίζουν.
Μπορεί ένας αντιδήμαρχος να παραβλέπει το νόμο; Να απαγορεύει κάτι στους πολίτες χωρίς αυτό να είναι νόμιμο; Το δε αστείο είναι ότι κάνει λόγο για κείμενη νομοθεσία. Έχει ενημερωθεί για την κείμενη νομοθεσία πριν εκτεθεί έτσι; Γιατί εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Εκείνος που θα πρέπει να ξέρει το νόμο και να τον επιβάλει, δεν τον γνωρίζει. Μήπως έχει διαβάσει κάτι άλλο και μπερδεύτηκε;
Προσωπικά μου είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος με τέτοια θέση να μην ξέρει το νόμο.
Δεν του ζητάμε να ζητήσει συγνώμη γιατί δεν θα ζητήσει. Προλαβαίνει όμως να μαζέψει τα αμάζευτα. Μεταξύ μας, δεν μαζεύονται αλλά τέλος πάντων.
από τη Μυρτώ Τζώρτζoυ, myrto1@hotmail.com

 


πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μου θυμιζει πολιτικαντηδες της κεντρικης εξουσιας που παιρνουν αποφασεις για να ακουστει το ονομα τους και ταλαιπωρουν τον κοσμακη