Παράλληλα και εξίσου “δυνατά” με τα έργα ανανεώσιμων πηγών εξελίσσεται και το ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης ενέργειας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών.
Γεγονός που το καταδεικνύει η κινητικότητα που εμφανίζουν οι αιτήσεις και οι βεβαιώσεις που χορηγεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στους ενδιαφερόμενους.
Τον τελευταίο μήνα η ΡΑΕ βεβαίωσε πάνω από 17 άδειες για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης . Η ισχύς τους ξεπέρασε τα 1.220 MW.
Σύμφωνα με τους ειδικούς και παράγοντες που γνωρίζουν τον κλάδο, η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας κρίνεται απαραίτητη και πρέπει να βαδίζει χέρι-χέρι με τα έργα ΑΠΕ.
Η ενέργεια μπορεί να αποθηκεύεται, με σκοπό να χρησιμοποιείται μεταγενέστερα, όποτε παρουσιαστεί ανάγκη. Συνήθως σε ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες είτε είναι πολύ υψηλές ή χαμηλές, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η σταθερότητα του δικτύου και η κάλυψη των αναγκών.
Μέσα από τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΡΑΕ , γίνεται ξεκάθαρο πως επιθυμία για υλοποίηση έργων αποθήκευσης εκφράζουν όλοι οι μεγάλοι “παίκτες” του ενεργειακού κλάδου.
Η κατανομή των αδειών
Η εταιρεία «AQUITOS SOLAR FARM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» εξασφάλισε για 35 χρόνια, 5 άδειες συνολικής ισχύος 200MW (50-50-50-25-25MW) για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης.
Το σχέδιο αναφέρει την κατασκευή δύο μονάδων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου , στους δήμους Μονεμβάσιας και Κορίνθου.
Δύο μονάδες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , στο δήμο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας.
Και μία μονάδα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στον δήμο Μαρωνείας- Σαπών.
Δραστηριότητα στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας εκτός από τα έργα ΑΠΕ αναπτύσσει και η Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η εταιρεία εξασφάλισε δύο άδειες με διάρκεια 35 ετών.
Η μία αφορά μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης εγκατεστημένης ισχύος 90MW. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο Δήμο Κοζάνης , στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η δεύτερη μονάδα θα είναι ισχύος 144MW, στο Δήμο Τανάγρας , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Τρεις μονάδες σχεδιάζονται στην Περιφέρεια Ηπείρου από την εταιρεία EPIRUS STORAGE ΙΙΙ
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ , που αποτελείται από τη μετοχική σύνθεση ΤΕRRΑΜΑR ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε 25,00 %, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ 25,00 %, ΕΥΔΙΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΕ 25,00 %, EVIVA ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Το πλάνο προβλέπει την κατασκευή τριών μονάδων (50-50-100MW) στο Δήμο Αρταίων.
Άδεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης εγκατεστημένης ισχύος 200MW, βεβαιώθηκε στην εταιρεία SMART ENERGY SOLUTIONS. Η εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή των εγκαταστάσεων στο Δήμο Κοζάνης , στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ίδια εταιρεία εξασφάλισε και δεύτερη άδεια ισχύος 200 MW, για τον Δήμο Τανάγρας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας .
Το ενδιαφέρον τους για αποθήκευση ενέργειας δείχνουν και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Η εταιρεία βεβαίωσε άδεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 50 MW. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή στον Δήμο Ελευσίνας , στην Περιφέρεια Αττικής, στη θέση «Βιομηχανικές εγκαταστάσεις ΕΛ.ΠΕ. Ελευσίνας».
Άλλος ένας ισχυρός παράγοντας του ενεργειακού κλάδου όπως ο Ελλάκτωρ, δηλώνει παρών και στην αποθήκευση. Στην εταιρεία βεβαιώθηκε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 52,92MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης. Το σχέδιο αναφέρει την κατασκευή της μονάδας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης , στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Επίσης άδεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 50MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης βεβαίωσε και η «DIREEN Α.Ε.». Η εταιρεία σχεδιάζει τις εγκαταστάσεις στον Δήμο Φλώρινας , στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κύκλος των μεγάλων αδειών σε ισχύ, που χορήγησε η ΡΑΕ, κλείνει με την εταιρεία ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ ΣΥ Π.Ε., η οποία εξασφάλισε άδεια ισχύος 24MW. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή της μονάδας στον Δήμο Παγγαίου , στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα οφέλη της αποθήκευσης
Οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης των ανισορροπιών που προκαλούνται από την αύξηση του μεριδίου των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος, η παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με την επικράτηση των ΑΠΕ να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μονάδων που παράγουν ενέργεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου