Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Διαρροή εγγράφων εκθέτει πώς η τράπεζα «Credit Suisse» προφύλασσε τους ισχυρούς του πλανήτη



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι κατάλογοι πελατών των ελβετικών τραπεζών συγκαταλέγονται στα πιο προσεκτικά φυλαγμένα μυστικά του κόσμου, προστατεύοντας την ταυτότητα μερικών από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, καθώς και στοιχεία για το πώς συσσώρευσαν αυτοί την περιουσία τους.

Σήμερα, μια ασυνήθιστη διαρροή δεδομένων από την «Credit Suisse», μια από τις πιο εμβληματικές τράπεζες στον κόσμο, αποκαλύπτει πώς η τράπεζα διατήρησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για αρχηγούς κρατών, αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών, επιχειρηματίες υπό κυρώσεις και παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενας αυτοχαρακτηριζόμενος πληροφοριοδότης (whistle-blower) διέρρευσε στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» δεδομένα για περισσότερους από 18.000 τραπεζικούς λογαριασμούς, που εν συνόλω κατείχαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εφημερίδα μοιράστηκε τα δεδομένα με μια μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική ομάδα, την «Organized Crime and Corruption Reporting Project», και 46 άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των «New York Times».

Τα δεδομένα αφορούν λογαριασμούς που ήταν ανοιχτοί από τη δεκαετία του 1940 έως και τη δεκαετία του 2010, αλλά όχι τις τρέχουσες δραστηριότητες της τράπεζας.

Μεταξύ των ατόμων που κατείχαν στην «Credit Suisse» εκατομμύρια δολάρια ήταν ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και οι δύο γιοι του πρώην ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Αναφέρεται ακόμα ο λογαριασμός ενός αρχηγού των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν που βοήθησε στη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες στους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980, καθώς και Βενεζουελάνοι αξιωματούχοι που ήταν εμπλεγμένοι σε ένα μακροχρόνιο σκάνδαλο διαφθοράς.

Η διαρροή δείχνει ότι η «Credit Suisse» άνοιξε λογαριασμούς και συνέχισε να εξυπηρετεί όχι μόνο τους εξαιρετικά πλούσιους του πλανήτη, αλλά και ανθρώπους των οποίων το προβληματικό υπόβαθρο θα ήταν προφανές σε οποιονδήποτε αναζητούσε τα ονόματά τους με απλό τρόπο στο διαδίκτυο.

Οι ελβετικές τράπεζες αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό νομικές απαγορεύσεις για τη λήψη χρημάτων που συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα, δήλωσε ο Daniel Thelesklaf, πρώην επικεφαλής της ελβετικής υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος. Ωστόσο, είπε, ο νόμος γενικά δεν έχει εφαρμοστεί.

Οι νέες αποκαλύψεις είναι πιθανό να εντείνουν τον νομικό και πολιτικό έλεγχο του ελβετικού τραπεζικού κλάδου και, ειδικότερα, της «Credit Suisse». Ηδη η τράπεζα βρισκεται σε αναστάτωση από τις απότομες αποπομπές των δύο κορυφαίων στελεχών της.

Με τους ισχυρούς νόμους περί τραπεζικού απορρήτου, η Ελβετία είναι εδώ και καιρό καταφύγιο για ανθρώπους που θέλουν να κρύψουν χρήματα. Την περασμένη δεκαετία, αυτό έκανε τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας – ειδικά τους δύο γίγαντες της, την «Credit Suisse» και την «UBS» – στόχο για τις Αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού οι οποίες προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα χρήματος και άλλα εγκλήματα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Οικονομική Επιτροπή της Γερουσίας εξετάζουν επίσης εάν οι πολίτες των ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούν αδήλωτους λογαριασμούς στην τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: